لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۴ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۳۶

تاثیر منع عکاسی و فلمبرداری از موجودات زنده در افغانستان؛ « هیچ رویدادی انعکاس نمی‌یابد، تاریکی است»


ممانعت طالبان از جریان فلمبرداری یک رویداد اعتراضی زنان در کابل
ممانعت طالبان از جریان فلمبرداری یک رویداد اعتراضی زنان در کابل

"وقتی که جای وظیفه داشته باشی ،برکنار و بی وظیفه شوی طبعاً که خسته کن و افسرده می سازد شخص را،فعلاً دشواری های زیاد دارد."

این جوان، که از ذکر نام و محل زندگی خود می پرهیزد، یکی از تصویربرداران بخش ولایتی تلویزیون ملی ولایت تخار افغانستان است.

او از محدودیت‌های تازه‌ی وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان و منع پخش تصاویر زنده جان نگران است.

این تصویربردار محلی می‌گوید درآمدی که از این طریق به‌دست می‌آورد هزینه‌های زندگی خانواده‌اش را تأمین می‌کند، اما اکنون با تعطیل شدن برخی از شعبه های تلویزیون ملی در چند ولایت نگران تأمین مخارج خانواده‌اش است. او توضیح می‌دهد:

"وضعیت روزگار خراب و خسته کن است،روز به روز شرایط فضای کاری قید شده روان است،وبا سپری نمودن این وضعیت لذت نمی بریم،از لحاظ اقتصادی هم خوب نمی باشد،وقتی جیب ات خالی باشد و در دستت چیزی نباشد طبعاً درد و رنج ات بیشتر می شود."

این جوان در ادامه می‌گوید:

"یک کشوری که مکمل در تاریکی باشد،وقتی که در آن کشور رسانه‌ی وجود نداشته باشد و راه آموزش به دیگران نباشد،راه انعکاس دهندۀ کار و فعالیت های نظام و حکومت نباشد،آن کشور را که از هر لحاظ مقایسه کنی در تاریکی قرار می داشته باشد."

یکی از خبرنگاران افغان هنگام فلمبرداری از رویداد در کابل
یکی از خبرنگاران افغان هنگام فلمبرداری از رویداد در کابل

فرد دیگری که از وضعیت موجود ابراز نگرانی می کند،مردی ۳۴ ساله است که در تلویزیون ملی افغانستان به‌عنوان تصویربردار کار کرده است. او نیز از احتمال از دست‌دادن شغل خود نگران است.

"همین تصویر است که توجه بیننده را به خود جذب می کند،فعلاً به این فکر استیم که ما تن داریم اما سر وجود ندارد،دیگر این را نمایان می سازد که ما در جامعۀ عقب گرا زنده گی می کنیم که اصلاً اهمیت بر پیشرفت و ترقی هیچ ندارد."

این مرد همچنین می‌گوید که برای تأمین نفقه‌ی خانواده‌اش ناچار است به کشورهای همسایه برود، اما از خطرات این راه واهمه دارد. او به رادیو آزادی بیشتر می گوید:

"نگرانی این است که اگر تصویر مسدود شود،از هر تلویزیونی به خصوص تلویزیون ملی و تلویزیون های خصوصی ده ها کارمند بیکار می شوند و به یک فقر اقتصادی مواجه می شوند که او مجبور شود مثل جوانان دیگر راه پاکستان و ایران را بگیرد."

حکومت طالبان در ۲۱ اگست امسال قانون جدید امر به معروف و نهی از منکر را اعلام کرد که در بند سوم ماده ۱۷ این قانون، محتسبان وزارت امر به معروف و نهی از منکر موظف شده اند تا مانع نشر مطالبی شوند که عکس‌های ذیروح یا جاندار داشته باشند.

چندی پیش، سیف‌الاسلام خیبر، سخنگوی این وزارت حکومت طالبان، اعلام کرده بود که ممنوعیت‌ها در حوزه تصویر از موجودات زنده به تدریج در سراسر افغانستان اجرا خواهد شد.

مرکز خبرنگاران افغانستان در اعلامیه هایی گفته است که در پی دستور منع پخش تصاویر زنده جان بخش ولایتی تلویزیون ملی در ولایات تخار و بادغیس از فعالیت بازماندند. این نهاد ضمن ابراز نگرانی شدید افزود که بخش ولایتی "تلویزیون ملی در ولایت هلمند و تلویزیون محلی سباوون به عنوان تنها تلویزیون خصوصی این ولایت در عمل به سوی تعطیلی سوق داده شده است." در قندهار نیز پخش تصاویر زنده جان ممنوع شده است.

تصویر آرشیف
تصویر آرشیف

برخی از شخصیت‌های سیاسی و اجتماعی خارج از افغانستان به محدودیت‌های تازه طالبان بر رسانه‌های تصویری واکنش نشان داده و معتقدند که طالبان همچون دوره اول حاکمیت خود در سال های دهه نود میلادی عمل می‌کنند و تغییری چندانی در رویکردهایشان به‌وجود نیامده است.

عبدالله احمدی، یکی از فعالان اجتماعی در این زمینه به رادیو آزادی می‌گوید:

"طالبان همان طالبان سابق هستند، عملکرد شان همان عملکرد است، محدودیت هایی که در دور گذشته بر جامعه و خصوصاً بر زنان،آزادی بیان و رسانه ها وضع کرده بودند فعلاً هم همان رویکرد را دارند، این محدودیت ها باعث می شود که یک تعداد زیادی از اصحاب رسانه ها که در بخش تصویربرداری، ایدیت و یا بخش دیگری رسانه های تصویری مشغول به کار بودند این ها شغل های خود را از دست بدهند که باعث می شود تعداد زیادی از خانواده ها درآمد خود را از دست بدهند و تاثیرات مستقیم بالای جامعه می گذارد."

آقای احمدی به این باور است که ادامه این وضعیت منجر به انزوای بیشتر افغانستان در جامعه‌ی جهانی خواهد شد و مردم این کشور متحمل پیامدهای منفی آن خواهند شد. او اضافه می‌کند:

"هر چه بیشتر طالبان در این رویکرد کهنه و قدیمی شان روی بیارند و محدودیت ها را بیشتر کنند مسلماً تاثیر منفی بر روی حاکمیت خودشان هم می‌گذارد،تاثیر منفی بالای مردم می‌گذارد، و باعث می شود که مردم افغانستان و جامعه‌ افغانستان از کاروان تمدن و مدرنیته جهان به عقب بماند."

مرتبط

XS
SM
MD
LG