مسئولان برنامۀ توسعهای ملل متحد (UNDP) میگویند، دهها هزار دهقان با منع کشت کوکنار توسط حکومت طالبان درآمد مالیشان را از دست داده اند، اما منابع کافی آب و کشتهای بدیل مناسب در اختیار آنان قرار داده نشده است.
صنعت مواد مخدر منبع عاید ششصد هزار دهقان و اعضای خانوادۀ آنان در افغانستان بود.
کانی ویگنا راجا، رئیس برنامۀ توسعهای ملل متحد برای آسیا میگوید، هرچند منع کشت کوکنار توسط حکومت طالبان عرضۀ مواد مخدر به جهان را کاهش داده، اما مشکلات جدی اقتصادی را در داخل این کشور به وجود آورده است.
او گفت: "صنعت مواد مخدر منبع عاید ششصد هزار دهقان و اعضای خانوادۀ آنان در افغانستان بود. هرچند مقدار اندک این عاید به دهقانان میرسید، اما کشت کوکنار توسط دهقانان سبب گسترش اعتیاد به مواد مخدر شده بود. در سال ۲۰۲۲ این وضعیت با منع کشت کوکنار توسط مقامهای حاکم افغانستان تغییر کرد. هرچند این تصمیم عرضۀ مواد مخدر را کمتر ساخت، اما دهقانان و خانوادههای آنان را با فقر روبهرو ساخت."
در حال حاضر در کنار ادارۀ مبارزه با مواد مخدر و جرایم ملل متحد، برنامۀ توسعهای این سازمان در بخش اجرایی پروژههای توسعهای به منظور کمک به دهقانانی فعالیت میکند که از منع کشت کوکنار آسیب دیده اند.
این ادارۀ ملل متحد برای اجرای این پروژهها از ایالات متحدۀ امریکا، اتحادیۀ اروپا و کشور جاپان کمک مالی و تخنیکی دریافت میکند.
ما تلاش میکنیم که در مناطق آسیب پذیر از منع کشت کوکنار، زراعت مشروع را ترویج کنیم.
ستیفین رودریکس، نمایندۀ برنامۀ توسعهای ملل متحد در افغانستان میگوید، این برنامه با استفاده از همین کمکهای مالی، تلاش خواهد کرد که در سالهای آینده در کنار کشتهای بدیل کوکنار، منابع پایدار آبی را برای دهقانان فراهم کند.
"ما بر ایجاد منابع آبی و مقاومت در برابر تغییرات اقلیمی تمرکز میکنیم و تلاش ما این است تا نوع اقلام زراعتی را در این کشور که با کمبود آب روبهرو است، تغییر بدهیم. چون دهقانان در این کشور به فراگیری شیوههای زراعت بهتر، آب زراعتی و محصولاتی نیاز دارند که به آب کمتر نیاز داشته باشد. ما تلاش میکنیم که در مناطق آسیب پذیر از منع کشت کوکنار، زراعت مشروع را ترویج کنیم. این تلاشها به منظور ترویج کشتهای مشروع بجای کوکنار صورت میگیرد."
به تازگی انستتیوت صلح ایالات متحدۀ امریکا نیز گزارش داده که کشتهای بدیل کوکنار، به شمول گندم نتوانسته حد اقل عاید کوکنار را به دست دهقانان بدهد.
پژوهشگران این انستتیوت دریافته اند که با منع کشت کوکنار، در مناطق دوردست افغانستان، جایی که زمینۀ کار برای مردم فراهم نیست، فقر بیشتر شده است و اگر حکومت طالبان کمکهای اقتصادی را برای دهقانان فراهم نسازد، امکان افزایش مقاومت دهقانان در برابر حکم رهبران آنان وجود دارد.