به اساس مکتوبی که آمده، در لیست افراد منفک، نام من هم بود. دلیل برکناری ما در این مکتوب واضح نشده است
یکی از استادان پوهنتون دولتی سید جمالالدین افغان در ولایت کنر که هفتهٔ گذشته از وظیفه برکنار شده است، به شرط ناشناس ماندن و تغییر صدایش به رادیو آزادی گفت:
«به اساس مکتوبی که آمده، در لیست افراد منفک، نام من هم بود. دلیل برکناری ما در این مکتوب واضح نشده است. این یازدهمین سال استادی من بود. در لیست، نامهای ۱۲ استاد ذکر شده که ۴ استاد از پوهنځیهای دیگر و ۸ نفر از پوهنځی شرعیات هستند.»
«اختلافات فکری» از عوامل برکناری استادان دانسته میشود
یک استاد دیگر این پوهنتون که نخواست نامش در گزارش ذکر شود، ادعا میکند دلیل برکناریشان اختلافات فکری است.
آنها [طالبان] میخواهند پوهنتونها را نیز مانند مدارس دینی به ساحهٔ فکرسازی خود تبدیل کنند.
وی میگوید طالبان تلاش دارند بهجای استادان باتجربه در پوهنځی شرعیات و مضمون ثقافت اسلامی، فارغان مدارس خود را استخدام کنند:
«آنها میخواهند پوهنتونها را نیز مانند مدارس دینی به ساحهٔ فکرسازی خود تبدیل کنند. برای شرعیات، فقه و ثقافت، علمای فارغشده از مدارس خود را دارند. استادانی که با طالبان اختلافات فکری دارند، با نامهایی مثل سلفیان، اخوانیان یا دیگر نامها یاد میکنند و آنها را برکنار کرده، افراد همفکر خود را جایگزین میکنند.»
این استادان میگویند مکتوب برکناری هفته گذشته به آنها فرستاده شده است.
شماری از استادان پوهنتون ننگرهار نیز میگویند وزارت تحصیلات عالی طالبان شماری از استادان ثقافت اسلامی و رئیس پوهنځی شرعیات این پوهنتون را برکنار کرده و افراد وابسته به طالبان را بهجای آنها استخدام کرده است.
یکی از استادان مضمون ثقافت این پوهنتون که نخواست نامش ذکر شود، گفت دلیل برکناریاش را نمیداند:
«به دلیلش نمیدانم. کسی که یک استاد را به زور و بدون دلیل برکنار میکند، چه بگویم؟ افراد فاقد علم خود را به چوکیها گماشته و دیگران را برکنار کردند.»
نگرانیها از کمبود استادان و کیفیت آموزش
یک استاد پوهنتون پولیتخنیک کابل نیز تأیید کرده که چهار استاد مضمون ثقافت اسلامی این پوهنتون بهتازگی از وظایفشان برکنار شدهاند.
از ضیاءالله هاشمی، سخنگوی وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان، در این مورد پرسیده شد، اما وی پاسخ نداد.
با این حال، یک منبع در این وزارت به رادیو آزادی گفت استادان برکنار شده به دلیل «نداشتن ظرفیت کافی» از وظایفشان منفک شدهاند و بهزودی به سیمینارهای آموزشی معرفی خواهند شد.
بازداشت استادان پوهنتون از سوی طالبان
مهاجرت استادان و خالی شدن چوکیهای علمی
پس از حاکمیت دوبارهٔ طالبان در افغانستان، بسیاری از استادان پوهنتونهای دولتی به دلیل فشارها، محدودیتها و ممنوعیت آموزش دختران وظایف خود را ترک کردهاند.
شماری از آنان به خارج از افغانستان مهاجرت کردهاند.
پیشتر، برخی محصلین پوهنتونهای دولتی نیز ابراز نگرانی کرده بودند که به دلیل کمبود استادان، برخی مضامین تدریس نمیشود و روند آموزش در این پوهنتونها با چالش مواجه شده است.