لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۳ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۰۸

بازگشت به بلاتکلیفی؛ روایت افغان‌های اخراج‌شده از ایران


افغان‌های اخراج شده
افغان‌های اخراج شده

حفیظ‌الله، باشنده ولایت فاریاب که حدود یک‌سال قبل از ایران اخراج شده، می‌گوید تاکنون بیکار است و با وضعیت بد اقتصادی در بی‌سرنوشتی به‌سر می‌برد.

او روز شنبه به رادیو آزادی گفت تاکنون هیچ کمکی از سوی حکومت طالبان یا مؤسسات بین‌المللی به‌دست نیاورده و به سبب مشکلات اقتصادی و نداشتن امکانات، یک کودک خُردسال‌اش را به‌تازگی از دست داده است.

سه روز قبل یک کودک ۹ ماهه من جان باخت که دلیل‌اش همین مشکلات اقتصادی بود. پول دوا نداشتم و پیش داکتر هم برده نتوانستم.

«نه سنگ زغال است و نه پول چوب سوخت است. زمستان هم بسیار سخت آمده و قیمت چوب سوخت هم بسیار بلند شده. سه روز قبل یک کودک ۹ ماهه من جان باخت که دلیل‌اش همین مشکلات اقتصادی بود. پول دوا نداشتم و پیش داکتر هم برده نتوانستم. تا حال هیچ کمک برای ما نشده، نه زمین و نه مواد خوراکه."

فواد که چند ماه قبل از ایران برگشته است و در شهر کابل زندگی می‌کند، نیز شکایت مشابهی دارد.

«دو سال در ایران زندگی کردیم. سختی‌های زیاد را متقبل شدیم. وزارت صحت ایران زمینه کار را برای افغان‌ها تنگ کرد و از بیکاری دوباره مجبور شدیم افغانستان بیاییم. اینجا هم بیکار استم و با فقر و تنگدستی روبه‌رو شدیم. از هرچه بیداد کنیم هنوز کم است. امیدواریم مسئولین در زمینه کاریابی به ما توجه کنند.»

وزارت عدلیه حکومت طالبان روز پنج‌شنبه در شبکه اکس یا تویتر سابق نوشت که براساس فرمان هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان، اخیراً قانونی تصویب شده که بر اساس آن، زمین به پناهجویان بازگشته از کشورهای همسایه توزیع می‌شود.

وعده‌ی توزیع زمین به بازگشت کنندگان

چهار ماه پیش از این، وزارت شهرسازی و مسکن حکومت طالبان گفته بود که آماده توزیع زمین در ۴۶ شهرک در ۲۹ ولایت افغانستان برای افغان‌های برگشته از کشورهای همسایه است تا مهاجرین خودشان در این زمین‌ها، خانه بسازند.

اما برخی از برگشت‌کننده‌ها می‌گویند تاکنون برای‌شان در قسمت توزیع زمین کاری صورت نگرفته و در خانه‌های کرایی یا دوستان‌شان زندگی می‌کنند.

کودکان شامل افراد اخراج شده از کشور‌های مثل پاکستان و ایران می‌شوند
کودکان شامل افراد اخراج شده از کشور‌های مثل پاکستان و ایران می‌شوند

از سوی دیگر، کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، یو‌ان‌اچ‌سی‌آر، می‌گوید که پناهجویانی که مجبور به بازگشت از ایران هستند، در افغانستان با بلاتکلیفی مواجه‌اند.

کارولین گلوک، سخنگوی این کمیشنری در افغانستان، روز جمعه در پیام ویدئویی در شبکه اکس یا تویتر سابق یو‌ان‌اچ‌سی‌آر ، گفته که صدها هزار نفر در سال گذشته به افغانستان بازگردانده شده‌اند.

به گفته او، بسیاری از این افراد برخلاف توصیه کمیشنری عالی سازمان ملل در امور پناهندگان مبنی بر عدم بازگشت، به گونه اجباری بازگردانده شده‌اند.

حکومت ایران اخیراً اعلام کرده که در یک‌سال گذشته حدود ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار افغان بدون مدرک را به افغانستان اخراج کرده است.

پس از حاکمیت دوبارهٔ طالبان در اگست سال ۲۰۲۱، اکثر افغان‌ها به دلیل فقر، مشکلات اقتصادی، بیکاری و تهدیدات امنیتی افغانستان را ترک کرده و راهی کشورهای مختلف از جمله ایران و پاکستان شدند.

اما در بیش از ۳ سال گذشته، بیشتر این افغان‌ها شکایت کرده‌اند که در ایران با مشکلات مختلف از جمله نبود زمینه کار، تعلیم و تحصیل محروم شده و هرازگاهی با تهدید پولیس و اخراج از آن کشور روبه‌رو بوده‌اند.

XS
SM
MD
LG