لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۹ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۷:۵۸

بانک جهانی می‌گوید اقتصاد افغانستان با چالش‌های جدی مواجه است


سفره مردم افغانستان هر روز خالی تر می‌شود.
سفره مردم افغانستان هر روز خالی تر می‌شود.

در ادامه نگرانی‌ها در مورد وضعیت بد اقتصادی در افغانستان، بانک جهانی به تازه‌گی اعلام کرده‌است که اقتصاد افغانستان به دلایل گوناگون با چالش‌های جدی مواجه است.

این بانک روز چهارشنبه «۴ دسمبر» در گزارشی در باره وضعیت اقتصادی افغانستان اعلام کرده که با وجود نشانه‌های رشد اندک در اقتصاد، این کشور همچنان با مشکلات فراوانی روبه‌رو بوده و آینده اقتصادی آن نامعلوم است.

در این گزارش انزوای بین‌المللی، نبود سیاست‌های واضح، سطح پایین درآمدها، عدم تعادل در تجارت، ظرفیت محدود برای سرمایه‌گذاران و محدودیت‌های مالی به‌عنوان عوامل اصلی چالش‌های اقتصادی افغانستان یاد شده‌است.

همچنان در این گزارش آمده که رشد تولید ناخالص داخلی افغانستان به ۲،۷ درصد می‌رسد که تنها قادر به جبران ۱۰ درصد از خسارات اقتصادی گذشته است.

بانک جهانی همچنان گفته که بخش‌های مهم اقتصادی افغانستان، از جمله کشاورزی که در رشد اقتصادی سهم قابل توجهی دارد، با انواع مشکلات مواجه اند و این وضعیت تأثیر منفی بر اقتصاد کشور گذاشته است.

از زمان بازگشت طالبان به قدرت در بیش از سه سال گذشته، حکومت آن‌ها از سوی جامعه بین‌المللی به رسمیت شناخته نشده است.

بانک جهانی در گزارش خود اشاره کرده که همین امر باعث محدود شدن تجارت افغانستان با جهان شده‌است.

در مورد گزارش تازه بانک جهانی عبدالرحمان حبیب سخنگوی وزارت اقتصاد طالبان، به پرسش‌های رادیو آزادی پاسخ نداد، اما پیش‌تر ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی طالبان در واکنش به گزارش ماه اپریل بانک جهانی که آینده اقتصادی افغانستان را تاریک توصیف کرده بود این ادعا را رد کرده گفته بود که افغانستان آینده اقتصادی روشنی دارد.

فقر و بیکاری در افغانستان هر روز بیشتر می‌شود و مردم نگران اقتصاد شان هستند.
فقر و بیکاری در افغانستان هر روز بیشتر می‌شود و مردم نگران اقتصاد شان هستند.


صدف یکی از باشنده‌گان کابل که پیش از بازگشت طالبان به قدرت شاغل بود، اما اکنون در خانه است، در باره وضعیت اقتصادی به رادیو آزادی گفت: "بازگشت طالبان تأثیر منفی بر وضعیت اقتصادی گذاشته است. من قبلاً شغل داشتم، اما وقتی آن‌ها آمدند و محدودیت‌ها را وضع کردند، شغل خود را از دست دادم که این موضوع تأثیر بسیار بدی بر اقتصاد من گذاشت.

افراد زیادی مانند من به دلیل اقدامات طالبان با مشکلات اقتصادی گوناگون مواجه شده‌اند."
محمد رفیع یکی از باشنده‌گان ولایت تخار به رادیو آزادی گفت: "وضعیت اقتصادی ما قبلاً هم چندان خوب نبود، اما از زمانی‌که طالبان آمدند، روزبه‌روز شرایط بدتر شده‌است. من دکاندار هستم، قبلاً کمی فروش داشتم، اما اکنون تقریباً فروشم به صفر رسیده و بسیار نگران هستم."

"در گزارش تازه بانک جهانی به واقعیت‌ها اشاره شده‌است. دلایل زیادی برای وضعیت شکننده اقتصادی افغانستان وجود دارد، اما مهم‌ترین آن‌ها تحریم‌های بین‌المللی، نبود روابط دیپلماتیک، عدم انتقال پول و از همه مهم‌تر، سیاست‌های امارت اسلامی است. آن‌ها از ثبات پولی صحبت می‌کنند که ارزش افغانی را در برابر دالر حفظ کنند، اما سؤال این است که اگر بازار به صفر برسد و پولی در گردش نباشد، آیا این ثبات فایده‌ای خواهد داشت؟ باید به تمام جوانب توجه شود."

عالم خان احمدزی استاد پوهنتون در کالیفرنیای امریکا و کارشناس امور اقتصادی در باره دلایل وضعیت بد اقتصادی افغانستان به رادیو آزادی گفت:



نگرانی‌ها در باره وضعیت بد اقتصادی افغانستان در حالی ادامه دارد که برنامه جهانی غذا (دبلیو اف پی) در اواخر اکتوبر ۲۰۲۴ اعلام کرد که افغانستان به مرکز گرسنگی در جهان تبدیل شده و سه‌چهارم جمعیت این کشور از دسترسی به غذای کافی محروم اند.

گفتنی‌ست که در گزارش سالانه «شاخص جهانی گرسنگی» (جی‌اچ‌آی) که به تاریخ ۲۲ میزان ۱۴۰۳ منتشر شد، افغانستان در میان کشورهایی قرار گرفت که گرسنگی به‌طور جدی در آن افزایش یافته است.

XS
SM
MD
LG