لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۷ قوس ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۲۵

زنان معترض و فعالان حقوق بشر افغانستان با ارسال یک نامه به ترمپ خواهان لغو توافقنامه صلح دوحه با طالبان شده اند


زنان معترض در جاده‌های کابل.
زنان معترض در جاده‌های کابل.

شماری از زنان معترض افغان، جنبش‌های اعتراضی و فعالان حقوق بشر به این باورند که توافقنامه صلح دوحه نه تنها صلح و ثباتی برای افغانستان به همراه نداشته، بلکه پیامدهای فاجعه‌باری را به دنبال داشته است.

آنان با ارسال نامه سرگشاده به دونالد ترمپ رئیس جمهور منتخب امریکا خواهان لغو آن شده و تأکید کرده اند که پیامدهای آن شامل نقض گسترده حقوق بشر، به‌ویژه حقوق زنان و کودکان، تضعیف آزادی‌های مدنی، و تهدیدی جدی برای امنیت منطقه‌ای و جهانی است.

در این نامه که نسخه‌ء آن روز شنبه به رادیو آزادی ارسال شده، این فعالان از دونالد ترمپ خواسته اند در حمایت از مردم افغانستان برای ایجاد عدالت، آزادی، و صلح در افغانستان اقدام کند.

فوزیه وحدت، یکی از امضاکنندگان این نامه، به رادیو آزادی گفت:

"سرکوب و شکنجه زنان و دختران، جنایات جنگی، سرکوب اقلیت‌ها، افزایش مشکلات پناهجویان و مهاجرت‌های اجباری، قتل‌های هدفمند، محدودیت آزادی رسانه‌ها، تضعیف نهادهای مدنی و همچنین افزایش تولید و قاچاق مواد مخدر، از مهم‌ترین موضوعاتی هستند که در این نامه مطرح شده‌اند."

در این نامه بر علاوه لغو توافقنامه صلح دوحه بر محاکمه رهبران طالبان، تقویت دولت منتخب افغانستان، تقویت نهادهای مدنی و رسانه‌های آزاد واعمال فشار دیپلماتیک بر طالبان تأکید شده است.

طاهره ناصری، مسئول جنبش آزادی‌خواهی زنان افغان، در باره دیگر خواسته‌های مطرح‌شده در این نامه به رادیو آزادی گفت:

"اولین خواسته ما از دولت ترامپ این است که توافق صلح باید لغو شود، زیرا هیچ تأثیری بر صلح و ثبات در افغانستان ندارد. رهبران طالبان باید به دلیل جنایات جنگی و نقض حقوق بشر در سه سال گذشته محاکمه شوند."

اما اسدالله ندیم، کارشناس سیاسی، لغو توافق‌نامه دوحه را دشوار می‌داند.

زنان معترض در فضای بسته در تخار افغانستان.
زنان معترض در فضای بسته در تخار افغانستان.

او به رادیو آزادی گفت:
"لغو توافق‌نامه دوحه تا حدی می‌تواند مشکلاتی ایجاد کند، زیرا مسائل سیاسی با نهادهای اجتماعی حل نمی‌شوند. مرکز سیاست قدرت است و طالبان در حال حاضر در افغانستان قدرت دارند. بنابراین، دولت ترامپ راهی جز تعامل با آنها و پذیراندن بخشی از خواسته‌هایش به آنها ندارد."

این در حالی است که دونالد ترمپ رئیس جمهور منتخب امریکا در مناظره ای در جریان انتخابات ریاست جمهوری آن کشور گفت که این توافقنامه مدتی پس از امضای آن از سوی دولت او لغو شد زیرا به گفته او طالبان با این توافقنامه را عملی نکردند.

پیش از این نیز مقامات مختلف آمریکایی بارها حکومت طالبان در افغانستان را به نقض توافقنامه دوحه متهم کرده بودند، اما مقامات طالبان همواره این اتهامات را رد کرده گفته که به رعایت آن پابند اند.

توافق‌نامه دوحه در ماه فبروری ۲۰۲۰ در قطر میان ایالات متحده و طالبان در دوران نخست ریاست‌جمهوری دونالد ترمپ امضا شد.

طبق این توافق‌نامه، نیروهای امریکایی افغانستان را ترک کردند و قرار بود این توافق زمینه را برای مذاکرات بین‌الافغانی فراهم کند تا خود افغان‌ها در مورد آینده کشورشان تصمیم‌گیری کنند.
علاوه بر این، طالبان پس از بازپس‌گیری قدرت در افغانستان محدودیت‌های زیادی را بر زنان اعمال کرده‌اند و مشارکت آنها را در فعالیت‌هایی مانند تحصیل و کار ممنوع کرده‌اند.

XS
SM
MD
LG