حسنا، دانشآموز یکی از این کورسهای آموزشی در هرات، به رادیو آزادی گفت که روز سهشنبه، ۴ ماه جدی، از سوی مسئولان کورس برایشان گفته شد که تا امر ثانی برای آموزش به کورس نروند.
گریه کردیم. این آخرین امید ما بود که کورس هم به روی ما بسته شد.
«اول دانشگاه را به روی ما بسته کردند، وضعیت روحی من خیلی خراب شده بود و بعداً من برای فراگرفتن زبان انگلیسی به کورس میرفتم که کمی وضعیت من خوب شده بود، اما دیروز برای ما گفتند که دیگر تا امر ثانی کورس مسدود است، دگه شما نیایید. به شمول خودم، همه دختران گریه کردیم. این آخرین امید ما بود که کورس هم به روی ما بسته شد.»
یک دختر دیگر از باشندگان ولایت هرات که نخواست نامش افشا شود، نیز از این بابت ابراز نگرانی کرد.
او به رادیو آزادی گفت که فراگرفتن علم و دانش حق دختران است.
«زن هم حق تعلیم را دارد. خداوند تعلیم را فرض کرده برای زن. باید دختران هم مانند پسران درس بخوانند تا کشور رشد و پیشرفت داشته باشد. دختران آرزو دارند که آینده داشته باشند. شما بیایید دختران را حمایت کنید، دروازههای مکاتب را به روی دختران باز کنید چون این یک نیاز است.»
بیایید دختران را حمایت کنید، دروازههای مکاتب را به روی دختران باز کنید چون این یک نیاز است.
انتشار مکتوب رسمی در مورد ممنوعیت آموزش دختران در کورسها
در مکتوب رسمی ریاست معارف ولایت هرات که یک نسخه آن در اختیار رادیو آزادی قرار گرفته، آمده که بر علاوه آموزش دختران بالاتر از صنف ششم در مکاتب دولتی و خصوصی، آموزش در کورسهای آموزشی نیز تا اطلاع بعدی ممنوع است.
در مکتوب آمده است که این تصمیم بر اساس فرمان هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان، در مورد آموزش دختران بالاتر از صنف ششم گرفته شده است.
مسئولان طالبان در هرات تاکنون بهصورت رسمی در این مورد به رسانهها ابراز نظر نکردهاند.
تأثیر ممنوعیت آموزش و تحصیل دختران و زنان چقدر جبرانناپذیر است؟
برخی از فعالان آموزش میگویند که بستن دروازههای آموزش به روی دختران، افزون بر خود دختران، بر جامعه و بخشهای اقتصادی و سیاسی کشور نیز تأثیر منفی دارد.
زرکه ملیار، یکی از این فعالان به رادیو آزادی بیشتر گفت.
«تأثیر این ممنوعیتها بر دختران این است که مایوس شده و از خود نفرت پیدا میکنند. همچنان بالای جامعه تأثیر دارد. زمانی که اینها کار نکنند، محتاج و بار دوش میباشند و به پای خود ایستاد شده نمیتوانند. زمانی که نیم قشر جامعه فلج شود، به سطح کشور در بخش اقتصادی زیان دارد و تأثیرات سیاسیاش را میبینیم که به دلیل مسدود شدن دروازههای آموزش به روی دختران و زنان، افغانستان در یک انزوای سیاسی قرار دارد.»
تصمیم ممنوعیت بر آموزش دختران در کورسهای آموزشی در حالی اتخاذ شده است که چندی پیش حکومت طالبان دختران را از رفتن به نیز منع کرد.
پس از حاکمیت دوباره طالبان در سال ۲۰۲۱ در افغانستان، آنها دختران بالاتر از صنف ششم را از رفتن به مکتب منع کردند و دروازههای پوهنتونها را نیز به روی آنان بستند.
این محدودیتها با واکنشهای گسترده ملی و بینالمللی روبهرو شده است، اما ظاهراً دیده میشود که طالبان برخلاف خواست مردم و جامعه جهانی، محدودیتها را روزبهروز افزایش میدهند.