افغانستان
بارانهای شدید و سیلاب در نرنگ کنر یک کشته و چند زخمی بر جای گذاشت
![باشندهگان نرنگ کنر از مسئولان خواستار کمکهای عاجل به سیلابزدگان شدهاند.](https://gdb.rferl.org/01000000-0a00-0242-ea16-08db8c119e81_w250_r1_s.jpg)
بارانهای شدید و سرازیر شدن سیلاب در ولسوالی نرنگ ولایت کنر روز شنبه (۱۴ میزان) در کنار خسارات مالی، یک کشته و چند زخمی نیز بر جای گذاشته است.
حیاتالله، یک باشندهٔ قریۀ لمتک این ولسوالی به رادیو آزادی گفت که دهها خانه در این روستا تخریب شدهاند.
"سیلاب آمد و خانۀ ما را نیز تخریب کرده و همچنان به همسایههای ما زیاد آسیب رسیده و ۵۰ خانه تخریب شده. در این قریه یک نفر جان باخته است و ۹ تن زخمی شدهاند."
او افزود که سیلابزدگان در وضعیت بدی به سر میبرند.
این باشندهٔ ولسوالی نرنگ از مسئولان خواست که کمکهای عاجل را به متضررین سیلاب فراهم کنند.
یاسین درمان، یک باشندهٔ دیگر این ولسوالی گفت که سیلاب به چندین روستا آسیب وارد کرده است.
"باران به حدی شدید بود که سیلابهای زیادی سرازیر شد و خسارات مالی و تلفات جانی به مردم وارد شده. یک تن جان باخته است و ۸ تن زخمی شدهاند. تا ۶۰ رأس مواشی تلف شده است، ۷۵ خانه کاملاً تخریب شده، ۴۰۰ جریب زمین نیز تخریب شده است."
قاری ثابتالله صدیقی، رئیس ادارۀ آمادگی مبارزه با حوادث طبیعی طالبان در کنر، تایید کرد که در نتیجۀ بارانهای شدید و جاری شدن سیلاب در ولسوالی نرنگ یک تن جان باخته است و خسارات مالی نیز به مردم وارد شده است.
او شام دیروز به رادیو آزادی گفت:
"تقریباً چهارصد جریب زمین زراعتی تخریب شده، ۸۵ خانه تخریب شده است، یک نفر جان باخته است و شش تن دیگر زخمی شدهاند. سروی انجام میشود و خانههایی که زیاد تخریب شده است انشاءالله از سوی ادارۀ ما با متضررین کمک صورت میگیرد."
پیشبینی ادارۀ هواشناسی وزارت ترانسپورت و هوانوردی طالبان نشان میدهد که امروز یکشنبه (۱۵ میزان) در ۲۶ ولایت افغانستان احتمال بارانهای شدید و سیلاب وجود دارد.
این اداره در خبرنامهای روز شنبه گفت که ولایتهای بدخشان، نورستان، کنر، لغمان، ننگرهار، لوگر، پکتیا، خوست، کابل، کاپیسا، پنجشیر، بغلان، پروان، سمنگان، میدان وردک، غزنی، بامیان، دایکندی، غور، بلخ، سرپل، فاریاب، بادغیس، هرات، فراه و هلمند امروز گواه باران شدید، رعد و برق، بادهای نسبتاً شدید و سیلابهای آنی خواهند بود.
مقدار بارندگی در مناطق مختلف بین ۱۵ تا ۴۵ میلیمتر پیشبینی شده است.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
نشست ویانا با درخواست همکاری از جامعه جهانی برای ایجاد حکومت عبوری در افغانستان به پایان رسید
![پنجمین نشست مخالفان طالبان در ویانا](https://gdb.rferl.org/35b2c694-b861-4748-b4fd-08dd4a80fec4_w250_r1_s.jpg)
مخالفان طالبان در پنجمین نشست ویانا از جامعه جهانی خواستند تا افغانستان را در ایجاد یک حکومت عبوری همکاری کند.
اشتراک کننده های این نشست چهارشنبه اول حوت با صدور اعلامیهای پنجمین روند ویانا را به پایان رساندند.
در این اعلامیه که از سوی چندین رسانۀ افغانستان منتشر شده، آمده است که جامعه جهانی باید مبارزه و عزم مردم افغانستان علیه طالبان را به رسمیت بشناسد.
در اعلامیه همچنان آمده است که اشتراک کنندههای پنجمین نشست ویانا، نقشه راۀ آینده افغانستان را نیز تهیه کردند که شامل آینده سیاسی، روابط بین المللی، حقوق بشر و مسایل اقتصادی میشود.
حکومت طالبان هنوز در مورد این اعلامیه ابراز نظر نکرده است اما ذبیح الله مجاهد سخنگوی این حکومت سه شنبه برگزاری این نشست دو روزه را تکراری و بی فایده خواند.
احمد مسعود رهبر جبهه مقاومت و محمد یاسین ضیا رهبر جبهه آزادی افغانستان از اشتراک کننده های اصلی پنجمین نشست ویانا بودند.
در این نشست دو روزه همچنان ده ها شخصیت سیاسی، نماینده های سابق پارلمان و فعالان حقوق بشر و زنان شرکت کردند.
مقامات امریکا و ازبکستان: برای بهبود وضعیت در افغانستان، تلاشهای مشترک جامعهٔ جهانی ضرور است
![](https://gdb.rferl.org/8391B27C-52AB-4262-8949-647AFEE6E2BC_cx0_cy1_cw0_w250_r1_s.jpg)
عصمتالله ایرگاشیف، نمایندهٔ خاص رئیسجمهور ازبکستان برای افغانستان و جانیتن هینیک، سفیر امریکا در تاشکند گفتهاند که برای بهبود وضعیت در افغانستان، تلاشهای مشترک جامعهٔ جهانی ضرور است.
این را وزارت خارجهٔ ازبکستان روز چهارشنبه، اول ماه حوت، در یک بیانیه ابراز کرده است.
در ادامه آمده است که این دو مقام در مورد همکاریهای دو کشور در چهارچوب تلاشهای بینالمللی برای بهبود وضعیت در افغانستان بحث و تمایل خود را برای ادامهٔ تماسها در ارتباط با افغانستان ابراز کردهاند.
دیدار مقامات دو کشور در حالی صورت میگیرد که کمیشنری عالی ملل متحد برای مهاجرین از باز شدن مرکز کارگو و انتقال اکمالات بینالمللی در ترمز ازبکستان خبر داده و گفته که این برای رساندن و انتقال کمکها بسیار مهم است.
این مرکز در سال ۲۰۲۲ ایجاد شد که هدف از آن منسجم ساختن انتقال کمکهای بشری ملل متحد و کشورهای خارجی به افغانستان و کشورهای دیگر است.
اهدای جایزۀ اجلاس سالانه حقوقبشر و دموکراسی امسال ژینو به مسعوده جلال و حسنا جلال
![مسعوده جلال، وزیر پیشین امور زنان افغانستان، و دخترش حسنا جلال](https://gdb.rferl.org/c6f1fef8-3bab-4d88-a7aa-08dd4a814ce6_cx0_cy12_cw0_w250_r1_s.jpg)
ائتلاف حدود ۳۰ نهاد حقوقبشر از اهدای جایزه جهانی اجلاس سالانه حقوقبشر و دموکراسی امسال ژینو به مسعوده جلال، وزیر پیشین امور زنان افغانستان، و دخترش حسنا جلال خبر داده است.
در بیانیهای که به روز سهشنبه، ۳۰ ماه دلو از سوی این نهاد منتشر شد، آمده است که این جایزه به نمایندگی از تمام آن زنان افغان که در راه تأمین حقوقبشر تلاش کردهاند و برای کرامت انسانی و مساوات مبارزه میکنند، در ۱۷مین اجلاس سالانه حقوقبشر و دموکراسی در ژینو به مسعوده جلال و حسنا جلال داده شده است.
در اعلامیه آمده است، مسعوده جلال اولین زنی بود که در انتخابات ریاستجمهوری افغانستان خود را کاندید کرد.
بر اساس بیانیه، حسنا جلال هم جنبش زنان افغان را تشکیل داده است که در سطح جهانی صدای زنان را بلند میکند.
وزارت عدلیه حکومت طالبان گزارشها درباره استعفای عبدالحکیم شرعی را «نادرست» خواند
![افغانستان - عکسهای مقامات طالبان روی دیوارهای یک خیابان](https://gdb.rferl.org/c807d5fa-bda8-4a1b-9e13-c94891dc6533_w250_r1_s.jpg)
وزارت عدلیه حکومت طالبان گزارشها درباره استعفای عبدالحکیم شرعی، سرپرست این وزارت را «نادرست» و «شایعات رسانهای» خواند.
برکتالله رسولی، سخنگوی این وزارت، شامگاه چهارشنبه، اول ماه حوت در یک بیانیه اعلام کرد: «وزیر عدلیه بر اساس حکم رهبر امارت اسلامی برای دومین بار به منظور درمان به امارات متحده عربی سفر کرده است.»
به گفته رسولی، شرعی بهزودی به افغانستان بازخواهد گشت.
خبر رد استعفای شرعی از سوی طالبان در حالی منتشر میشود که یک منبع ارشد آگاه از درون طالبان روز چهارشنبه، اول ماه حوت به رادیو آزادی گفت که چند وزیر کابینهٔ حکومت سرپرست طالبان، به دلیل نارضایتی از تصمیمهای ملا هبت الله آخندزاده، رهبر این گروه، بهویژه ممنوعیت آموزش دختران و زنان بالاتر از صنف ششم، از سمتهای خود استعفا دادهاند، اما آخندزاده این استعفاها را نپذیرفته است.
یک مقام ارشد حکومت طالبان این موضوع را تکذیب کرده است.
روزا اوتانبایوا: اطلاعرسانی به مردم افغانستان درباره ارزشهای فرهنگی به حفظ این ارزشها کمک میکند
![روزا اوتانبایوا، نماینده خاص سرمنشی ملل متحد در افغانستان (عکس آرشیف)](https://gdb.rferl.org/058a0000-0aff-0242-4d40-08dae2e24a35_w250_r1_s.jpg)
روزا اوتانبایوا، نماینده خاص سرمنشی ملل متحد و رئیس دفتر این سازمان در افغانستان، یوناما روز چهارشنبه، اول ماه حوت گفته است که آگاهی و اطلاعرسانی به مردم افغانستان درباره ارزشهای فرهنگی میتواند به حفظ این ارزشها کمک کند.
خانم اوتانبایوا این سخن را در دیدار با خیرالله خیرخواه، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان در کابل ابراز کرده است.
خبرگزاری باختر تحت حاکمیت طالبان روز چهارشنبه در صفحه ایکس (توییتر سابق) خود از این دیدار خبر داده و گفته است که دو طرف درباره حفاظت از ارزشها و میراثهای فرهنگی در افغانستان گفتوگو کردهاند.
در این مورد افزون بر باختر، دیگر رسانههای داخلی افغانستان نیز خبر داده است.
در گزارش آمده است که نماینده خاص سرمنشی ملل متحد گفته است که در همکاری با دیگر نهادهای زیربط در جهت حفظ میراثهای فرهنگی افغانستان متعهد استند.
پاکستان: حکومت طالبان به پناهجویان عودت کننده امکان ادغام کامل را فراهم کند
![آرشیف](https://gdb.rferl.org/10867799-efd9-4576-ad9f-8d6eda5d1059_w250_r1_s.jpg)
وزارت امورخارجۀ پاکستان میگوید، حکومت طالبان باید شرایطی را در افغانستان ایجاد کند که به پناهجویان عودت کننده، امکان ادغام کامل را فراهم کند.
دفتر سخنگوی این وزارت در واکنش به اظهارات شارژدافیر طالبان در اسلامآباد، چهارشنبه ۱۹ فبروری در اعلامیهای اتهامات مبنی بر بدرفتاری با مهاجرین افغان در آن کشور را نادرست خوانده، گفت که پاکستان از چندین دهه به اینسو میزبان میلیونها افغان است و اکنون در همکاری با مقامات طالبان در افغانستان برای ایجاد شرایط مساعد برای بازگشت آنها، کار میکند.
این اظهارات پس از آن مطرح شد که شارژدافیر طالبان در اسلامآباد گفت که افغان ها در اسلامآباد و راولپندی توسط پولیس تلاشی و دستگیر میشوند.
سردار احمد شکیب گفته که این روند بدون اطلاع قبلی آغاز شده و در این زمینه به سفارت افغانستان در اسلامآباد که تحت کنترول طالبان است، هیچ گونه اطلاعیه رسمی کتبی داده نشده است.
به گفتۀ شکیب، روند اخراج افغانها از شهر های اسلامآباد و راولپندی آغاز شده و در آیندهی نزدیک به سایر مناطق پاکستان نیز گسترش خواهد یافت.
احتمال برفباری و باران در ۲۷ ولایت افغانستان
![برف در افغانستان، آرشیف](https://gdb.rferl.org/1a949291-7fe5-43e0-810b-5bf44a983809_w250_r1_s.jpg)
ریاست هوا شناسی وزارت ترانسپورت و هوانوردی حکومت طالبان میگوید که اکثر ولایتهای افغانستان در روزهای آینده شاهد ریزش برف و باران های شدید خواهند بود.
براساس خبرنامهای این ریاست که چهارشنبه اول حوت نشر شد، ولایت های کابل، قندهار، زابل، غور، دایکندی، بامیان، غزنی، پکتیکا، پکتیا، خوست، لوگر، ننگرهار، میدان وردک، کنر، لغمان، نورستان، پنجشیر، کاپیسا، پروان، تخار، بدخشان، بغلان، سمنگان، بلخ و سرپل شاهد برفباری و باران های شدید خواهند بود.
پیش از این، ریزش برف در برخی از ولایت های مرکزی و شمالی، باعث بسته شدن راه های مواصلاتی و شاهراه ها به روی ترافیک شده بود.
پاکستان طرح اخراج پناهجویان افغان را نهایی کرده است
![آرشیف](https://gdb.rferl.org/01000000-0aff-0242-6dae-08dbfef1c179_w250_r1_s.jpg)
سفارت افغانستان تحت کنترول طالبان در اسلام آباد به نقل از مقام های پاکستانی خبر داده است که طرح اخراج تمامی پناهجویان افغان از این کشور "قطعی و نهایی" شده است.
این سفارت چهارشنبه ۱۹ فبروری با نشر اعلامیهای گفت که تنها افغانهای که ویزه قانونی اقامت پاکستان را دارند، از این اقدام مستثنی خواهند بود.
در اعلامیه آمده است که همچنان افغان های که کارت های ACC و PoR دارند از جمع کسانی اند که از این کشور اخراج خواهند شد.
اعلامیه افزوده که روند اخراج افغانها در آیندۀ نزدیک از شهر های اسلام آباد و راولپندی آغاز خواهد شد و سپس به سایر نقاط پاکستان گسترش خواهد یافت.
پیش از این، کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان، یو ان اچ سی آر، روزگذشته اطلاع داد که تمامی مهاجرین افغان باید پیش از ۲۸ فبروری ۲۰۲۵ از شهر های اسلام آباد و راولپندی پاکستان نقل و مکان کنند.
به گفتۀ این سازمان، برای آنعده از مهاجران افغان که نامههای مربوط به برنامههای اسکان مجدد یا سایر برنامههای نقل مکان را دارند، مهلت تعیین شده اخراج شان از اسلام آباد و راولپندی ۳۱ مارچ است.
معلومات در مورد شمار مهاجران افغان که در اسلام آباد و راولپندی به گونه غیرقانونی زندگی میکنند، فراهم نشده است.
وزیر خارجه پاکستان: ملل متحد از مبارزه با "تروریزم" در افغانستان حمایت کند
![اسحاقدار، معاون صدراعظم و وزیر خارجه پاکستان](https://gdb.rferl.org/4F52D06F-F6E7-4006-82AF-7549B1736F4A_w250_r1_s.jpg)
اسحاقدار، معاون صدراعظم و وزیر خارجه پاکستان خواستار حمایت ملل متحد از مبارزه با تروریزم در افغانستان شد.
وزارت خارجه پاکستان چهارشنبه ۱۹ فبروری با نشر اعلامیهای گفت که این درخواست در دیدار آقای دار با انتونیوگوترش سرمنشی ملل متحد در نیویارک مطرح شده است.
در اعلامیه به نقل از آقای دار آمده که ملل متحد باید از مبارزه با تروریزم در داخل افغانستان و از مبارزه با تروریزم که از افغانستان کشورهای دیگر را تهدید می کند، حمایت کند.
اعلامیه از گروۀ نام نبرده اما اسلام آباد بارها تاکید کرده که گروه تحریک طالبان پاکستان ( تی تی پی ) با استفاده از قلمرو افغانستان حملات مرگبار را در آن کشور انجام می دهد.
حکومت طالبان در افغانستان هنوز در مورد این اظهارات آقای دار چیزی نگفته است اما پیش از این فعالیت گروه های شورشی در افغانستان را رد کرده و گفته که به هیچ گروۀ اجازه استفاده از خاک افغانستان علیه کشوری دیگر را نمی دهد.
اما گروه حمایت و نظارت بر تحریم های شورای امنیت سازمان ملل متحد در گزارشی که حدود شش ماه پیش نشر کرد گفته بود که کشورهای عضو این سازمان نگراناند که گسترش تروریزم از افغانستان عامل مهم ناامنی در منطقه و فراتر از آن خواهد شد.
سازمان صحی جهان از کمک ۵۰۰ هزار دالری جاپان به سیستم صحی افغانستان خبر داد
![تصویر از آرشیف](https://gdb.rferl.org/751cf481-fc41-4582-d75c-08dd3bb47256_w250_r1_s.jpg)
سازمان صحی جهان میگوید که جاپان ۵۰۰ هزار دالر به سیستم صحی افغانستان کمک کرده است.
این سازمان چهارشنبه ۱۹ فبروری در بیانیهای از این کمک استقبال کرد و گفت که این کمک برای ارائه خدمات صحی به افغان های آسیبپذیر به ویژه به زنان و کودکان استفاده خواهد شد.
پیش از این، سازمان صحی جهان گفته بود که افغانستان در حال حاضر با چالش های جدی از جمله خدمات صحی شکننده، ناامنی غذایی، سوء تغذیه و آفت های طبیعی مواجه است.
در بیانیۀ تازه سازمان صحی جهان آمده است که این سازمان با حمایت جاپان از ماه مارچ امسال پروژۀ یکساله را برای تضمین ارائه خدمات صحی راه اندازی خواهد کرد.