شماری از نابینایان افغان خواهان برگزاری امتحان اختصاصی کانکور نابینایان در ولایت های مختلف افغانستان اند.
برخی از نابینایان در افغانستان میگویند به دلیل نبود مواد درسی و استادان مسلکی برای نابینایان از ورود به پوهنتونها باز ماندهاند.
آنان روز شنبه در یک گردهمایی که به مناسبت روز جهانی محصل در شهر مزارشریف ولایت بلخ برگزار شده بود گفتند که نبود این امکانات سبب شده تا آنان مجبور شوند جهت سپری کردن امتحان اختصاصی کانکور نابینایان به کابل بروند.
سید محمد یزدان پرست از فعالان داد خواهی برای افراد نابینا در این نشست خواستار فراهم شدن زمینه اخذ امتحان کانکور برای نابینایان و ناشنوایان در سایر ولایتهای افغانستان شد.
«در آزمون ولایتی ورود به پوهنتون باید استاتیدی که با خط بریل شیوه نگارش نابینایان و زبان اشاره مخصوص ناشنوایان بلد باشند اشتراک نموده تا فارغ تحصیلان از میان نابینایان و ناشنوایان داشته باشیم، زمانی که یک نابینا و ناشنوا ۱۲ سال مکتب را به پایان میرساند نمیتواند بنا به نبود استادهای ویژه در آزمون کانکور اشتراک کند.»
جمشید یکی از نابینایان در شهر کابل که بنیایی چشماناش را در نتیجه انفجار ماین از دست داده مدعی است که حکومت طالبان برای پیشبرد امور تحصیلی و کاری نابینایان توجه نکرده است.»
«زمانی که گروه فعلی حاکمیت را بدست گرفتند متاسفانه به افراد و اشخاص دارای معلولیت به ویژه نابینایان هیچ نوع کمک چی تحصیلی و چی هم مالی صورت نگرفته، آنان باید در امتحان کانکور اشتراک داشته باشند.»
خواست نابینایان در بلخ برای فراهم سازی زمینه اخذ امتحان کانکور در حالی از حکومت طالبان مطرح میشود که شماری از دختران نابینا در کشور نیز خواستار بازگشایی دروازههای مکاتب و پوهنتون هستند.
جینا باشنده شهر کابل که نابینا و یک مادر است به رادیو آزادی گفت.
«امروز روز دانشجو بود وقتی که آدم میشنود اشکهای اش جاری میشود به خاطریکه ما نتوانستیم درسهای ما را ادامه بدهیم دروازههای پوهنتون و مکاتب را به روی ما بستند.»
اداره ملی امتحانات کانکور تحت کنترل طالبان روند ثبت نام متقاضیان آزمون ورود به پوهنتونها را آغاز کرده و این روند تا ۳۰ جدی ادامه دارد.
براساس معلومات شماری از دانشجویان نابینا، این اداره همه ساله در یک امتحان اختصاصی از آنعده نابینایان که خواستار ادامه تحصیلات عالی باشند در پایتخت کشور امتحان اخذ میکنند.
آنان میگویند که با استفاده از کتابهای درسی خط بریل و همکاری استادان مسلکی در پوهنتونها درس میخوانند.
براساس معلومات اداره تعلیمات تخنیکی و مسلکی حکومت طالبان که سال گذشته در وب سایت اش نوشته برای دسترسی نابینایان و ناشنوایان به آموزش، ۱۶ مرکز آموزشی در بخش تعلیمات خاص این اداره فعالیت دارند که در این مراکز بیش از دو هزار شاگرد نابینا وناشنوا بهشمول دختران سرگرم آموزش هستند.
به گفته این اداره در مراکزی که برای شاگردان نابینا اختصاص داده شده، روند تدریس با استفاده از مواد آموزشی به خط بریل و ابزارهای کمپیوتری انجام میشود.
بریل خط برجستهء ویژه نابینایان است که آنان با لمس آن با انگشتان، قادر به خوانده میشوند.
خواستیم در مورد عملی شدن خواست نابینایان از اداره ملی امتحانات کانکور حکومت طالبان بپرسیم اما شمارههای درج شده در ویب سایت این اداره به تماسهای رادیو آزادی پاسخ نداد.
کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندهگان (UNHCR) با نشر گزارشی در ماه جولای سال جاری گفته است که در حال حاضر ۴۰۰ هزار تن در افغانستان نابینا اند و ۱.۵ میلیون تن دیگر از اختلالات بینایی رنج میبرند.