این سفارت روز دوشنبه در شبکهٔ ایکس «توییتر سابق» با استناد به سخنان نلسون ماندلا، رئیسجمهور سابق افریقای جنوبی و فعال ضد آپارتاید، نوشته که محروم ساختن دختران و زنان از دسترسی به آموزش، خدمات صحی و آزادی، توهین و بیحرمتی به کرامت انسانی آنان است.
پیش از این، کرن دکر، شارژدافیر سفارت ایالات متحده برای افغانستان، بارها از تصمیمهای رهبری طالبان انتقاد کرده و اغلب نسبت به سیاستهای آنها ابراز نگرانی کرده است.
این اظهارات در حالی بیان میشود که افغانستان تحت حاکمیت طالبان، محدودیتهای شدیدی را برای زنان و دختران تجربه میکند.
دانشجویان و دانشآموزان محروم از آموزش چی میگویند؟
۳ سال میشود که درهای مکتب به رویمان بسته شده، بسیار نگران هستم. یگانه امیدم به درس و آموزش بود.
شماری از دختران، دانشجویان و دانشآموزان محروم از آموزش در افغانستان میگویند که از شنیدن ابراز نگرانیها در خصوص محدودیتها بر آنان خسته شده و منتظر اقدام عملی و فوری نهادهای حقوق بشری برای رفع آن هستند.
هریوا از ولایت خوست در این مورد به رادیو آزادی گفت:
«۳ سال میشود که درهای مکتب به رویمان بسته شده، بسیار نگران هستم. یگانه امیدم به درس و آموزش بود. بسیار آرزو داشتم که در آینده خبرنگار شوم. میخواستم از این راه به وطن خود خدمت کنم. حالا آینده خود را تاریک میبینم. مشکلات روانی پیدا کردهام. بسیار ناامیدم که در افغانستان دختران از درس و تحصیل بازماندهاند. بسیار غمگینم.»
درهای دانشگاه را به رویمان بستند. در خانه ماندیم و به کلی ما را افسردگی گرفت.
ساره، دختر دیگری است که درد محرومیت از تحصیل را با رادیو آزادی اینگونه شریک کرده است:
«دانشگاه میرفتم، در رشتهی که خیلی دوست داشتم و میخواستم ژورنالیزم بخوانم. دو سمستر را خوانده بودم. سال دوم دانشگاهم بود که طالبان آمدند و درهای دانشگاه را به رویمان بستند. در خانه ماندیم و به کلی ما را افسردگی گرفت.»
در همین حال، ملاله فند، نهاد حامی آموزش دختران که توسط ملاله یوسفزی رهبری میشود، دوشنبه ۱۶ دسمبر در صفحهٔ ایکس خود نوشته که از زمان تصرف افغانستان توسط طالبان در سال ۲۰۲۱، آنها بیش از ۸۰ فرمان صادر کردهاند که بهطور سیستماتیک زنان و دختران را سرکوب میکنند.
پیشتر از این، سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد، یونسکو، در ۱۵ اگست ۲۰۲۴ اعلام کرده بود که طالبان بهطور عمدی ۱ میلیون و ۴۰۰ هزار دختر را در افغانستان از حق آموزش در مقطع متوسطه محروم کردهاند.
با آنکه حکومت طالبان همیشه میگوید که حقوق زنان و دختران افغان را در چارچوب شریعت اسلام تأمین کرده، اما با حاکمیت دوباره طالبان، دختران بالاتر از صنف ششم از رفتن به مکتب منع شدند و سپس دروازههای تحصیلات عالی نیز به روی آنان بسته شد و در واپسین اقدام، درهای مؤسسات تحصیلات نیمهعالی طبی را هم به روی دختران بستند.