بشکههای زرد پلاستیکی از گرفتن زندگی تا حفظ زندگی.
برخی از خانوادههای فقیر در کابل میگویند، با فرا رسیدن زمستان به علت فقر بشکههای پلاستیکی را پر از آب گرم میکنند تا خود و کودکان شان از سرما در امان باشند.
«با همین گرم کردن آب و بشکه گذاره میکنیم، مجبور هستیم چی کنیم.»
محمد طاهر ۶۵ ساله سرپرست خانوادهٔ ۱۲ نفری و باشندهٔ کابل است.
او در صحبت به رادیو آزادی گفت، بهای مواد سوخت بلند است و او توان خرید آن را ندارد.
« همین لحظه هم برای نواسهها و کودکانم همین بشکهها و در کنار آن بوتلهای مملو از آب گرم را گذاشتیم، شب هم آن بشکههای بزرگ را پر از آب گرم میکنیم، با حرارت آن زندگی خود را سپری میکنیم، قیمت چوب خوب در بازار ۱۳هزار افغانی است و عادی و خراب آن ۸هزار افغانی، توان خرید چوب و مواد سوخت را نداریم.»
این تنها محمد طاهر نیست، بلکه گلدسته، باشنده دیگر کابل و مادر پنج کودک نیز درد همسان دارد.
او میگوید، سال گذشته نیز خود و کودکانش را با همین بشکههای مملو از آب گرم از سرمای زمستان نجات داده است.
گلدسته به رادیو آزادی گفت که توان خرید مواد سوخت را ندارد و با جمع آوری مقداری خارو خاشاک ،آب را برای این بشکه ها گرم می کند.
«نیمی از کابل در حال حاضر با گرم کردن شان از همین بشکهها استفاده میکنند، من هم با همین توتهها و خس (جمعآوری شده از کوچهها) آب را گرم میکنم او بشکهها را از آن پر میکنم، برای خود و کودکانم یک یک دانه میگذارم، یک دخترم عروسی کرده و انیز میگذارد، نیمی از مردم با همین مشکل مواجهٔ اند.»
متین خان، باشندهٔ ولسوالی بگرامی کابل میگوید، او و نزدیکانش نیز با استفاده از همین طریقه زمستان را می گذارند.
«همه همین طریقه را استفاده میکنند که آب جوش را در همین بشکهها میاندازند و بعد خود و آن را با کمپل میپوشانند، اکثریت مردم چندین بشکه را از آب جوش پر میکنند، و به شکل صندلی زیر کمپل میگذارند، مردم اندکی هستند که توان استفاده از بخاریهای گازی و چوبی را دارند.»
اما این مردم تاکید میکنند که سربشکهها باید محکم بسته شود و نزدیک کودکان و یا خود شان گذاشته نشود تا آب جوش برای شان آسیب وارد نکند.
به اساس اطلاعات امیر احمد کابلی، رئیس اتحادیه چوب و زغال فروشان، در حال حاضر بهای یک خروار چوب بلوط خوب ۹۵۰۰ افغانی و بهای یک خروار زغال سنگ ۷هزار افغانی است.
درحالی که پیش از این برخی از باشندگان کابل به رادیو آزادی گفته بودند که قیمت یک خروار چوب بلوط به ۱۳هزار افغانی رسیده است.
در حال حاضر نرخ یک کیلو گاز در بازارهای کابل به ۵۰ الی ۶۰ افغانی رسیده است.
گفتنیست که برخی از ساکنان نیازمند کابل با پر کردن بشکههای خالی پلاستیکی روغن با با آب گرم خود را از سرما حفاظت می کنند و شماری هم آن را به حیث وسیلهٔ آوردن آب آشامیدنی از مسیرهای طولانی استفاده می کنند.
طالبان پیش از حاکمیت دوبارهٔ شان بشکه های پلاستیکی به ویژه بشکه های با رنگ زرد را از مواد انفجاری پر میکردند در کمینها، حملات و هدف قرار دادن اهداف شان از آن استفاده میکردند که حتی در حال حاضر هر سال هنگام روز تجلیل از حاکمیت شان، به گونهٔ رسمی در رژهٔ نظامی آن را به نمایش میگذارند.
ReplyReply allForward