لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۸ جدی ۱۴۰۳ کابل ۰۰:۰۲

نگرانی دانشجویان و استادان از بی توجهی طالبان به علوم عصری و افزایش مدارس


دانجویان دانشگاه کابل سه سال قبل
دانجویان دانشگاه کابل سه سال قبل

افزایش تمرکز بر ترویج علوم دینی از سوی حکومت طالبان در افغانستان، تعداد از دانشجویان و استادان پوهنتون‌ها را نگران کرده است.

این درحالیست که اخیراً سرپرست وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان در نشستی در ولایت لغمان گفته که تلاش می‌کند فاصله بین مدارس و پوهنتون‌ها را از میان بردارد.

محمد شفیع، محصل رشته شرعیات پوهنتون‌ بغلان، در این باره به رادیو آزادی گفت:
"درست است که مدارس دینی در سراسر افغانستان افزایش یافته‌اند و طالبان نیز بیشتر به این مدارس توجه می‌کنند، اما نمی‌شود که فقط به علوم دینی توجه شود و علوم مدرن را کاملاً فراموش کنیم. توجه به هر دو مهم است و از طالبان نیز می‌خواهم که زمینه تحصیل را برای خواهران ما فراهم کنند."

زینت مومند، ساکن کابل که از تحصیل محروم مانده است، با ابراز نگرانی مشابه به رادیو آزادی گفت:


"مدارس دینی نسبت به گذشته در هر جا بیشتر شده‌اند، اما فکر می‌کنم برای پیشرفت یک کشور، علوم مدرن در کنار علوم دینی نیز ضروری هستند. از مسوولین می‌خواهم که درهای مدارس و دانشگاه‌ها را به روی دختران نیز باز کنند تا بتوانند علوم مدرن را در کنار علوم دینی بیاموزند."

این درحالیست که ندا محمد ندیم، سرپرست وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان، اخیرا گفته که تلاش می‌کند فاصله بین مدارس و پوهنتون‌ها را از میان بردارد.

او روز جمعه، ۸ نوامبر، در دیدار با دانشجویان پوهنتون‌ لغمان اطمینان داده که حکومت آنان به علوم عصری و دینی توجه دارد .

یک روز پیش از این عبدالواحد رییس مدرسه های جهادی حکومت طالبان در مراسم فراغت صدها تن از یک مدرسه در ولایت غزنی گفته که پس از حاکمیت طالبان در هرگوشه و کنار کشور به علما و مدارس دینی توجه شده است.

دانش آموزان در صنف درسی یک مدرسه در افغانستان
دانش آموزان در صنف درسی یک مدرسه در افغانستان

حدود دو ماه پیش، وزارت معارف طالبان اعلام کرده بود که در سال گذشته که مدرسه‌سازی و تقویت این مراکز از اولویت‌های اساسی حکومت آنان است. این نهاد چندی قبل نیز گفته که بیش از ۲۰هزار مدرسه دینی در کشور فعال است و بیش از سه و نیم میلیون نفر در آن مشغول آموزش اند.

به گفته این وزارت طالبان آنان مصمم در سال ۱۴۰۴ خورشیدی، ۱۶ هزار مدرسه دینی دیگر را نیز فعال بسازند.

یک استاد علوم دینی و پوهنتون‌ که به دلیل حساسیت موضوع نمی‌خواهد نامش در گزارش ذکر شود، می‌گوید تحصیل همه علوم ضروری است و کسانی که تفاوت قائل می‌شوند، افغانستان را به سوی تاریکی می‌برند.

او در صحبت با رادیو آزادی افزود:
"دانش و آموزش در علوم کامپیوتری و علوم امروزی به اندازه یادگیری تیر و کمان واجب است، اما اکنون می‌گویند که این موارد مجاز است. خدا کسانی را که علم و آموزش را به دنیوی و اخروی تقسیم می‌کنند، خوار کند. این مسائل به اصلاحات فوری نیاز دارند وگرنه دیر خواهد شد."


گفتنی است که پیش از این نصیر احمد فایق، سرپرست نمایندگی افغانستان در سازمان ملل متحد، از افزایش مدارس جهادی طالبان ابراز نگرانی کرده و گفته بود که این نوع مدارس به افراط‌گرایی و تروریسم در افغانستان دامن می‌زنند.

او در سخنرانی خود در نشست سوم مجمع عمومی سازمان ملل در مورد حقوق بشر در تاریخ ۲۲ اکتوبر سال جاری گفت که این مدارس با تفسیر نادرست از مطالعات واقعی اسلامی به‌طور عمدی بر تقویت افراط‌گرایی و حذف علوم عصری تمرکز می‌کنند.

XS
SM
MD
LG