این انستیتوت در گزارش تازه خود گفته که بخش اعظم این مهاجران افغان که در ایران زندگی میکنند، با محدودیتهای روزافزون روبرو هستند.
انستیتوت پالیسی مهاجران میگوید که تا اواسط سال ۲۰۲۴ رقم مهاجران در جهان به ۳۷.۸ میلیون نفر افزایش یافته که ۱۶ درصد آن را افغانها تشکیل میدهند.
«از هر ۶ مهاجر، یکی شان از افغانستان است»
این انستیتوت که مرکز آن در ایالات متحده امریکا است، در یک گزارش که به تاریخ ۷ جنوری منتشر کرده گفته که تقریباً از هر شش مهاجر، نزدیک به یکی از آنها از افغانستان است، از جایی که به گفته این انستیتوت، از جنگهای چند دهه داخلی و آزار و اذیتها پس از سقوط حکومت گذشته فرار کردهاند.
این گزارش افزوده که از ۶٫۱ میلیون مهاجر افغان در جهان، نزدیک به ۹۰ درصد در کشورهای همسایه افغانستان یعنی ایران یا پاکستان زندگی میکنند، که بیشترین رقم را مهاجران افغان در ایران تشکیل میدهند.
در این گزارش که به وضعیت مهاجران افغان در چند دهه گذشته در ایران اشاره شده، آمده که به دلیل سخنان سیاسی و گفتگوهای عمومی، احساسات ضد افغانها در ایران افزایش یافته که به همین خاطر افغانها با موانع زیاد روبهرو شدهاند.
به اساس گزارش انستیتوت پالیسی مهاجران، ایران در سال ۲۰۲۴ میلادی ۷۵۰ هزار افغان را اخراج کرده و تا ماه مارچ سال ۲۰۲۵ پلان برای اخراج دو میلیون افغان را اعلام کرده است.
این درحالیست که شماری از مهاجران افغان در ایران میگویند، در کنار تهدید اخراج با مشکلات متعدد دیگر نیز روبرو هستند.
برای افغانها خانه نمیدهند، کار نمیدهند، حتی نان نمیدهند.
شمسالله امانی یکی از آنان به رادیو آزادی گفت: «دیروز خودم شاهد این صحنه بودم که دو دختر را با برادرانشان برای دیپورت کردن بازداشت کرده و بردند. در کنار این، اینجا برای مردم اخطار داده شده است که برای افغانها خانه نمیدهند، کار نمیدهند، حتی نان نمیدهند و به مغازهها گفته شده است که برایشان مواد نفروشند.»
یک مهاجر دیگر که نخواست به دلیل حساسیت موضوع نامش در گزارش گرفته شود به رادیو آزادی گفت که حکومت ایران حتی افراد دارای اسناد را هم از این کشور اخراج کرده است.
«یک دوست من در ولایت البرز که با من یکجا کار میکرد، پاسپورت هم داشت. پاسپورتش را پاره کرده و دیروز بازداشتش کرد. امروز به موتر سوار کرده و به طرف افغانستان برد.»
پس از حاکمیت دوباره حکومت طالبان در سال ۲۰۲۱ میلادی، بر تعداد مهاجران افغان افزوده شده و آنها دلیل آن را مشکلات اقتصادی، امنیتی و آموزش در افغانستان عنوان کردهاند.
بخش اعظم این مهاجران به کشورهای همسایه افغانستان، ایران و پاکستان، مستقر شدهاند که حالا در این کشورها در کنار دیگر مشکلات با تهدید اخراج هم روبرو هستند.
به اساس گزارش انستیتوت پالیسی مهاجران، در سال ۲۰۲۲ حدود ۴۸۵ هزار و در سال ۲۰۲۳ تا بیش از ۶۵۰ هزار مهاجر افغان از ایران به افغانستان فرستاده شدهاند.
اخیراً در پاکستان هم روند بازداشت و اخراج مهاجران افغان شدت گرفته و این مسأله مهاجران مستقر در این کشور را بسیار نگران کرده است.