در کنار افزایش محدودیتهای روزافزون حکومت طالبان بر رسانهها و خبرنگاران، حالا تعدادی از دانشجویان پوهنتونها نیز میگویند که از فلمبرداری و عکاسی از موجودات زنده منع شدهاند.
یکی از دانشجویان سال سوم رشته ژورنالیزم پوهنتون شیخ زاهد در ولایت خوست که نمیخواهد نام و صدای اصلیاش در گزارش منتشر شود، در این مورد به رادیو آزادی گفت:
«دیروز به ما گفتند که از این به بعد فلمبرداری و عکاسی در پوهنتون کاملاً ممنوع است. محصلین ژورنالیزم و تعداد دیگر از رشتهها که برای تحقیقات خود به عکس و فلم نیاز دارند، از این مسأله نگران و مضطرب شدهایم. این ممنوعیت کارهای عملی ما را مختل کرده و تأثیرات منفی به دنبال دارد.»
او همچنان افزود که وزیر تحصیلات عالی حکومت طالبان در سفر اخیر خود به این پوهنتون، در جلسهی با دانشجویان با لحنی تند از عدم اجرای کامل احکام شرعی در این پوهنتون انتقاد کرده گفته بود که اقدامات مشخصی در این زمینه در نظر گرفته شده است.
حکومت طالبان بتاریخ ۲۱ اگست قانون جدیدی را تحت عنوان امر بالمعروف و نهی عن المنکر اعلام کرد که در ماده ۱۷ بند سوم آن، گرفتن و انتشار تصاویر از موجودات زنده ممنوع شده است.
در اواسط اکتوبر، سخنگوی وزارت امر بالمعروف و نهی عنالمنکر طالبان، سیفالاسلام خیبر، در گفتوگو با «اِیافپی» گفته بود که این ممنوعیت بهتدریج در افغانستان اعمال خواهد شد. پس از آن، در سفرهای وزیر سرپرست این وزارت طالبان به برخی ولایات، به خبرنگاران اجازه عکسبرداری و فلمبرداری داده نشد.
هرچند این ممنوعیت طالبان واکنشهای نهادهای حامی رسانهها را برانگیخته است، اما اجرای این محدودیت بر پوهنتونها و مردم عادی به عنوان اولین تجربه از نوع خود محسوب میشود.
یکی از محصلین رشته علوم اجتماعی پوهنتون که نخواست ناماش در گزارش گرفته شود در گفتوگو با رادیو آزادی گفت که محصلین برخی رشتهها از گرفتن فلم و عکس منع شدهاند.
«موضوعی که شما یاد کردید، من هم تازه از آن مطلع شدم. دو یا سه نفر از دوستانم که در رشته ژورنالیزم درس میخوانند، به من در این مورد گفتهاند، اما از جزئیات بیشتر آن مطلع نیستم.»
یک محصل دیگر از پوهنتون غزنی که به دلیل حساسیت موضوع نخواست ناماش گرفته شود در گفتوگو با رادیو آزادی تأیید کرد که به محصلین برخی از رشتهها گفته شده است که ممنوعیت طالبان درباره فلمبرداری و عکاسی از موجودات زنده را جدی رعایت کنند.
این نگرانیها در حالی مطرح میشود که طالبان و بهویژه وزارت امر بالمعروف و نهی عن المنکر حکومت آنها تأکید کردهاند که به اجرای قانون این وزارت متعهد هستند.
بر اساس برخی منابع، گزارشهایی منتشر شده که حکومت طالبان قصد دارد تلویزیون ملی تحت کنترل خود را به رادیوی «صدای شریعت» تبدیل کند که فقط برنامههای صوتی خواهد داشت، اما در این باره حکومت طالبان تاکنون بهطور رسمی چیزی نگفته است.
خالده تحسین