وزیر دفاع جان هیلی، اگرچه تاریخ پایان این برنامه را مشخص نکرده، اما در بیانیهای به پارلمان این کشور گفته است که این فرآیند نمیتواند ناتمام بماند.
هیلی در این بیانیه وعده حمایت دوامدار را داده و گفته است که "در نهایت دولت قصد دارد به وضعیتی برسد که برنامههای اسکان افغانها در بریتانیا پایان یابد."
در نهایت دولت قصد دارد به وضعیتی برسد که برنامههای اسکان افغانها در بریتانیا پایان یابد
وزیر دفاع بریتانیا گفته است که در طی یک سال گذشته، زمینه اسکان بیش از ۱۰۰۰ خانواده مستحق در بریتانیا فراهم شده و در سه سال گذشته، هر ماه خانوادههای جدیدی در این کشور مستقر شدهاند.
این درحالیست که برخی افغانها در افغانستان یا کشور های سوم که منتظر رفتن به بریتانیا هستند، از چالشها روزافزون شکایت دارند و میگویند که بیش از سه سال میشود که منتظر پاسخ به پروندههای پناهندهگی خود هستند.
یک افغان مقیم پاکستان که پرونده مهاجرتی بریتانیا را دارد و به دلیل مسائل امنیتی نمیخواهد ناماش در گزارش ذکر شود به رادیو آزادی گفت:
"من تقریباً دو سال پیش به پاکستان آمدم و پروندهای در بریتانیا دارم. من با نیروهای بریتانیایی کار کردهام. پس از دو سال انتظار، دو ماه پیش یک فرم برایم ارسال کردند که باید نام پدر، مادر، برادران، خواهران و همسرم را ذکر کنم. این فورم را پر کردم و شماره «یو ان اچ سی آر» را نیز خواستند. همه چیز را برایشان ارسال کردم، اما هنوز هیچ پاسخی یا ایمیلی دریافت نکردهام."
عنايتالله، یک افغان دیگر که در افغانستان است نیز نگرانی مشابهی دارد:
"مادرم و نیمی از خانوادهام در بریتانیا هستند و ما در اینجا در افغانستان هستیم. زندهگی ما در افغانستان در خطر است. ما از دولت بریتانیا درخواست داریم که به پروندههای پناهندهگی ما توجه کند."
زندهگی ما در افغانستان در خطر است. ما از دولت بریتانیا درخواست داریم که به پروندههای پناهندهگی ما توجه کند
وزیر دفاع بریتانیا همچنین گفت که قرار است از آغاز بهار آینده، افرادیکه از افغانستان میآیند فقط برای نه ماه در مکانهای موقت مانند هوتلها اسکان داده شوند و سپس مجبور خواهند بود برای سکونت دائمی خود محلی پیدا کنند.
هیلی همچنین تعهد دولت را برای حمایت اولیه اعلام کرد، اما افزود که مردم باید تشویق شوند تا خودکفا شوند.
شایان ذکر است که برنامه اسکان افغانها (ای سی آر اس) در سال ۲۰۲۲ با هدف اسکان ۲۰ هزار نفر در بریتانیا آغاز شد.
همچنین برنامه دیگری تحت عنوان سیاست اسکان و کمک به افغانها (ای آر ای پی) برای افغانهایی طراحی شده که قبل از تسلط طالبان با نیروهای بریتانیایی و نهادهای دولتی همکاری کردهاند.
آمار رسمی نشان میدهد که تا سپتمبر سال روان میلادی ۱۷هزار و ۹۵۶ نفر از طریق برنامه «ای آر ای پی» به بریتانیا انتقال یافتهاند و ۱۲هزار و ۴۲۶ نفر نیز از طریق «ای سی آر اس» وارد شدهاند که شامل پناهجویان آسیبپذیر، زنان و دخترانی است که با تهدید جدی مواجه اند.
پس از تسلط دوباره طالبان بر افغانستان، هزاران افغان که با نیروهای خارجی همکاری کردهاند، در کشورهای همسایه مانند پاکستان و ایران برای درخواست پناهندهگی و پیگیری پروندههای خود مستقر شدهاند.