سرانجام پس از نزدیک به دو ماه از بسته ماندن مسیر تورخم-پشاور در منطقه چکپاینت بیگیاری خیبرپختونخوا، این مسیر شام روز چهارشنبه به روی عبور و مرور وسایط تجاری باز شد.
مخلص احمد، عضو هیئت مدیره اتاق تجارت و سرمایهگذاری ولایت ننگرهار با تأیید این موضوع به رادیو آزادی گفت: "پوسته بیگیاری که بین تورخم و شهر پشاور قرار داشت، بر اساس احتجاج قوم افریدی و کوکیخیل مسدود شده بود. تاجران نتوانستند اموالشان را به مارکیت انتقال بدهند و از این ناحیه میلیونها افغانی زیان رسید. خوشبختانه این مسیر شام باز شد."
وی ابراز امیدواری کرد که در آینده چنین مشکلی به وجود نیامده و بازرگانان بتوانند به شکل نورمال و عادی اموالشان را از این مسیر انتقال بدهند.
برخی از بازرگانان افغان به رادیو آزادی گفتند که با باز شدن مسیر تورخم-پشاور، لاریهای اموال صادراتیشان به جانب پاکستان حرکت کرده است.
رفیعالله، یکی از این بازرگانان که همواره از مشکلات در این مسیر نگران بوده، به رادیو آزادی گفت: "ما فعلاً هم صادرات داریم و در زمان راهبندی، دستکم ۳۰ میلیون افغانی خساره برایم وارد شده بود. اما شام دیروز راه تورخم باز شد و موترهای خود را از مسیر تورخم فرستادیم."
اما حاجی بشیر، یکی دیگر از صادرکنندهگان میوه تازه و سبزی، از مسدود شدن مسیرهای تجاری پاکستان در هنگام رسیدن فصل میوههای تازه و سبزیجات افغانستان انتقاد کرده و میگوید که حالا باز شدن این مسیر به نفع بازرگانان افغان نیست: "فعلاً باز شد، حالی به نفع افغانستان نیست. حالی فصل میوه خود شان شروع میشود، یک ماه بیست روز بعد این به نفع پاکستان بود که باز شد. کدام فایده ندارد. هر تجار از ۱۰۰ لک تا یک هزار لک افغانی تاوان کرده، حالی هیچ به درد ما نمیخورد."
از سوی هم، ضیاءالحق سرحدی، مسئول بازرگانان پاکستانی در اتاق مشترک تجارت و صنایع «پاک-افغان»، میگوید که مسدود شدن مسیرهای تجاری به زیان بازرگانان هر دو کشور است: "به اثر تلاشهای ما که با مردم محل مذاکره کردیم، این مسیر باز شد و مذاکرات کامیاب بود. با مسدود شدن این مسیرها برای کار و باریان هر دو طرف خساره میرسد و ضربه شدید به تجارت وارد میشود. نیاز است تا حکومتهای دو کشور و مسئولین اتاق مشترک افغانستان و پاکستان روی این مشکل مذاکره کرده و راهحل دایمی برای آن سنجیده شود."
مسیر تورخم-پشاور در منطقه بیگیاری خیبرپختونخوا نزدیک به دو ماه قبل از سوی مردم معترض بسته شده بود.
معترضان که گفته میشود بیشترشان خانوادههای بیجاشده منطقه تیرا هستند، از حکومت پاکستان خواهان انتقال دوباره به مناطقشان هستند.
بر اساس گزارشها، در نتیجه عملیات اردوی پاکستان در منطقه راجگل تیرا در سال ۲۰۲۳ میلادی ۲۰ هزار خانواده به منطقه جمرود بیجا شده بودند که بعداً این خانوادهها در مقابل شاهراه تورخم-پشاور را بر روی مردم مسدود کردند.
بازرگانان و کشاورزان افغان میگویند که پاکستان همزمان با رسیدن فصل میوه تازه و سبزیجات افغانستان به بهانههای مختلف مسیرهای تجاری خود با افغانستان را مسدود میکند که از این درک میلیونها افغانی به آنان خساره وارد میشود.