در آخرین روزهای ماه اکتوبر سال ۲۰۲۱ حدود یکونیم ماه پس از حاکمیت دوباره طالبان، قاری فصیحالدین فطرت لوی درستیز حکومت طالبان گفته بود که یک کانتینر اجساد گمنام سربازان جمهوری مخلوع افغانستان در شفاخانه «چهارصد بستر سردار محمد داوود خان» در کابل وجود دارد.
او در سخنرانی در بدخشان افزوده بود که هویت این اجساد مشخص نشده و آنان نیز نتوانسته اند دریابند که این اجساد از کیست و به کی باید تحویل بدهند.
اما به تازهگی پس از گذشت بیش از سه سال، امرالله صالح، معاون محمد اشرف غنی، رئیس جمهور مخلوع افغانستان مدعی است که طالبان آن عده از نظامیان زخمی را که برای درمان در شفاخانهٔ ۴۰۰ بستر آورده شده بودند کشته اند.
او روز یکشنبه در صفحهٔ ایکس (تویتر سابق) خود مدعی شده که بیشترین مجروحان قوای مسلح نظام جمهوری مخلوع که در شفاخانه نظامی ۴۰۰ بستر در روزهای دوشنبه و سه شنبه به تاریخ ۱۶ - ۱۷ اگست سال ۲۰۲۱ بستری بودند یکی یکی توسط نیروهای طالبان کشته شده و اجساد شان دریک کانتینر گذاشته شد که بعدا توسط صلیب سرخ به خاک سپرده شده اند.
به ادعا او، یک مقام حکومت طالبان که ظاهراً اشاره به اظهارات آقای فصیح الدین دارد، از پیدا شدن کانتینر پر از اجساد به مطبوعات نیز خبر داد تا به گفتهٔ او آن جنایت را پنهان کند و مسئولیت آنرا به افرد نامعلوم و غیر مسئول ربط دهند.
این منتقد طالبان در ادامه ادعا کرد که بین سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲ نزدیک به ۱۲۰۰ نفر در ولایات کنر و ننگرهار بدون محاکمه توسط فردی به نام "دکتر بشیر" رئیس استخبارات طالبان اعدام شده اند.
او همچنان مدعی شد که در همین مدت اجساد سربازان محلی در جادهای کندهار رها شده و به ادعا او طالبان فقط به دلیل بوی تعفن اجساد را از ساحه دور کردند و پس از آن صلیب سرخ آنها را دفن کرد.
در آن زمان، گزارش ها حاکی از آن بود که طالبان از اعضای قبیله اچکزی که با جنرال رازق، قوماندان مشهور پولیس کندهار مرتبط بودند، انتقام گرفته اند.
بر اساس این گزارشها، صدها تن از افراد این قبیله توسط طالبان کشته شده اند.
ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان به پرسشهای رادیو آزادی در مورد ادعاهای آقای صالح پاسخ نداد، اما پیش از این همواره چنین ادعاها را رد کرده و گفته که به تمامی نیروهای آنان از فرمان عفو عمومی رهبر طالبان اطاعت میکنند و به آن پابند اند.
این درحالیست که برخی از خانوادههای این نظامیان که آقای صالح ادعا کرده در شفاخانه ۴۰۰ بستر کشته شده اند، نیز در صحبت با رادیو آزادی ادعا های مشابهٔ را مطرح کرده اند.
یک عضو خانواده یکی از این نظامیان که در آن زمان در شفاخانهٔ ۴۰۰ بستر کابل تحت درمان قرار داشته و سپس جان باخته به علت حساسیت موضوع به شرط عدم نشر نام و صدای اصلیش به رادیو آزادی گفت:
«بچهٔ کاکایم بود، آخرین دیدارش در شفاخانه قبل از سقوط جمهوریت بود، دیگر خبر نداریم که چه شد چه نشد، در اردو بود در هلمند زخمی شده بود، من در شفاخانه دو روز پیشش بودم، بعد از سقوط جمهوریت که باز هم به دیدنش رفتیم گفتند که نیست هیچ به ما نشان ندادند و گفتند اگر زیاد پرسان کردید شما را هم همین قسم گم میکنیم، یکیش برای ما گفت که همه شان را به قتل رساندند.»
یک فرد دیگر که خودش نیز از نظامیان پیشین است، ادعا میکند که برادرش زمانی که در درگیرهای از ناحیهٔ کمر زخمی شده بود، به شفاخانهٔ ۴۰۰ بستر منقل شده بود که پس از حاکمیت طالبان جسدش به خانوادهاش تحویل داده شد.
او که همچنان نخواست به علت حساسیت موضوع هویتش فاش شود به رادیو آزادی گفت:
«زخمی بود، حکومت که سقوط کرد من قراری شدم، فامیلم برای من اطلاع داد که او را از شفاخانه بیرون انداختند و گفتند بیاید و او را ببرید، در خانه بود مدتی زخمش میکروبی شد فامیل ما توانایی تداوی را نداشتند که شفاخانهٔ شخصی ببرند، دوباره بردند به همان شفاخانه، در شفاخانه هیچ کس را همرایش قبول نکردند و بعد از یک هفته جسدش را به خانه ما فرستادند، همه بدنش سیاه و کبود لت کوب کرده بودند و زیر شکنجه جان داده بود.»
فرد دیگری که او نیز خواست نامش را در گزارش نوشته نشود میگوید، دو روز پس از حاکمیت طالبان خبر مرگ یکی از نزدیکان شان را که از فقط ناحیه ران زخمی و در شفاخانهٔ نظامی ۴۰۰ بستر بستری بود از مسئولان این شفاخانه دریافت کردند.
«بسیار زخمی شدید نبود، در ران خود مرمی خورده بود، تحت تداوی بود، بعد از سقوط حدود ۲۰ روز در شفاخانه بود، بعد به خسر بریم زنگ زدند که بیاید مریض تان وفات شده و او را ببرید.»
بسیار زخمی شدید نبود، در ران خود مرمی خورده بود، تحت تداوی بود، بعد از سقوط حدود ۲۰ روز در شفاخانه بود، بعد به خسر بریم زنگ زدند که بیاید مریض تان وفات شده و او را ببرید.
این ادعاها درحالی مطرح میشوند که پیش از نیر سازمان های مختلف بینالمللی حقوق بشری از بازداشت، شکنجه، کشته شدن و ناپدید شدن اجباری نظامیان پیشین افغان خبر داده اند.
هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) به تاریخ ۲۲ اگست ۲۰۲۳، با نشر گزارشی گفته بود که از ۱۵ آگست ۲۰۲۱ الی ۳۰ ماه جون سال ۲۰۲۳ میلادی، ۲۱۸ مورد قتلهای فراقضایی مقامها و اعضای نیروهای پیشین امنیتی و دفاعی توسط طالبان را ثبت کرده است.
یوناما افزوده بود که در این مدت، در مجموع حدود ۸۰۰ مورد قتل فراقضایی، بازداشت خودسرانه، شکنجه و ناپدیدشدن اجباری مقامها و نظامیان حکومت پیشین را ثبت کرده است.
این سازمان همچنان دستکم ۸۰۰ مورد قتل فراقضایی، بازداشت خودسرانه، شکنجه و ناپدیدشدن اجباری مقامها و نظامیان حکومت پیشین را مستند کرده است.