گزارش تازۀ برنامه جهانی غذا (WFP) میگوید وضعیت امنیت غذایی در افغانستان نسبت به سال گذشته بهبود یافته، اما با فرارسیدن زمستان نگرانیهای وسیعی وجود دارد. نظام طبقهبندی مراحل امنیت غذایی (IPC) میگوید تقریباً ۲۵ فیصد نفوس افغانستان، یا حدود ۱۱.۶ میلیون نفر، با وضعیت بحرانی کمبود مواد خوراکی و ناامنی غذایی اضطراری مواجهاند.
هرچند این آمار جدید از رقم سال ۲۰۲۳ که ۱۵.۳ میلیون نفر با بحران کمبود مواد غذایی روبهرو بودند کمتر است، اما باز هم نیازمندی روزافزون به مواد خوراکی در کشور قابل نگرانی خوانده شده است.
برنامه جهانی غذا میگوید این بهبودی جزئی در نتیجۀ کمکهای بشری وسیع به میان آمده و از وضعیت جدی کمبود مواد خوراکی جلوگیری شده است. اما پیشبینی میشود که وضعیت در زمستان آینده بدتر خواهد شد و حدود ۱۴.۸ میلیون نفر، یا ۳۲ فیصد نفوس کشور، در ۴ ماه آینده با ناامنی غذایی روبهرو خواهند شد.
میزان بیکاری پایدار، قرضداری خانوادهها، کاهش عایدات، برگشت مهاجرین از کشورهای همجوار، و نوسانات در بهای مواد خوراکی از جمله عوامل وضعیت فعلی شناسایی شدهاند.
پیشبینی میشود که تغییرات اقلیمی در سال ۲۰۲۵ تأثیرات ناگواری بر حاصلات زراعت و مالداری داشته باشد و به همین دلیل نیازمندی به کمکهای خوراکی ادامه خواهد یافت. کمکهای بشردوستانه، بخصوص در زندگی افراد بیبضاعت، نقش حیاتی داشته است.
یکی از شنوندگان رادیو آزادی میگوید: "در منطقهای که من زندگی میکنم، کمکهای WFP به مردم میرسد و با خانوادههای بیبضاعت آرد و روغن کمک میکنند."
اما برخی مردم از نحوۀ توزیع و عدم دسترسی به این کمکها شکایت دارند.
یکی از شنوندگان در پیامگیر رادیو آزادی چنین میگوید: "کمکهایی که از سوی ملل متحد یا WFP میشود، به گونه آزاد توزیع نمیشود. کمک به ناحیه فرستاده میشود، رئیس ناحیه نفرهای خود را میگیرد، خویش و قوم خود را. یک کارت به وکیلها میدهد، وکیلها لیست میگیرند احمد، محمود، فلانی و فلانی و کمک به کسانی میرسد که بلندمنزل و موتر دارند."
عزتالله پیژاند، استاد سابق پوهنتون که با برنامههای کمکرسانی اتحادیه اروپا همکاری داشته، میگوید که رساندن کمک به برخی مناطق کار آسانی نیست. "کسانی که گهگاهی از حوادث مختلف متضرر میشوند، در مناطقی زندگی میکنند که تسهیلات و رسیدن به آنها آسان نیست. آنها در ولایتها یا ولسوالیهایی زندگی میکنند که سرک نیست و موتر و کاروانهای کمک به آسانی به آنجا نمیتوانند برسند."
در این میان، سازمان بینالمللی حفاظت از اطفال (Save the Children) میگوید ضمن برنامۀ زمستانی خود نیت دارد که به ۱۸ هزار خانواده کمکهای غذایی، صحی و نقدی برساند.
چاریتی لوکایا، مسئول کمکهای بشری این سازمان در افغانستان، در ویدیویی که Save the Children روز دوشنبه در شبکۀ ایکس (توئیتر سابق) نشر کرده، میگوید که در حال حاضر تنها میتوانند با ۶ هزار خانواده، به شمول ۲۰ هزار طفل، از طریق این برنامه کمک کنند.