شماری از فعالان حقوق زنان امروز در صحبت با رادیو آزادی گفتند که سازمان ملل باید بدون هیچ قید و شرطی از حقوق زنان افغان دفاع کند.
همچنان برخی از دختران و زنان افغان میگویند که مردم افغانستان مسلمان هستند و آنها خواهان حقوق خود در چارچوب اسلام هستند.
واکنشهای متفاوت زنان افغان به اظهارات معاون سرمنشی سازمان ملل متحد.
امینه محمد گفته که به حمایت از حقوق زنان افغان در چارچوب اسلام متعهد است.
او روز شنبه (۴ جنوری) در صفحه ایکس خود نوشته که حقوق زنان و دختران در افغانستان به طور مداوم تحت حمله قرار دارد.
او افزوده که امسال این عقبگرد حتی بیشتر شده و آنها را از داشتن زندگی باعزت محروم کرده است.
اما این اظهارات خانم محمد با واکنشهای متفاوتی از سوی برخی از فعالان حقوق زنان مواجه شده است.
سیما نوری یکی از این فعالان به رادیو آزادی گفت:
«باید بگویم که حقوق بشری و آزادی زنان در افغانستان موضوع معامله نیست و در پاسخ به اظهارات اخیر آمنه محمد باید به طور واضح گفت که سرنوشت زنان و دختران افغان نباید قربانی دیپلماسی و مصلحت شود. هیچگونه توافق یا سازشی نباید بر خلاف حقوق اساسی نیمی از جمعیت افغانستان صورت گیرد.»
همچنان برخی از فعالان حقوق زنان در شبکههای اجتماعی با واکنش به این اظهارات تأکید کردهاند که سازمان ملل باید بدون هیچ قید و شرطی و بر اساس چارچوب قوانین بینالمللی از حقوق زنان افغان دفاع کند نه بر اساس چارچوب تعیینشده توسط طالبان.
اما در داخل افغانستان برخی از زنان و دختران افغان میگویند که مردم این کشور مسلمان هستند و آنها نیز حقوق خود را در چارچوب اسلام میخواهند حقوقی که به گفته آنها حکومت طالبان از آنها سلب کرده است.
هریوا دختری که از آموزش محروم شده در استقبال از اظهارات امینه محمد از حقوق زنان افغان به رادیو آزادی گفت:
«اسلام برعلاوه مرد، زن را یک انسان کامل میداند و به حقوق او توجه ویژهای کرده است. این حقوق برای عزت، حیثیت و پیشرفت زنان تعیین شده است. ما هم الحمدالله مسلمان هستیم و همان حقوقی را میخواهیم که اسلام برای ما تعیین کرده است. اسلام به زنان حقوق بسیاری داده است که شامل حق تحصیل و کار میشود، اما متأسفانه در افغانستان این حقوق از زنان گرفته شده است.»
در همین حال جنبش «فانوس آزادی زنان افغانستان» نیز روز یکشنبه با انتشار بیانیهای با استقبال از اظهارات امینه محمد گفته آنان باور دارند که اسلام دینی است که آزادی، عدالت و کرامت انسانی را برای همه، از جمله زنان، تضمین میکند.
شعله پارسی، یکی از اعضای این جنبش، به رادیو آزادی گفت:
«ما از جامعه بینالمللی و خانم آمنه محمد میخواهیم که در برابر این تحریف آشکار از دستورات اسلام و نقض حقوق بشر موضع قاطع اتخاذ کنند.»
این در حالی است که حکومت طالبان از زمان بازگشت به قدرت در افغانستان در اگست ۲۰۲۱، محدودیتهای بسیاری بر حقوق دختران و زنان افغان وضع کرده است از جمله ممنوعیت آموزش بالاتر از صنف ششم و ممنوعیت کار در بسیاری از ادارات دولتی و تمامی سازمانهای غیردولتی.
طالبان در ادامه محدودیتهای خود بر زنان افغان با تدوین قانونی تحت عنوان امر به معروف و نهی از منکر، بر پوشش کامل صورت زنان تأکید کرده و حتی صدای آنها را «عورت» اعلام کردهاند.
طالبان همواره اقدامات خود را به نام اعمال شرعی معرفی کرده و ادعا کردهاند که حقوق زنان افغان در چارچوب شریعت اسلامی در افغانستان تامین است.
اما این اقدامات و محدودیتها همواره با انتقاد علمای دینی، مردم افغانستان، کشورهای مختلف اسلامی و همچنان جامعه بینالمللی مواجه شده است.