لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۳ جدی ۱۴۰۳ کابل ۱۰:۱۱

  تحلیگران افغان: استراتیژی امریکا در مورد افغانستان به گونۀ کامل تغییر نخواهد کرد


دونالد ترمپ ریئس جمهور منتخب امریکا
دونالد ترمپ ریئس جمهور منتخب امریکا

با توجه به غیبت مسئله افغانستان در مناظره‌های انتخاباتی امریکا، شماری از تحلیگران سیاسی و امور بین المللی می‌گویند که ستراتیژی امریکا در مورد افغانستان که بیشتر از سوی وزارت خارجهٔ آن کشور تعین می‌شود به گونه کامل تغییر نخواهد کرد.

آنان اما می‌گویند که احتمالا کاهش کمک‌های مالی، عملی کردن توافقنامه دوحه و افزایش نفوذ امریکا در حکومت طالبان از ستراتیژی‌های آیندهٔ امریکا خواهد بود.

اسحاق اتمر، آگاه سیاسی روز چهارشنبه در این مورد به رادیو آزادی گفت با آن که موضوع افغانستان در صدر اجندا سیاست امریکا قرار ندارد، اما دور از نظر امریکا هم نیست.


"ستراتیژی‌های خارجی امریکا، توسط رئیس جمهور نه بلکه توسط وزارت خارجه، پنتاگون و سی آی ای اساس گذاشته می‌شود که طولانی مدت می‌باشد یعنی برای ۶۰ الی ۱۰۰ سال و این ستراتیژی‌ها با رفتن و آمدن روسای جمهور تغیر نمی‌کند، شاید تغییراتی در قوانین که در مورد مهاجران است، سقط جنین است، اشتغال‌‌زایی است، شاید توسط کانگرس تغیر بخورد، فکر می‌کنم حضور نظامی امریکا در افغانستان نیست اما حضور استخباراتی دارد."

دونالد ترامپ به روز چهارشنبه شش نوامبر پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری امریکا رئیس جمهور منتخب آن کشور اعلام شد.

غوث جانباز، دیپلومات پیشین و آگاه سیاسی می‌گوید، سیاست امریکا در برابر افغانستان تغیری نخواهد داشت وتعامل جاری از امریکا در برابر حاکمیت فعلی در افغانستان ادامه پیدا خواهد کرد.

"در صورت روی کار آمدن دونالد ترامپ، کمک‌های مالی امریکا با افغانستان کاهش پیدا خواهد کرد و بسیار محاصبه شده خواهد بود، هر ادارهٔ که در امریکا به قدرت برسد، تامین مواد دوحه را به شدت از طالبان تقاضا خواهند کرد، تا حد اقل یک دیالوگ بین افغان‌ها و طالبان آغاز شود، امریکا نفوس خود را داخل حکومت طالبان بیشتر خواهد ساخت تا اشخاصی که طرفدار امریکا و غرب هستند در ببن حکومت طالبان صدای شان بیشتر باشد."

دونالد ترمپ ریئس جمهور منتخب امریکا
دونالد ترمپ ریئس جمهور منتخب امریکا


گفتنی است که مسئله افغانستان برخلاف انتخابات‌های گذشته امریکا در عطف توجه مناظره‌های انتخاباتی نامزدان ریاست جمهوری آن کشور قرار نداشت.

با این حال، امسال عمدتاً مسئله چگونگی خروج امریکا از افغانستان به عنوان ابزاری برای سرزنش حزبی ظاهر شد تا موضوع سیاست‌های آینده.

با آن که حکومت امریکا همواره از تخطی طالبان در نقض مداوم حقوق بشر در افغانستان انتقاد کرده اما، نامزدهای دموکرات و جمهوری خواه در رقابت‌های انتخاباتی ۲۰۲۴ به ندرت به وضعیت اسفناک این کشور پرداختند.

پیش از این دونالد ترامپ، که اکنون یکبار دیگر به حیث رئیس جمهور امریکا انتخاب شده است در مبارزات انتخاباتی، رقیب قبلی خود از حزب دموکرات، جو بایدن را متهم کرده که با خروج به گفتهٔ او سراسیمه و غیر منظم نیروهای امریکایی از افغانستان، امریکا را بدنام کرده است.


او در اولین مناظرهٔ انتخاباتی خود گفته بود که امریکا در افغانستان جایی که میلیاردها دالر تجهیزات را جا گذاشتند، ۱۳ سرباز خوب خود را از دست داد و علاوه بر آن تعدادی از متحدان و شهروندان امریکا را در افغانستان رها شدند.

اما کاملا هریس نامزد دیگر انتخابات ریاست جمهوری امریکا که آن زمان در برابر دونالد ترامپ رقابت می‌کرد با دفاع از تصمیم جو بایدن رئیس جمهور قبلی امریکا برای خروج از افغانستان گفته بود که چهار رئیس‌جمهور امریکا گفتند که از افغانستان خارج می‌شوند و جو بایدن این موضوع را عملی کرد.

XS
SM
MD
LG