مقامات محلی طالبان در ولایت پکتیا، به مؤسسات نشر کتاب و فروشندگان دستور دادهاند که از نشر و فروش کتابهایی که به ادعای آنان با ارزشهای اسلامی و فرهنگ افغانی در تضاد است، خودداری کنند.
در یک اعلامیه که وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان روز دوشنبه (۷ عقرب) در حساب رسمی ایکس خود منتشر کرده، آمده که رئیس اطلاعات و فرهنگ ولایت پکتیا، مولوی ثواب جان اسلام یار، در دیداری با مسئولان این مؤسسات گفته که همکاری آنان بسیار مهم است و در عوض، کتابهای جایگزین به آنها داده خواهد شد.
اما برخی از فروشندگان کتاب در این ولایت میگویند که با توجه به رکود فعلی کار و بارشان، این اقدام تأثیر منفی بیشتری بر کار آنها خواهد گذاشت و شمار خوانندگان را نیز کاهش خواهد داد.
یکی از فروشندههای کتاب در پکتیا که به دلیل حساسیت موضوع از گفتن نام خود و کتابفروشیاش خودداری کرد، به رادیو آزادی گفت:
"هر دولتی سیاست خاص خود را دارد که کدام کتابها را میپذیرد و کدام را جمعآوری میکند، اما زیان فقط به ما میرسد. تا اکنون فقط ما را راهنمایی کردهاند، اما هیچ نامه رسمی به ما نرسیده است و این کار تأثیر زیادی بر کار ما خواهد داشت و کسب و کار ما را نیمهجان خواهد کرد."
برخی از فروشندگان کتاب که به دلیل حساسیت موضوع نمیخواهند نام و صدایشان در گزارش منتشر شود، به رادیو آزادی گفتهاند که به آنها دستور داده شده تا کتابهایی را که در کشورهای اروپایی چاپ و منتشر شدهاند و ترویجدهندۀ افکار آزاد و مستقلاند، نباید به فروش برسانند.
در عین حال، برخی از نهادهای نشر کتاب در کابل به تاریخ سوم عقرب به رادیو آزادی گفتهاند که وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان به جای کتابهای ممنوعه، کتابهایی را ارائه میدهد که به منفعت فروشندگان نیست.
حکومت طالبان پیشتر از این گفته که در بدل کتابهای جمعآوریشده، قرآن و تفاسیر به فروشندگان داده خواهد شد و این روند از کابل آغاز شده و به زودی به دیگر ولایات گسترش خواهد یافت.
نویسندگان افغان، از جمله داکتر محب زغم، بر این باورند که هیچ کتابی نمیتواند جایگزین کتاب دیگری شود و میگویند این اقدامات فرهنگ مطالعه و نشر را در افغانستان نابود خواهد کرد. او در صحبت با رادیو آزادی گفت:
"سیاست آنان بسیار کلی است و میگویند که کتابهای فرهنگ بیگانه را جمعآوری میکنند و کتابهایی که با ارزشهای اسلامی در تضاد است، نیز جمعآوری میکنند. آنچه که آنها میخواهند، هنوز تعریف نشده است."
او همچنین میافزاید که بزرگترین آسیب به فروشندگان کتاب میرسد، زیرا کتابهایی که جمعآوری میشوند، بسیار باارزش هستند و به جای آنها کتابهای ارزانقیمت داده میشود.
پیشتر از این وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان اعلام کرده بود که تا کنون ۴۰۰ عنوان مختلف کتاب را برای جمعآوری شناسایی کرده که به گفتۀ آنان، مخالف مفکوره و عقاید اسلامی و افغانی هستند.
این وزارت گفته است که در آینده، فهرست این کتابها را با رسانهها و ناشران به اشتراک خواهد گذاشت و این کار در تمام افغانستان انجام خواهد شد.