بخش جنوب آسیا سازمان عفو بین الملل تأکید کرده است که زنان افغان از زمان به قدرت رسیدن مجدد طالبان، در برابر چالشهایی چون ممنوعیت آموزش و محدودیتهای گسترده دیگر مقاومت کرده اند.
این سازمان روز یکشنبه در صفحه ایکس (تویتر سابق) خود این مطلب را بیان کرده و در آن به کمپاین جمع آوری امضا اشاره کرده که هدف آن حمایت از زنان افغان و فشار بر طالبان از سوی جامعه جهانی است.
این سازمان از مردم خواسته تا با پیوستن به این کمپاین، جامعه جهانی را وادار به اقدامات عملی کنند.
عفو بین الملل تأکید کرده که “صحبت کردن به تنهایی نمیتواند ظلم را متوقف کند، بلکه اقدامات قاطعانه لازم است تا جلوی این وضعیت گرفته شود.”
این سازمان خواهان ایجاد یک راهکار برای پاسخگویی طالبان به دلیل نقض حقوق بشر شده و تأکید کرده که جامعه جهانی باید از تمام امکانات خود برای پایان دادن به محدودیتها و خشونت علیه زنان و دختران در افغانستان استفاده کند.
این اعلامیهٔ سازمان عفو ین الملل در چارچوب کمپاین جهانی ۱۶ روزه برای پایان دادن به خشونتهای مبتنی بر جنسیت منتشر شده است.
در جریان این کمپاین، ریچارد بنیت، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر افغانستان نیز در یک ویدیویی که در صفحه ایکس خود منتشر کرد، خشونتها و محدودیتهایی که زنان و دختران افغان با آن مواجه اند را تبعیض سیستماتیک خوانده است:
" خشونت مبتنی بر جنسیت در افغانستان ریشههای عمیقی دارد و این وضعیت به دلیل ظلم و تبعیض سیستماتیک طالبان تشدید شده است. در سالهای اخیر، این وضعیت تحت عنوان قانون امر به معروف و نهی از منکر رسمیت یافته است. این محدودیتها تقریباً تمامی جنبه های زندگی زنان و دختران را کنترل می کند، به شمول محدودیت در گشت و گذار، پوشش، کار، ممنوعیت آموزش بالاتر از صنف ششم، و همچنین ممنوعیت ورزش آنان. "
کمپاین ۱۶ روزه پایان خشونت مبتنی بر جنسیت که از ۲۵ نومبر آغاز شده، بار دیگر توجه سازمانهای حقوق بشری بین المللی را به محدودیتها علیه زنان افغان متمرکز کرده است.
پنجشنبه گذشته ۲۸ نومبر، کشورهای چیلی، کاستاریکا، اسپانیا، فرانسه، لوکزامبورگ و مکسیکو، پرونده نقض حقوق زنان در افغانستان را به دلیل وخامت اوضاع و وضعیت بحرانی زنان و دختران افغان به محکمه بین المللی جزایی راجع کردند.
محکمه بین المللی جزایی از این اقدام استقبال کرده و به نقل از کریم خان، سارنوال این محکمه، اعلام کرده که تحقیقات درباره جرایم مبتنی بر جنسیت در افغانستان از اکتوبر ۲۰۲۲ پیشرفتهای قابل توجهی داشته و نتایج آن به زودی منتشر خواهد شد.