لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۴ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۴۱

کمیته بین‌المللی حفاظت از خبرنگاران: جهان به تماشای عقب‌گرد سریع افغانستان پایان دهد


به گفته CPJ، ممنوعیت طالبان بر تصویربرداری موجودات زنده تهدیدی برای آزادی رسانه‌ها است.
به گفته CPJ، ممنوعیت طالبان بر تصویربرداری موجودات زنده تهدیدی برای آزادی رسانه‌ها است.

کمیته بین‌المللی حفاظت از خبرنگاران (CPJ) ممنوعیت طالبان در ولایت تخار بر فلم‌برداری و عکاسی از موجودات زنده را ابراز نگرانی کرده است. این کمیته در واکنش به اقدام طالبان، اعلامیه‌ای را به تاریخ دوشنبه (۲۸ اکتوبر) منتشر کرده و با اشاره به افزایش این نوع محدودیت‌ها، از جامعه جهانی خواسته که به تماشای عقب‌گرد سریع افغانستان پایان دهند.

در این اعلامیه به نقل از کارلوس مارتینز دلاسرنا، مسئول برنامه‌های CPJ، آمده که «ممنوعیت‌های اخیر طالبان در تخار در برابر تصویربرداری و عکاسی باید همه افرادی را که به آزادی رسانه‌ها اهمیت می‌دهند، نگران سازد.»

در روزهای اخیر، وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان اعلام کرده که به تدریج قصد دارند نشر تصاویر و فلم‌های موجودات زنده را در سراسر افغانستان ممنوع کنند. سیف‌الاسلام خیبر، سخنگوی این وزارت، حدود دو هفته پیش به خبرگزاری اسوشیتدپرس تأیید کرده بود که به رسانه‌های ولایت‌های تخار، میدان وردک و کندهار توصیه شده تا از نشر تصاویر موجودات زنده خودداری کنند.

براساس قوانین جدید طالبان تحت عنوان امر به معروف و نهی از منکر، نگهداری و نشر و ضبط تصاویر و فلم‌های موجودات زنده «غیراسلامی» خوانده شده است. علاوه بر تخار، میدان وردک و کندهار، خبرنگاران در خوست، پکتیا، بادغیس و غور نیز به رادیو آزادی گفته‌اند که طالبان بر آن‌ها محدودیت‌های مشابهی وضع کرده‌اند.

برخی خبرنگاران و مسئولان رسانه‌ای از افزایش روزافزون این محدودیت‌ها شکایت دارند و می‌گویند که هرگز به این تصمیم‌های «افراطی» حکومت طالبان تسلیم نخواهند شد.

یک خبرنگار و عکاس خبری در حوزۀ مرکزی افغانستان که به دلیل حساسیت موضوع نخواست نامش در گزارش ذکر شود، به رادیو آزادی گفت:

«شاید طالبان این تصمیم را در بعضی ولایت‌ها عملی کنند، اما این یک تصمیم پایدار نیست و جامعه نمی‌تواند این خلأ را تحمل کند. در نهایت طالبان مجبور خواهند شد که از این تصمیم خود عقب‌نشینی کنند.»

خبرنگاران افغان می‌گویند که محدودیت‌های طالبان بر کار رسانه‌ای روز به روز بیشتر شده است.
خبرنگاران افغان می‌گویند که محدودیت‌های طالبان بر کار رسانه‌ای روز به روز بیشتر شده است.

یکی از مسئولان رسانه‌ای در کابل نیز که به دلیل حساسیت موضوع از ذکر نامش خودداری کرد، گفت که از این محدودیت‌ها خسته شده و با چالش‌های متعددی روبه‌رو است:

«متأسفانه این محدودیت‌ها روز به روز بیشتر می‌شود و کاملاً تحمل‌ناپذیر شده است. از جامعه جهانی می‌خواهیم که صدای خبرنگاران را بشنود و بر طالبان فشار بیاورند تا خبرنگاران بتوانند کار خود را به‌درستی انجام دهند.»

در حالی که حکومت طالبان تاکنون در این مورد چیزی نگفته است، یک مقام وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان حدود چهار روز پیش به رادیو آزادی گفت که هنوز برنامه‌ای برای ممنوعیت کامل تصاویر و فلم‌ها ندارند و تنها می‌خواهند مانع نشر تصاویر حیوانات، مجسمه‌ها و نقاشی‌های انسان شوند.

قابل یادآوری است که طالبان از زمان به‌دست‌گیری قدرت در اگست ۲۰۲۱، محدودیت‌های گوناگونی را بر رسانه‌های آزاد وضع کرده و حتی برخی را مجبور به سانسور کرده‌اند. آن‌ها طی این مدت، محدودیت‌هایی مانند ممنوعیت نشر موسیقی، سریال‌های تلویزیونی، و بحث‌های سیاسی زنده را اعمال کرده و پوشیدن ماسک برای کارمندان زن را اجباری کرده‌اند. همچنین پاسخ‌گویی به تماس‌های دختران و زنان در رادیوها در ولایت‌ها را ممنوع و حتی فعالیت برخی رسانه‌ها را به‌طور کامل متوقف کرده‌اند.

XS
SM
MD
LG