لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ قوس ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۳۶

واکنش‌ها به گزارش رویداد مرزی کلگان؛ یوناما: باید تحقیقات کامل و شفاف درباره این رویداد انجام شود


یوناما خواستار تحقیقات کامل و شفاف درباره این رویداد شده است.
یوناما خواستار تحقیقات کامل و شفاف درباره این رویداد شده است.

به ادامه واکنش‌ها به گزارش‌ها در مورد کشته و زخمی شدن شمار زیادی از افغان‌ها در منطقه سرحدی کلگان سیستان و بلوچستان در مرز میان پاکستان و ایران، دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) به این موضوع واکنش نشان داده‌است.

یوناما روز پنج‌شنبه (۱۷ اکتوبر) در صفحه اکس (تویتر سابق) خود نوشته که این گزارش‌ها که ادعا می‌شود بیشتر افغان‌ها کشته و زخمی شده‌اند، نگرانی این دفتر را برانگیخته است.

یوناما در این مورد خواهان تحقیقات کامل و شفاف شده و گفته است که تمام جوانب باید به حقوق پناهجویان احترام بگذارند.

در این حال، سازمان عفو بین‌الملل نیز روز پنج‌شنبه در صفحه اکس (تویتر سابق) خود خواستار یک بررسی سریع، شفاف، مستقل و مؤثر در این زمینه شده و این گزارش‌ها را "وحشتناک" خوانده است.

این سازمان گفته که افراد مظنون به دخالت در این حادثه باید در یک محاکمه عادلانه به پاسخ‌گویی فراخوانده شوند.

رحمت‌الله نبیل، رئیس پیشین امنیت ملی افغانستان در نظام جمهوریت، این رویداد را لکه‌ای بر جبین حکومت‌های ایران و افغانستان خوانده است.

او به رادیو آزادی در این مورد گفت: "شماری زیادی از هموطنان ما به‌خاطر مشکلات اقتصادی، سیاسی، امنیتی و دیگر مشکلات که از سوی رژیم طالبان با آن روبه‌رو هستند، از یک رژیم ملایی استبدادی به یک رژیم دیگر آخوندی پناه می‌برند که بدبختانه با این‌گونه رویداد مواجه می‌شوند."

او می‌گوید که باید یک راه‌حل در داخل کشور پیدا شود تا بر اساس آن افغان‌ها مجبور نشوند به کشورهای دیگر بروند.

زلمی خلیل‌زاد، نماینده ویژه پیشین امریکا برای افغانستان، با اشاره به این رویداد گفته است که اگر این گزارش‌ها حقیقت داشته باشد، برای ایران پیامدهای بدی در قبال خواهد داشت. اما وی در صفحه اکس (توئیتر سابق) خود نوشته که پیش از هر قضاوتی باید برای بررسی همه‌جانبه این رویداد انتظار کشید.

شماری از سیاسیون پیشین افغانستان در بیرون از کشور در چوکات شورای موسوم به مقاومت ملی برای نجات افغانستان نیز در اعلامیه‌ای این رویداد را تکان‌دهنده خوانده‌اند.

سیستان و بلوچستان با مرکزیت شهر زاهدان، با دو کشور افغانستان و پاکستان مرز مشترک دارد.
سیستان و بلوچستان با مرکزیت شهر زاهدان، با دو کشور افغانستان و پاکستان مرز مشترک دارد.

انارکلی هنریار، عضو پیشین مشرانو جرگه افغانستان، گفته: "این عمل ایران خلاف تمام قوانین و اصول بین‌المللی است. شورای امنیت سازمان ملل متحد باید این رویداد اخیر و قضایای مشابهی ایران را بررسی کند."

افراسیاب ختک، سیاستمدار پشتون، این را جنایت دل‌خراش خوانده و در صفحه اکس (تویتر سابق) خود نوشته که بهترین راه انتقام‌گیری برای افغان‌ها ساختن یک افغانستان نیرومند و آباد با متحد شدن‌شان است.

محسن داور، عضو پیشین اسامبله ملی پاکستان، در صفحه اکس (تویتر سابق) خود نوشته که زور مملو از وحشت بر افغان‌های ناتوان که از اذیت و آزار فرار کرده‌اند و در فکر پناه گرفتن بودند، دردآور است.

نشریۀ حقوق بشری حال‌وش که خبرهای مربوط به سیستان و بلوچستان را پوشش می‌دهد، روز گذشته گزارش داد که در منطقه کلگان در مرز میان ایران و پاکستان، نیروهای مرزی ایران بر حدود ۳۰۰ تن از افغان‌هایی که می‌خواستند وارد ایران شوند، شلیک کرده‌اند.

انارکلی هنریار، عضو پیشین مشرانو جرگه افغانستان: "این عمل ایران خلاف تمام قوانین و اصول بین‌المللی است."
انارکلی هنریار، عضو پیشین مشرانو جرگه افغانستان: "این عمل ایران خلاف تمام قوانین و اصول بین‌المللی است."

بر اساس گزارش حال‌وش، این رویداد یک‌شنبه شب به تاریخ ۱۴ اکتوبر در نقطه صفری در منطقه سراوان کلگان سیستان–بلوچستان در مرز ایران و پاکستان رخ داده‌است.

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، به پرسش‌های رادیو آزادی در این مورد پاسخ نداد، اما روز گذشته در صفحه اکس (تویتر سابق) خود نوشته بود که ارگان‌های مختلف افغانستان و نماینده‌گی‌ها در مورد این رویداد تحقیق می‌کنند و بعد از روشن شدن این قضیه تصمیم لازم صورت می‌گیرد.

حسن کاظمی قمی، نماینده ویژه ایران برای افغانستان، گفته است که این حق ایران است که برای جلوگیری از ورود غیرقانونی مهاجران با آن‌ها برخورد قانونی کند، اما وی این را هم گفته است که پس از ارتباط با منابع معتبر، این واضح شده که گزارش‌ها از رویداد یک‌شنبه شب در منطقه سراوان درست نیست.

این بار نخست نیست که این‌گونه گزارش‌ها از اقدامات ایران منتشر می‌شود. پیش از این، نزدیک به چهار سال قبل در ماه می سال ۲۰۲۰، حکومت جمهوری افغانستان گفته بود که نیروهای ایرانی ۴۶ کارگری که می‌خواستند داخل آن کشور شوند را به دریا انداخته‌اند که از این میان ۱۲ تن کشته شده، ۱۷ تن لادرک و بقیه زنده نجات داده شدند، اما مقام‌های ایرانی آن زمان این رویداد را رد کرده بودند.

چند هفته قبل از این رویداد، عساکر ایرانی در این کشور بر یک موتر مهاجران افغان شلیک کرده بودند که به اثر آن موتر آتش گرفته و سه تن کشته شده و چهار تن زخمی شده بودند.

ایران این رویداد را تأیید کرده و گفته بود که با عاملین آن برخورد قانونی می‌کند.

XS
SM
MD
LG