لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۴ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۵۷

پخش گزارش تازه‌ی ملل متحد، میانمار برای دومین سال پیهم در کشت کوکنار از افغانستان پیشی گرفت


مسعود کریمی‌پور، نماینده اداره مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد در جنوب آسیا، در حال سخنرانی در مورد گزارش تازه این سازمان
مسعود کریمی‌پور، نماینده اداره مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد در جنوب آسیا، در حال سخنرانی در مورد گزارش تازه این سازمان

در گزارش تازه سازمان ملل متحد در مورد وضعیت مواد مخدر در سال ۲۰۲۴ میلادی در جنوب آسیا آمده که امسال در میانمار بر چهل و پنج هزار و دوصد هکتار زمین کوکنار کشت شده است.

نتایج سروی سازمان ملل متحد نشان می‌دهد که هرچند امسال در میانمار کشت کوکنار در مقایسه به سال گذشته دو هزار هکتار کاهش داشته، اما برای دومین سال پیهم این کشور مقام نخست کشت کوکنار در جهان را از آن خود کرد.

افغانستان تا سال ۲۰۲۲ میلادی با کشت دوصد و سی و سه هزار هکتار کوکنار، مقام نخست تولید تریاک در جهان را داشت، اما با منع کشت کوکنار توسط حکومت طالبان، امسال این رقم به دوازده هزار و هشتصد هکتار زمین کاهش یافت.

مسعود کریمی‌پور، نماینده اداره مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد در جنوب آسیا، تقاضای زیاد به مواد مخدر در بازارهای جهانی و کاهش کشت کوکنار در افغانستان را از عوامل عمده افزایش کشت کوکنار در میانمار عنوان می‌کند.

آقای کریم‌پور هنگام ارایه این گزارش در تایلند گفت:

«میزان تولید تریاک در میانمار در بلند ترین حد آن قرار دارد. از آنجایی که منازعه در میانمار هم‌چنان ادامه دارد و سلسله عرضه مواد مخدر به بازارهای جهانی با منع کشت کوکنار در افغانستان در حال تغییر است، ما در سال‌های آینده خطر بالقوه افزایش کشت کوکنار در میانمار را می بینیم.»

در میانمار سال گذشته بر چهل و هفت هزار و یک‌صد هکتار زمین کوکنار کشت شده بود.

بر بنیاد یافته‌های سازمان ملل متحد، قیمت یک کیلوگرام تریاک در میانمار امسال سه صد و چهار دالر امریکایی بود، در حال که سال گذشته یک کیلوگرام آن به سه صد و هفده دالر به فروش می‌رسید.

در افغانستان اما قیمت تریاک در مقایسه به بازارهای جنوب آسیا به مراتب بلند تر است، زیرا بر بنیاد گزارش دو هفته قبل همین سازمان، یک کیلوگرام تریاک در افغانستان در بدل ۷۴۰ دالر امریکایی به فروش می‌رسد.

ذخایر زیاد تریاک و هیرویین در افغانستان وجود دارد که تا سال‌های زیاد قاچاق آن ادامه خواهد یافت.

محمد ابراهیم ازهر، معیین پیشین وزارت مبارزه با مواد مخدر نظام جمهوری مخلوع افغانستان می‌گوید، با کاهش و تمام شدن ذخایر تریاک در افغانستان، گروه‌های مافیایی تلاش خواهند کرد که کشت کوکنار را در کشورهای دیگر منطقه ترویج کنند.

«ذخایر زیاد تریاک و هیرویین در افغانستان وجود دارد که تا سال‌های زیاد قاچاق آن ادامه خواهد یافت. تا زمانی که یک کشور و یک جغرافیایی دیگر بی ثبات شود و کشت کوکنار به آنجا منتقل شود و مافیایی بین‌المللی بتواند این مسئله را در آنجا دنبال کند.»

از سوی دیگر، سازمان ملل متحد برای دوام منع کشت کوکنار در افغانستان، خواهان کمک‌های اقتصادی و حمایت جامعه جهانی از دهقانان است.

پولییک سیری، رییس دفتر مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد در کابل می‌گوید، منع کشت کوکنار و نبود کمک‌های بدیل دهقانان را فقیرتر ساخته است.

«دهقانان افغان مقاوم اند، اما معیشیت آنان در مقایسه به هر زمان دیگر با خطر رو به‌رو است. آنان برای جلوگیری از آسیب‌های بیشتر به کمک‌های غذایی جامعه جهانی نیاز دارند. دست برداشتن از کشت کوکنار باید دوامدار باشد و تخریب مزارع کوکنار باید با حمایت از دهقانان همراه باشد.»

تاکید سازمان ملل متحد بر حمایت از دهقانان برای دوام منع کشت کوکنار در افغانستان در حال است که به تازه گی اتحادیه اروپا اعلان کرد که ۴۵ میلیون یورو را در بخش کمک با دهقانان در افغانستان کمک خواهد کرد.

گزارشگر: مرسلین ارسلا

XS
SM
MD
LG