هشدار از احتمال برفباریهای سنگین، بارانهای شدید و تندبادها در سراسر افغانستان، با واکنشهای مملو از شادی و پریشانی در ولایتهای مختلف این کشور به همراه شده است.
ریاست هواشناسی وزارت ترانسپورت و هوانوردی حکومت طالبان به روز چهارشنبه در شبکهٔ اکس «توییتر سابق» خود پیشبینی کرده که ۳۳ ولایت افغانستان به روز پنجشنبه ۱۳ جدی برابر با دوم جنوری شاهد وقوع این رویدادها خواهند بود.
شماری از مردم در برخی ولایتهای افغانستان که هنوز در انتظار نخستین برف امسالاند، خوشحال هستند و برفباری را نشانهٔ کاهش خشکسالی و بهبود در رفع کمبود آب میدانند.
بسیار خوشحال هستیم که برف ببارد. خدا کند خشکسالی تمام شود.
نصرالله، باشندهٔ ولسوالی جبرئیل هرات، در این مورد به رادیو آزادی گفت: «بسیار خوشحال هستیم که برف ببارد. خدا کند خشکسالی تمام شود. سال قبل ما مردم آب خوردن نداشتیم. چاه بمبه همه خشک شد و سرگردان پشت آب میگشتیم.»
بسیاری از کودکان و جوانان هم همواره با شور و شوق از برفباریها در شماری از ولایتهای افغانستان استقبال میکنند و با برفبازی و ساعتتیریهای مختلف از برفباریهای زمستان لذت میبرند.
اما این شادی برای همه یکسان نیست. نگرانی خانوادههای نادار با سردی بیشتر هوا و برفباریها چند برابر میشود.
آنان میگویند که برفباری نشانهٔ آغاز مشکلات تازهای است که بر سختیهای زندگی روزمرهٔ آنان میافزاید.
قیوم، باشندهٔ ولایت کابل که با کراچی دستی کار میکند، به رادیو آزادی گفت: «کُل روز با همین کراچی کار میکنم. گاهی بیست افغانی و گاهی پنجاه افغانی درآمد دارم. به زمستان چوب نخریدیم. حتی پولی که روزانه به دست میآورم، برای یک وعده غذای خانوادهام کافی نیست.»
یک سو زمستان و هوای سرد هیچ چیزی نیست در خانه. حیران ماندهایم چه کنیم. قیمتی هم به اوج خود رسیده است.
صدیقالله، باشندهٔ ولایت کابل، نیز میگوید: «روز تا شام میگردیم، کار نیست. همه مردم را سرگردان کردهاند. یک زمینهٔ کاریابی فراهم نمیسازند. یک سو زمستان و هوای سرد هیچ چیزی نیست در خانه. حیران ماندهایم چه کنیم. قیمتی هم به اوج خود رسیده است.»
به اساس اطلاعیهٔ ریاست هواشناسی وزارت ترانسپورت و هوانوردی حکومت طالبان، ولایتهایی که بهزودی شاهد برفباری، باران و باد خواهند بود شامل هرات، فراه، نیمروز، هلمند، قندهار، زابل، ارزگان، غور، بادغیس، فاریاب، جوزجان، سرپل، بامیان، دایکندی، پکتیکا، غزنی، پکتیا، خوست، لوگر، میدان وردک، سمنگان، بلخ، قندوز، بغلان، پروان، کابل، پنجشیر و بدخشان، کاپیسا، ننگرهار، لغمان و کنر به شمول سالنگها هستند.
در این اطلاعیه همچنان آمده که مقدار برف در مناطق مختلف بین ۱۰ تا ۵۰ سانتیمتر، میزان باران بین ۱۵ تا ۵۰ میلیمتر، سرعت باد بین ۵۰ تا ۸۰ کیلومتر در ساعت پیشبینی شده و از احتمال وقوع سیلاب در مناطق گرمسیر هشدار داده شده است.
این در حالی است که پس از تسلط دوبارهٔ طالبان بر افغانستان، فقر و بیکاری در این کشور افزایش یافته و تغییرات اقلیمی، از جمله بارانهای شدید و سیلابهای مرگبار، آن را تشدید کرده است.
افغانستان یکی از کشورهای آسیبدیده از تغییرات اقلیمی به حساب میآید که در ماههای اخیر بارانهای شدید را تجربه کرده و سرازیر شدن سیلابها تلفات جانی و خسارات مالی زیادی را به مردم وارد کرده است.