لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۱۴ جدی ۱۴۰۳ کابل ۱۲:۵۶

حکومت ایران یک ماه بعد از آغاز آبگیری در بند پاشدان هرات از این اقدام انتقاد می‌کند


بند پاشدان ، آرشیف
بند پاشدان ، آرشیف

حکومت ایران یکماه بعد از آغاز آبگیری در بند پاشدان هرات ازاین اقدام انتقاد کرده ابراز نگرانی میکند.

کار ساختن بند پاشدان ازسوی نظام جمهوری مخلوع افغانستان آغاز شد ولی بدلیل نا امنی ها به تاخیر افتاد.

تهران درحالی به آغاز فعالیت بند پاشدان اعتراض می کند که این بند درفاصله دور از سرحدات مشترک دوکشور در نزدیکی شهر هرات ساخته شده است.

حکومت ایران قبلا نیز ، بر ساختن بندهای کمال خان وسلما انتقاد کرده بود ودرمود حقابه خود ازدریای هلمند همواره شکایت داشته است.

سخنگوی صنعت آب ایران از آبگیری در بند پاشدان درهرات انتقاد کرده آنرا نقض" حقوق عرفی " دانست.

عیسی بزرگزاده بدون اینکه به سکوت حکومت ایران در 13 سال گذشته اشاره کند گفت :"اثرات این اقدام یکجانبه طرف افغانی نه تنها تامین آب آشامیدنی وصحی چند ملیون نفر درایران را متاثر می کند بلکه به محیط زیست پایین آب نیز آسیب گسترده می رساند وبخصوص در رسانیدن آب آشامیدنی به مشهد مشکلات جدی ایجاد می کند."

آقای بزرگزاده در اظهارات روز یکشنبه خود به رسانه های ایران افزود که ساخت و آبگیری بند پاشدان «در حوزه مرزی و مشترک» هریرود باعث کاهش جریان طبیعی رودخانه مرزی می‌شود.

این اظهارات او در حالی است که بند پاشدان نه در سرحد و بخش مشترک با ایران، بلکه در نزدیکی شهر هرات ساخته شده است.

سخنگوی صنعت آب ایران در ادامه گفت :"جمهوری اسلامی ایران «بارها» از کانال‌های دیپلماتیک اعتراض رسمی خود را نسبت به اثرات منفی فرامرزی ناشی از اقدامات سدسازی یکجانبه طرف افغان در حوزه هریرود اعلام کرده و خواهان همکاری مشترک برای ارزیابی و کاهش این اثرات و انتخاب توسعه پایدار به‌جای توسعه مخرب بوده است."

حکومت طالبان درافغانستان تاکنون درباره این اظهارات سخنگوی صنعت آب ایران کدام واکنش نشان نداده است.

داکتر فضل اختر کارشناس مدیریت آب و استاد پوهنتون درجرمنی می گوید درصورتیکه حقآبه ایران طبق توافقنامه آب هلمند متاثرنمی شود تهران حق ندارد که درامورتوسعه ومدیریت آب در داخل افغانستان مداخله کند.

" افغانستان به گونه نورمال از روی همین توافقنامه وقوانین بین المللی حق دارد که منابع آبی خود را برای ضروریات اقتصادی واجتماعی خود توسعه دهد اما باید به اصول بین المللی پابند باشد. مثلا به استفاده عادلانه ازاین منابع آب پابند باشد تا کشورهای دیگر ودراین مورد ایران مثلا آسیب نبیند."

بر اساس قرارداد سال ۱۳۵۱، افغانستان سالانه باید ۸۵۰ میلیون متر مکعب از آب دریای هلمند را به ایران بدهد.

کار ساختن بند پاشدان در۲۵ کیلومتری شهر هرات در ولسوالی کرخ درسال ۱۳۹۰ با هزینه ۱۱۷ ملیون دالر آغاز شد وقرار بود درسه سال تکمیل شود اما بدلیل نا امنی ها به تاخیر افتاد تا اینکه ماه گذشته حکومت طالبان آبگیری دراین بند را آغاز کرد.

این بند قرار است ۵۴ ملیون مترمکعب آب را برای آبیاری ۱۳ هزار هکتار زمین زراعتی ذخیره کند.

بند پاشدان بر دریای هریرود که ظرفیت تولید ۲ میگاوات برق را نیز دارد بعد از بند سلما دومین بند بزرگ درولایت هرات پنداشته میشود.

دریای هریرود از کوه‌های مرکز افغانستان سرچشمه می‌گیرد و بخشی از سرحد شمال غرب افغانستان و شمال شرق ایران را تشکیل می‌دهد و از آنجا وارد خاک ترکمنستان می‌شود.

XS
SM
MD
LG