با ادامه روند جمعآوری کتابها در کابل و برخی ولایتها که حکومت طالبان آن را «ممنوعه» میخواند، شماری از نویسندگانی که کتابهایشان جمعآوری شده، مدعیاند که طالبان به دلیل اختلاف نظر با آنها این اقدام را انجام دادهاند.
آنان ادعا دارند که طالبان بر کتابهایی که محتوای دینی و معنوی دارند نیز محدودیت اعمال کردهاند. یکی از این نویسندگان، رحمتالله اندړ، که در نظام قبلی سخنگوی شورای امنیت ملی بود، میگوید که طالبان کتاب او به عنوان «بخشش و مدارا در سیرت حضرت محمد (ص)» را از کتابخانهها جمعآوری کردهاند.
او روز چهارشنبه به رادیو آزادی گفت:
«معمولاً کتابهایی که ممنوع میشوند، یا با ارزشهای دینی و فرهنگی ملی تضاد دارند یا از سیاستهای رژیم انتقاد کردهاند. اما در کتاب من از این موارد هیچ چیزی وجود نداشت؛ کتاب من فقط مجموعهای از سه مقاله بود که از منظر دینی بررسی شده بود. ما میبینیم که هر کس که از طالبان حمایت کند، هر کاری برایش مجاز است، اما اگر کسی انتقاد کند یا طالبان فکر کنند که مخالف آنهاست، هر کاری که آن فرد میکند نادرست است.»
یکی دیگر از نویسندگان افغان که به دلیل حساسیت موضوع نمیخواهد نامش ذکر شود، به رادیو آزادی گفت:
«وقتی کتابم ممنوع شد، بسیار تعجب کردم، چون کتابم هیچ تضادی با ارزشهای اسلامی و فرهنگی نداشت و محتوای سیاسی هم نداشت.»
یک نویسنده دیگر نیز که به دلایل مشابه نمیخواهد نام و صدایش ذکر شود، به رادیو آزادی پیام فرستاده و ادعا کرده که نیروهای طالبان نویسندگان و فروشندگان کتاب را تهدید میکنند که از اظهار نظر خودداری کنند و به گفته او، این یک اقدام ناعادلانه است.
برای پاسخگویی به این ادعاها، رادیو آزادی با ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، و مولوی ضیاءالحق حقمل، سرپرست نشرات وزارت اطلاعات و فرهنگ، تماس گرفت، اما آنان تا زمان نشر گزارش به پرسشها پاسخ ندادند.
این ادعاها در حالی مطرح میشوند که وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان فهرستی از ۴۰۰ عنوان کتاب را به عنوان کتابهای ممنوعه ثبت کرده و مدعی است که این کتابها علیه ایدئولوژی و عقیده اسلامی و فرهنگ افغانی هستند. این وزارت اعلام کرده است که این کتابها در تمام ولایتها از کتابفروشیها جمعآوری خواهند شد.
این روند که از کابل آغاز شده، اخیراً توسط وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان و رادیو تلویزیون ملی تحت کنترل آنان در ولایتهای پکتیا و دایکندی نیز عملی شده است.
مولوی ضیاءالحق حقمل، سرپرست نشرات وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان، در ۲۴ اکتوبر، در صفحۀ ایکس خود اعلام کرده بود که به جای کتابهای جمعآوریشده، کتابهای جدیدی به ناشران داده خواهد شد.
این در حالی است که سال گذشته، شماری از کتابفروشان و ناشران در مصاحبه با رادیو آزادی ادعا کرده بودند که طالبان نزدیک به پنجاه هزار جلد کتاب را از آنها گرفتهاند و بدیلی به آنها ندادهاند. به گفته آنان، فهرست کتابهای جمعآوریشده عمدتاً شامل کتابهای سیاسی و تاریخی و همچنین آثاری درباره شخصیتهای پیشین افغانستان و مسائل سیاست داخلی پاکستان بوده است.