لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ قوس ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۵۷

شکایت شهروندان افغان از نوشتن نسخه‌های شفری داکتران


نسخه داکتر که شهروندان آن را شفری میدانند.
نسخه داکتر که شهروندان آن را شفری میدانند.

شماری از باشنده های ولایت های مختلف افغانستان ، از نوشتن نسخه‌های شفری داکتران شکایت کرده و می‌گویند، نسخه این داکتران اصلا جای دیگر قابل فهم نیست.

آنان ادعا میکنند که داکتران با نوشتن این گونه نسخه‌های شفری مفاد خود را در نظر گرفته و مریض داران را مجبور میسازد تا دوا را از دوا خانه مربوط به خود شان خریداری کند.

مهناز یکی از باشنده‌های ولایت بلخ است که میگوید، مادرش را برای تداوی پیش یکی از داکتران برده بود ،اما داکتر برایش نسخه شفری نوشته بود.

او با نگرانی از این وضعیت میگوید نسخه مادرش به جز در دواخانه مربوط به خود داکتر درهیچ جای دیگر قابل فهم نبود.


"من مادرم را پیش داکتر برده بودم ،این‌ها برایم نسخه داده بودند که اصلا قابل خوانش نبود، ،نصف دوای مادرم را گرفتم اما وقتی من چند روز بعد نصف دیگر دوای مادرم را میخواستم از دواخانه دیگر بگیرم، اصلا نتوانستند نسخه این داکتر را بخوانند و من مجبور شدم دوباره به همان دواخانه مراجعه کنم، نسخه را بخاطری شفری نوشته میکنند که هم جای دیگر رفته نتوانیم و هم دوای خود را بالای ما قیمت میفروشند."

سپوژمی یک باشنده ولایت کابل نیز از چنین مشکلی در معاینه خانه‌های داکتران حکایت میکند.

"بعضی داکتران هستند که در کنار معاینه خانه‌های شان دواخانه‌های شخصی دارند، زمانی که به مریض نسخه می‌نویسند، قسمی نوشته میکنند که در دواخانه‌های دیگرقابل فهم نیست این سبب سرگردانی مریضان میشود."

دواخانه‌ای در هرات در حال فروش دوا.
دواخانه‌ای در هرات در حال فروش دوا.


عبدالله باشنده ولایت ننگرهار نیز از این مشکل در ولایت خود شکایت دارد.

"روز گذشته به یک داکتر مراجعه کردم وقتی من نسخه اش را به سه دوا خانه دیگر بردم هیچ کدام نفهمیدن گفت از همان دواخانه خودش دوا را بگیر، این مشکل در ننگرهار بسیار زیاد است."

برخی از متخصصین بخش طب نوشتن نسخه‌های شفری را جرم و فساد عنوان کرده و میگویند وضعیت نابسامان موجود در بخش صحت در افغانستان سبب شده است که چنین کاری از سوی بعضی داکتران صورت بگیرد.

داکتر عرب خان متخصص بخش اطفال در مورد این که نسخه باید چگونه نوشته شود به رادیوآزادی گفت:

"نسخه نویسی خودش یک اصول است و در طبابت موجود است، و این با داکترصاحبان و محصلین کار می‌شود، و جز نصاب درسی است، اما این که نسخه شفری نوشته می‌شود این میتواند یک جرم باشد و فساد است که ارتباطات فارمسی را با داکتر ومنفعت‌های پولی را در نظر میگیرند، داکتر کدام کمپنی را که لازم می‌بیند نوشته کند، اما بخاطری این که شخص سرگردان نشود داخل قوس میتواند نام اصلی دوا را هم ذکر کند.

وی تاکید میکند که در این بخش باید مطابق اصول عمل شده و از سوی حکومت طالبان از داکتران تعهد گرفته شود تا نسخه‌ها را به گونه درست و واضح به مردم نوشته کنند.


این درحالیست که وزارت صحت عامه حکومت طالبان به روز دوشنبه ۱۴ عقرب در صفحه ایکس یا "توئیتر سابق" خود نگاشته بود که ریاست‌های صحت عامه ولایت‌های ننگرهار، لغمان و هلمند پنج مرکز صحی را به دلیل نداشتن، اتاق عملیات خانه و معاینه خانه‌های سکتور خصوصی را به دلیل نداشتن اسناد، نوشتن نسخه‌های شفری و فعالیت‌های غیرقانونی مسدود نموده است.

نوشتن نسخه‌های شفری از سوی داکتران در افغانستان موضوع تازه نیست، بلکه این مشکل از سالهای قبل در افغانستان وجود داشته و مردم بار بار از این ناحیه شکایت کرده اند.

اما ظاهرا دیده می‌شود که با گذشت بیش از سه سال، حکومت طالبان هم نتوانسته این مشکل را به گونه بنیادی ریشه کن کند.

مردم می‌گویند در وضعیت بد اقتصادی قرار داشته و توان خرید دوا با بهای بلند را با این گونه نسخه‌ها ندارند و از حکومت طالبان میخواهند که اقدامات شان را در این زمینه سریع تر ساخته و هرچه زودتر به این مشکل نقطه پایان بگذارد.

XS
SM
MD
LG