نظر به گزارش ها در سال ۲۰۲۳ هجم تجارت بین دو کشور به بیش از دو میلیارد دالر رسیده بود که در سال ۲۰۲۴ تقریبا ۵۰ درصد کمتر شد یعنی به نصف پائین آمد.
مقامات پاکستانی و افغان باید به منافع ملت های خود نگاه کنند
عضو هیئت اداری اتاق های تجارت و صنعت افغانستان و کارشناس امور اقتصادی آذرخش حافظی که در سال ۲۰۰۶ اتاق تجارت مشترک افغانستان و پاکستان را تشکیل داده بود به رادیو آزادی گفت که در آن وقت هم تقاضایش از کابل و اسلام آباد این بود که غم مردم خود را بخورند.
«پیشنهاد من به مقامات پاکستانی و افغان این بود که به منافع ملت های خود نگاه کنند ، زیرا حکومتها نمی مانند ، امروز یک حکومت خواهد بود و فردا یک حکومت دیگر ، حکومت ها میروند و می آیند.»
بانک جهانی در هفته اخیر ماه نومبر در یک گزارشی خود مشکل صادرات افغانستان را با پاکستان به تغییر در طرزالعمل تجارتی پاکستان و جاری شدن مالیات گزاف از سوی پاکستان بر میوه خشک و محصولات زراعتی افغانستان رابطه داده بود.
در صادرات افغانستان از ماه جنوری سال ۲۰۲۴ تا ماه سپتمبر در مقایسه با عین زمان در سال قبل ۱۴ درصد کاهش دیده می شود
نظر به گزارش بانک جهانی در صادرات افغانستان از ماه جنوری سال ۲۰۲۴ تا ماه سپتمبر آن در مقایسه با عین زمان در یک سال قبل آن ۱۴ درصد کمی دیده میشود که علت اساسی آنرا افزایش بیش از حد مالیات حکومت پاکستان بر مالهای افغانستان خوانده است.
یک تعداد از کارشناسان امور اقتصادی افغانستان پیشنهاد می کنند که افغانستان باید در بخش تجارت خارج از پاکستان به کشورهای دیگر تکیه کند . از این جمله تاج محمد تلاش استاد پوهنتون به رادیو آزادی در این مورد چنین گفت :
«اگر پاکستان چنین مشکلات ایجاد میکند ، تنها به اقتصاد افغانستان آسیب نمی رساند بلکه به اقتصاد خود هم ضربه می زند. برای حکومت ما ضرور است که اقتصاد انحصاری با پاکستان نداشته باشد بلکه با آسیای میانه، ایران، ترکیه هند، همچنان از طریق بندر چاه بهار راه های ترانیزیتی با کشورهای مختلف آسیاسی ، آسیای مرکزی و کشورهای اروپائی داشته باشیم.»
اتاق های تجارت و صنعت افغانستان هشدار میدهد که اگر مقامات پاکستان و افغانستان برای بهبود تجارت دو جانبه کدام تلاشی نکنند سطح این تجارت در سال روان ۲۰۲۵ نسبت به سال ۲۰۲۴ که نصف شده بود بازهم کمتر خواهد شد.