خبرگزاری صدا و سیما به نقل از امیر غلامعلیان گزارش داده که با بسته شدن سرحد شرقی این کشور ۵۰ درصد تردد افغانها به ایران کاهش پیدا کردهاست.
انسداد سرحدات در خراسان رضوی، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان ایران تا سه سال آینده تکمیل خواهد شد
امیر غلامعلیان اظهار داشته که ساختن انسداد فقط یک مانع فزیکی نیست، این کار کاملاً بر اساس تکنالوژی پیشرفته صورت گرفته و تمام اقدامات لازمرا برای حفاظت فزیکی مصون در امتداد منطقه سرحدی، در بر میگیرد.
گزارشها حاکی از آن است که کار انسداد سرحدات در ولایات خراسان رضوی، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان ایران تا سه سال آینده تکمیل خواهد شد.
ایران هدف از این اقدام را تأمین امنیت آن کشور و جلوگیری از قاچاق انسان و سلاح عنوان کردهاست.
اما کارشناسان سیاسی و امنیتی افغان ایجاد این دیوار را راه حل مشکلات نمیدانند.
احمد خان اندر کارشناس امنیتی در این مورد می گوید:
افغانستان و ایران بیش از ۹۰۰ کیلومتر سرحد مشترک دارند
"ساخت دیوار هرگز مانع قاچاق و تروریستها شده نمیتواند، چون تروریزم یک پدیده بینالمللی است که ریشههای شان در استخبارات کشورهای منطقه و جهان وجود دارد، باید راه دیگری را پیدا کند، این تنها بهانه است که در این اواخر ایران روی دست گرفته است."
در این حال غفور لیوال سفیر پیشین نظام جمهوریت در ایران و آگاه سیاسی میگوید که قبلاً بین افغانستان و ایران توافق وجود داشت که برای مهاجرین قانونی وغیر قانونی در ایران اسناد قانونی داده میشد، اما پس از سقوط نظام جمهوریت این پروسه مختل گردید.
او افزود که پس از حاکمیت دوباره طالبان در افغانستان سیل مهاجرتها به ایران بیشتر شدهاست:
ولایت خراسان رضوی ایران در شرق این کشور حدود ۳۰۲ کیلومتر سرحد با افغانستان دارد
"این موجهای جدید مهاجرت اگر برایشان اسناد لازم توزیع نشود فکر میکنم با ساختن این دیوارها مدیریت و کنترول شده نمیتواند بهتر این است که یک توافق صورت بگیرد یا توافقاتیکه قبلا بود، دوباره احیا شود."
افغانستان و ایران در مجموع بیش از ۹۰۰ کیلومتر سرحد مشترک دارند و ولایت خراسان رضوی ایران در شرق این کشور حدود ۳۰۲ کیلومتر سرحد مشترک با افغانستان دارد.
مقامهای ایرانی در ماه ثور سال جاری از کار روی اجرای طرح انسداد سرحد شرق این کشور با افغانستان خبر داده بودند.
مجید میر احمد معاون امنیتی-انتظامی وزارت داخله ایران در اوایل سال ۱۴۰۳ گفته بود که حکومت این کشور برای انسداد سرحدات توسط نیروهای مسلح هزینه سه میلیارد دالری را طی پنج سال در نظر گرفته است.