مقامها و رسانههای ایرانی اصطلاح "اتباع خارجی و اتباع غیر مجاز" را به مهاجرین فاقد مدرک اقامت افغان در این کشور به کار میبرند.
خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران روز پنجشنبه، ۶ جدی به نقل از سردار قاسم رضایی، جانشین فرمانده کل انتظامی این کشور گزارش داد که به کار گیری اتباع غیرمجاز نیز جرم محسوب میشود.
او در مراسم تودیع و معارفۀ فرمانده انتظامی جزیرۀ کیش، از مسئولان خواست که به این موضوع به ویژه در مناطق سیاحتی مانند کیش توجه جدی داشته باشند.
در ادامۀ ممنوعیتها بر جضور و کار مهاجرین افغان در ایران، به تازگی یک مقام ارشد پولیس ایران اعلام کرده که حضور اتباع خارجی از جمله افغانهای فاقد مدارک اقامت در ایران جرم به شمار میرود.
این اعلام مقامهای ایرانی مهاجرین افغان در این کشور را نگران کرده است.
آنان میگویند که سختگیری علیه افغانها هر روز بیشتر میشود.
صفیالله، یک مهاجر افغان مقیم شهر کیش ایران به رادیو آزادی میگوید: "من یک سال است که در کیش هستم. در بلوار امام خمینی در یک کارخانه کار میکنم. شرایط خیلی سخت است. در ادامۀ ممنوعیتها بر جضور و کار مهاجرین افغان در ایران، به تازگی یک مقام ارشد پولیس ایران اعلام کرده که حضور اتباع خارجی از جمله افغانهای فاقد مدارک اقامت در ایران جرم به شمار میرود. جاییکه من کار میکنم مربوط به یک افغان میشود. ورنه ایرانیها از ترس پولیس کسی را به کار نمیگیرند."
کارخانهها را کلاً بسته کرده و گفته اند دیگر افغانها را استخدام نمیکنند.
احمد زبیر، دیگر مهاجر افغان مقیم منطقۀ پاکدشت تهران میگوید، چند روز پیش پولیس کارخانهها را به جرم استخدام افغانها در این منطقه مهرولاک و آنها را از کار اخراج کرده است.
او در صحبت با رادیو آزادی افزود: "کارخانهها را کلاً بسته کرده و گفته اند دیگر افغانها را استخدام نمیکنند. وضعیت بسیار خراب است و حالا دنبال کار برآمدیم که ببینیم در مناطق دیگر پیدا میشود یا نه. افغانها هر روز اخراج میشوند و اوضاع اصلاً مثل سابق نیست."
مقامهای ایرانی همواره نسبت به فشاری که حضور اتباع خارجی بر اقتصاد و زیرساختهای این کشور وارد کرده، ابراز نگرانی کردهاند.
بخش استخدام اتباع خارجی وزارت کار ایران نیز اعلام کرده، هر کسیکه کارگران غیرقانونی را استخدام کند، روزانه حدود ۱.۲ میلیون تومان (حدود ۲۰ دلار) جریمه خواهد شد.
حکومت این کشور بارها به سرکوب مهاجران غیرقانونی اقدام کرده و علت آن را چالشهای اقتصادی و برخی مشکلات دیگر عنوان کرده است.
این درحالیست که هجوم مهاجرین افغان به ایران از زمان بازگشت طالبان به قدرت در آگست ۲۰۲۱ افزایش یافته است و بسیاری از آنها به دلیل آنچه که بیثباتی سیاسی، خشونت و مشکلات اقتصادی در افغانستان عنوان میکنند، به این کشور فرار کرده اند.
پیشتر مقامهای ایران اعلام کرده بودند که قصد دارند بیش از دو میلیون مهاجر افغان را تا پایان سال جاری خورشیدی اخراج کنند.