لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۳ دلو ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۴۷

سازمان خوراک و زراعت ملل‌متحد: ۲ میلیون خندق در سال ۲۰۲۴ در سراسر افغانستان حفر کرده‌ایم


افغانستان - جریان حفر صدها هزار خندق در سراسر این کشور
افغانستان - جریان حفر صدها هزار خندق در سراسر این کشور

همزمان با نگرانی‌ها از کاهش ذخایر آب و کاهش دسترسی مردم به آب در افغانستان، سازمان خوراک و زراعت ملل متحد (اف‌ای‌او) می‌گوید که برای رسیدگی به این معضل در جریان سال ۲۰۲۴ دو میلیون خندق را در سراسر افغانستان حفر کرده است.

(اف‌ای‌او) روز دوشنبه در صفحهٔ ایکس «توییتر سابق» هدف اصلی از حفر این خندق‌ها را تغییر مناظر طبیعی و بهبود مدیریت آب خوانده است.

در ادامه گفته شده که اهداف دیگری که با حفر این خندق‌ها دنبال می‌شوند کنترل سیلاب و آب‌های ناشی از ذوب برف، حفاظت و مدیریت پایدار منابع آبی، پیشگیری از فرسایش و تخریب خاک، احیای محیط‌زیست و فراهم‌سازی فرصت‌های کاری موقت‌اند.

کارگران در حال حفر خندق در افغانستان
کارگران در حال حفر خندق در افغانستان

در این حال، برخی از باشنده‌های شماری از مناطق افغانستان می‌گویند که حفر این خندق‌ها در مناطق‌شان سبب اشتغال‌زایی برای مردم شده و بسیار مفید بوده است.

سید اکبر، یک باشندهٔ ولایت ننگرهار در این مورد گفت:

«تا جایی که من به چشم خود دیدم، در مسیرهایی که ما رفت‌وآمد داریم، کَندن‌کاری شده، آب‌ها ذخیره شده و اهالی قریهٔ ما شامل کار شدند و همین خندق‌ها را کَندن‌کاری کرده‌اند.»

در عین حال، برخی باشنده‌های مناطق دیگر افغانستان که از کمبود آب شاکی‌اند، خواهان رفع این معضل‌اند.

حدود ده سال است که منطقهٔ ما کم‌آب است.

عبدالمصور، باشندهٔ ولایت پروان، در این مورد به رادیو آزادی گفت:

«مشکل کمبود آب ما بسیار زیاد است؛ هم آب آشامیدنی و هم آب زراعتی کمبود داریم. حدود ده سال است که منطقهٔ ما کم‌آب است. آب مورد نیاز خود را از بمبه‌های نزدیک سرک و خانهٔ برخی کسانی که پولدار هستند، تأمین می‌کنیم.»

رامین، یک باشندهٔ ناحیهٔ پانزدهم شهر کابل نیز شکایت مشابهی دارد:

«در ماه دو بار در نَل‌های ما آب می‌آید. ما از تانکرها آب خریداری می‌کنیم. این یک مشکل برای ما و تمام اهالی منطقهٔ ما است.»

کارشناسان امور آب هرچند حفر این گونه خندق‌ها را در بخش آب‌های زیرزمینی مؤثر نمی‌دانند، اما می‌گویند که این خندق‌ها در بخش‌های مختلف به‌شمول بلند بردن رطوبت زمین و کاهش جریان سیلاب مفید واقع می‌شود.

این خندق‌ها در ارتفاعات حفر می‌شوند و میزان آبی که می‌گیرند تنها می‌تواند نم زمین یا رطوبت خاک را بالا ببرد.

نجیب‌الله سدید، متخصص مدیریت منابع آب و محیط‌زیست، به رادیو آزادی گفت که حفر این خندق‌ها همچنان از شکل‌گرفتن جریان سطحی آب و جریان سیلاب‌ها جلوگیری کرده و سبب ایجاد اشتغال برای مردم می‌شود.

«این خندق‌ها در ارتفاعات حفر می‌شوند و میزان آبی که می‌گیرند تنها می‌تواند نم زمین یا رطوبت خاک را بالا ببرد. پوشش گیاهی بهبود پیدا کرده، از تخریب خاک جلوگیری می‌کند؛ اما این آب به آب‌های زیرزمینی نمی‌رسد، به‌خاطر که از سفره‌های آبی بسیار فاصله دارد. به همین خاطر به آب‌های زیرزمینی کمک زیاد کرده نمی‌تواند.»

این در حالی است که در سال‌های اخیر خشکسالی‌های پی‌هم، سرازیر شدن سیلاب‌ها و سایر آفات طبیعی تأثیرات گسترده‌ای را بر زندگی مردم، زراعت، منابع آبی و محیط‌زیست افغانستان بر جا گذاشته است.

برخی آگاهان محیط‌زیست با اشاره به این که افغانستان با چالش‌های اقلیمی روبه‌رو است، امیدوارند با حفر این خندق‌ها، از بحران‌های آبی و زیست‌محیطی در این کشور جلوگیری کرده و به بهبود معیشت مردم بپردازد.

XS
SM
MD
LG