به گفتهٔ شماری از افرادی که در بدن شان خالکوبی (تتو) داشتهاند پس از حاکمیت طالبان مجبور شدند آن را از بین ببرند.
اما برخی جوانان با وجود محدودیت ها هنوز هم علاقهٔ شدید به خالکوبی دارند.
خالکوبی که از حدود ده سال به این سو به عنوان یکی از گرایش های محبوب میان جوانان افغان رشد چشمگیری داشته، اخیرا به درد سر به آنها مبدل شده است.
برخی تتو کاران که با هنر دست شان طراحیهای با هدف و مفاهیم خاص را خلق میکنند میگویند، با حاکمیت طالبان و وضع محدودیت ها ،با چالشهای شدید از جمله بازداشت و شکنجه روبهرو اند.
احمد فهیم یکی از تتو کاران در شهر کابل که نزدیک به ده سال میشود برای جوان تتو میزند به رادیو آزادی گفت، پس از حاکمیت طالبان چندین بار به خاطر کارش از سوی محتسبان امر به معروف و نهی منکر آنها بازداشت شده است.
«دو بار امر به معروف آمد وسایلها را برد همرای خود پس نداد، سه بار خودم را زندانی کرد که دیگر این کار را انجام نده، پی از رهایی دوباره همین کار را شروع کردم چون کسب ما است، بدون آن دیگر کار را یاد نداریم، اما باز هم آمدن من را بردند حوزه، اما ۳۰هزار افغانی پول دادم رها شدم، تا فعلا خدا گردنمه نگیرد ۷ الی ۸ بار جای خود را تغیر دادیم.»
به گفتهٔ این تتو کار، در با وجود این همه ممنوعیتها در یک ماه هفت الی هشت مشتری دارد که به گفتهٔ او گاهی دختران نیز در این میان هستند.
تلاش کردیم، تا دیدگاه وزارت امر به معرو و نهی از منکر طالبان را در این مورد را داشته باشیم، سیفالاسلام خیبر، سخنگوی این وزارت به پرسشهای رادیو آزادی پاسخ نداد.
حکومت طالبان اعلامیه رسمی و مکتوب در مورد ممنوعیت خالکوبی منتشر نکرده ،اما شماری از مردم مدعی اند که افراد طالبان بهطور شفاهی و از طریق نظارت بر رفتار اجتماعی و فرهنگی مردم، خالکوبی را به عنوان عملی مغایر با ارزشهای اسلامی اعلام کردهاند.
برخی از جوانان که پیش از این با خالکوبی تصاویر و نقشهای از عالم خیال بر بدن شان حک میکردند، اکنون به آنها خطر آفرین شده است.
یک باشنده کابل که به علت حساسیت موضوع خواست هویت اش فاش نشود به رادیو آزادی گفت، محدودیتهای اخیر سبب شد که او تتوی را که بر بند دستش داشت، بردارد.
«یکی از مشکلات این بود که مه به خاطر تتوی خود را پاک کردم چون بعضی جاها که میرفتیم یا برفی چکپاینت ها که ما را ایستاد میکرد میگفتند چرا تتو دارید تتو حرام است، برخی ادرات رسمی هم که مراجعه میکردیم بسیار برخورد نادرست با ما میشد از مجبور شدیم تتوی خوده پاک کردیم.»
اما برخی از جوانان با وجود محدودیتها و چالشها هنوز هم علاقهٔ خاصی با خالکوبی دارند.
یکی از جوانان در کابل که در بند دستش یک تاج را که نشانهٔ رهبری و شاهی است خالکوبی کرده و نمیخواهد نامش را در گزارش بنویسم و خواست صدایش را تغیر بدهیم میگوید علاقهٔ خاصی به تتو دارد.
«مه تتو که زدیم بسیار شوق دارم از شوق علاقه خود، خانه مادرم پدرم همه مخالف بود، اما باز هم تتو زدم، مشکل من پول است اگر پول داشته باشم به تمام بدنم تتو میزنم!»
تتو یا خالکوبی طوری است که طرح یا تصویر مورد نظر بر روی پوست توسط رنگ ها و سوزنهای مخصوص به لایههای عمیقتر پوست تزریق میشوند تا به برای دراز مدت یا طور دائمی ثبت شود.
بسیاری جوانان معمولا در بند دست، بازو، گردن و قسمتهای از بدن که قابل دید باشد خالکوبی میکنند و از طرحهای چون تاج، گراف قلب، جرقهٔ برق، اشعار خطاب به مشعوق و یا اعضای فامیل استفاده میکنند.
خالکوبی به شکل عصری هرچند به عنوان یک فرهنگ جدید در افغانستان شناخته می شود، اما از قدیم نیز میان زنها در روستاهای دور دست افغانستان به گونهٔ سنتی رایج بود و شماری از زنان خالکوبیهای را در پیشانی، گوشهٔ چشم و زنخ شان برای زیباتر دیده شدن انجام میدادند.
متخصصان طبی میگویند که اگر شرایط خاص حفظ الصحه در خالکوبی در نظر گرفته نشود سبب انتقال بیماریهای ساری شده میتواند و احتمال سرطان را نیز افزایش میدهد.