شهروندان افغان و برخی تحلیلگران سیاسی به این باورند که تهاجم نظامی شوروی به افغانستان آغازگر یک تراژدی بود.
رحیمالله، یکی از باشندهگان کابل در مورد پیامدهای این حمله به رادیو آزادی گفت:
"ششم جدی یک روز خونین است که هیچ افغان آن را فراموش نخواهد کرد. وقتی آنها آمدند، روستاها را بمباران کردند، قتل عام کردند و وقتی به شهرها وارد شدند، فرهنگ و سنتهای مردم را زیر پا گذاشتند. ما از آنها خاطرات بدی داریم، کارهایی ضد بشری انجام دادند که فراموشنشدنی است."
در همین روز روسها به خاک افغانستان تجاوز کردند و ازهمان روز به بعد روزهای بدبختی مردم افغانستان آغاز شد.
زحل، باشنده مزار شریف نیز در این مورد به رادیو آزادی گفت:
"در همین روز روسها به خاک افغانستان تجاوز کردند و از همان روز به بعد روزهای بدبختی مردم افغانستان آغاز شد. آنها افغانها را بدبخت کردند، بسیاری از خواهران و مادران را بیسرپرست کردند، مردم را کشتند و همه آسیبهای جسمی و مالی دیدند."
۴۵ سال پیش در ششم جدی ۱۳۵۸، نیروهای اتحاد جماهیر شوروی سابق به افغانستان حمله کردند و حکومت حفیظالله امین را سرنگون کرده و ببرک کارمل را به قدرت رساندند.
پس از این تهاجم شوروی، مبارزات مسلحانه افغانها در سراسر کشور آغاز شد. نیروهای شوروی پس از نزدیک به یک دهه جنگ، در ۲۶ دلو ۱۳۶۸ بر اساس توافقنامه ژنو که در ۱۴ اپریل ۱۹۸۸ امضا شده بود، از افغانستان خارج شدند.
بر اساس گزارشها، تهاجم شوروی به افغانستان منجر به کشته شدن بیش از یک میلیون افغان، مجروح شدن تقریباً سه میلیون نفر و مهاجرت میلیونها افغان به نقاط مختلف جهان شد.
افغانستان با ویرانیهای گستردهای مواجه شد و سالها در زمینه پیشرفت به عقب برگشت و در آتش جنگ سوخت.
حکومت طالبان در بیانیهای به این مناسبت، ضمن محکوم کردن تهاجم شوروی، اعلام کرد که افغانها ارزش آزادی و استقلال خود را میدانند و در دفاع از عقیده خود از هیچ امری دریغ نمیکنند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان با نشر این بیانیه در صفحه اکس (تویتر سابق) خود گفته که واقعه جدی باید نسلهای آینده را متوجه سازد تا در دفاع از دین و وطن خود راه اسلام را تعقیب کنند و در برابر هر نوع ظلم تجاوز با شجاعت بایستند.
همچنین، امیر خان متقی، سرپرست وزارت خارجه طالبان، در مراسمی به مناسبت چهلوپنجمین سالگرد تهاجم شوروی به حملات اخیر هوایی پاکستان در پکتیکا اشاره کرده و گفت: "قبل از اینکه به افغانستان با نگاهی تحقیرآمیز نگاه کنند، باید با حاکمان شوروی مشورت کنند."
تحلیلگران سیاسی به مناسبت چهلوپنجمین سالگردهاجم شوروی به افغانستان چی می گویند؟
محمد اسحاق اتمر، کارشناس امور سیاسی و استاد پوهنتون در جرمنی نیز در گفتوگو با رادیو آزادی گفت:
"حمله شوروی به افغانستان برای هر دو طرف افغانها و شوروی بدبختی به همراه داشت. این حمله قربانیهای زیادی گرفت، زیرساختها نابود شد و موج مهاجرتها آغاز شد که متاسفانه تاکنون ادامه دارد. به طور کلی میتوان گفت که حمله نظامی شوروی یک مصیبت بزرگ بود.»
این حمله قربانیهای زیادی گرفت، زیرساختها نابود شد و موج مهاجرتها آغاز شد که متاسفانه تاکنون ادامه دارد.
با این حال، برخی از شهروندان مانند عبدالمتین از ولایت لغمان میگوید که اتحاد جماهیر شوروی در افغانستان برخی کارهای مثبت نیز انجام داده است که نمیتوان آنها را نادیده گرفت.
او در این مورد به رادیو آزادی گفت:
"بله، درست است که آنها به افغانستان حمله کردند، اما باید واقعیتها را نیز بگوییم که در بسیاری از ولایتها کارهای زیربنایی انجام دادند. همچنین باید بگوییم که آنها به خواست خود نیامدند، مردم افغانستان آنها را تشویق کردند که بیایند و برخی گروهها نیز با آنها همکاری کردند و از ورودشان خوشحال بودند."
طارق فرهادی، یک دیگر از کارشناسان امور سیاسی در گفتوگو با رادیو آزادی توصیه میکند که افغانها باید از مراحل مهم تاریخ درس بگیرند و با پذیرش یکدیگر، همه در تلاش باشند تا نظام قوی را ایجاد کنند که علاوه بر دفاع از مردم و سرزمین خود، به جای دشمنی با جهان، راه تعامل مثبت را در پیش بگیرد.