حبسهای طولانی، جریمههای سنگین و ممنوعیت سفر از جمله مجازاتی اند که حکومت ایران برای ناقضان قانون جدید حجاب تعیین کرده است.
این قانون که به تاریخ ۳۰ نومبر زیر عنوان قانون حجاب و عفاف تصویب شده، سر و صداهای زیادی را در ایران ایجاد کرده است، جایی که حتا روحانیون برجستۀ این کشور از این قانون انتقاد کردند.
این قانون ۷۴ مادهای همچنان از مردم خواسته که ناقضان این قانون را به پولیس معرفی کنند و افزوده است، رانندگان تکسی و دیگر مشاغل که این کار را نکنند، مجازات میشوند.
نسرین ستوده، یک فعال برجستۀ حقوق بشر در ایران به رادیو فردا، بخش ایران رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی گفت که این قانون جدید را حتا نمیتوان قانون عنوان کرد:
"ما اصلاً نمیتوانیم تعبیر قانون را به این متن بدهیم، فقط به این دلیل به گونۀ نمایشی یک مراحلی را طی کرده است، به دلیل این که در تعریف قانون اصولا برای حفظ امنیت جامعه، نمایندگان مردم مواردی را به تصویب میرسانند برای محافظت از مردم."
شمار فزایندهای از زنان ایران از پوشیدن چادر که یکی از ارکان اصلی نظام اسلامی به شمار میرود، خودداری کرده اند.
حجاب موضوع اصلی اعتراضات بیسابقهای بود که در سال ۲۰۲۲ در سراسر ایران رخ داد.
این اعتراضات با مرگ مهسا امینی آغاز شد. زن جوانی که به اتهام نقض قانون حجاب بازداشت شده بود.
زنان و دختران در جریان اعتراضات چادرهایشان را از سرشان دور کردند و آتش زدند.
مقامهای حکومت ایران این اعتراضات را سرکوب کردند که در نتیجه صدها معترض کشته و یا هم زندانی شدند.
سپیده: با تصویب قانون جدید حجاب و عفاف، یک شوک خیلی جدی به جامعۀ شهروندی ایران وارد شد
نسرین ستوده گفت که ایرانیها خواستار مجازات عاملان این کشتارها هستند، اما به گفتۀ او، قانونگذاران بجای این کار، قانونی را تصویب کردند که به نحوی انتقامجویی از مردان و زنان است.
او انتقادگونه هشدار داد که اگر این قانون لغو نشود، اعتراضات دیگری برنامهریزی خواهد شد.
در همین حال سپیده ابطحی، مستندساز و سینماگر ایرانی در واکنش به این قانون میگوید:
"در مدت کوتاهی که صحبت از مصوب شدن قانون حجاب شد، در همین چند روز اخیر دوباره انگار یک شوک خیلی جدی به جامعۀ شهروندی ایران وارد شد. جامعهای که تصور کنید در این چند هفته چه اتفاقاتی را از سر گذرانده است، مواجه شده با خودکشی و اعتراضات خیابانی تک نفره."
مقامهای ایرانی در سالهای اخیر فشارهایشان را برای اجرایی کردن حجاب دو برابر کرده اند.
آنها گشتزنیهای پولیس گشت ارشاد را که در پی اعتراضات ۲۰۲۲ به حالت تعلیق درآمده بود، از سر گرفتند.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران نیز یک واحد جدیدی را برای اجرای قانون حجاب در تهران ایجاد کرده است.
به تاریخ ۲۲ عقرب، ستاد امر به معروف و نهی از منکر ایران از ایجاد کلینیک ترک بیحجابی خبر داد. مرکزی که "درمان علمی و روانشناختی" را برای زنانی که از رعایت قوانین پوشش اسلامی خودداری میکنند، ارائه میکند.
در واکنش به این موضوع روانشناسان ایرانی به پیامدهای "برچسب زدن به افراد سالم به عنوان بیمار" هشدار دادند.
صدیقه وسمقی، اسلامپژوه و تحلیلگر منتقد جمهوری اسلامی ایران و نسرین ستوده، حقوقدان و فعال حقوق بشر، به تاریخ اول دسمبر در یک پیام مشترک قانون جدید حجاب و عفاف را "شرمآور و نمایش مضحک" خواندند.
از سوی دیگر مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران به تاریخ دوم دسمبر با انتقاد از این قانون میگوید اجرای آن امکانپذیر نیست، جامعه آن را نخواهد پذیرفت و ایجاد نارضایتی میکند.
حتا برخی روحانیون برجستۀ ایران نیز از اجرای این قانون جدید هشدار دادند.
آیتالله مصطفی محقق داماد، یکی از این روحانیون به تاریخ دوم دسمبر در یک نامۀ سرگشاده به علمای عالی رتبۀ ایران نوشت که نه تنها بخشهای زیادی از این قانون قابل اجرا نیست، بلکه هدف آن را شکست میدهد و منجر به تنفر جوانان از آموزههای دینی میشود.
همچنان سه نهاد فرهنگی ایران هم به تاریخ چهارم دسمبر با انتشار بیانیهای قانون اخیر موسوم به "عفاف و حجاب" را "ضد ملی و تفرقهافکنانه" عنوان کرده و خواستار لغو آن شدند.