در اعتراض به تشدید اخراج مهاجران افغان از ایران، کارزاری در شبکههای اجتماعی زیر نام «اخراج اجباری مهاجران افغانستان از ایران را متوقف کنید» راهاندازی شدهاست.
این کارزار اخیراً به هماهنگی و ابتکار گروهی از فعالان جامعه مدنی، حقوق بشر، حقوق زن، خبرنگاران و نظامیان پیشین افغان به اجرا گذاشته شدهاست.
آنان از این طریق از همه خواستهاند تا برای جلوگیری از اخراج مهاجران افغان از ایران تلاش کنند.
هدیه صاحبزاده، فعال حقوق بشر و مهاجر افغان در ایران که یکی از برگزار کنندهگان این کارزار است، روز دوشنبه در صحبت با رادیو آزادی در این مورد گفت:
«به منظور دادخواهی به مهاجرین افغانستان در ایران که در معرض خطر اخراج اجباری قرار دارند. افغانستان جایی امنی برای تعداد کسانی که از تهدید طالبان فرار کردند و به ایران آمدند نیست، بنا بر این ما از تمام مردم در سراسر جهان از تمام فعالین میخواهیم که برای مهاجرین افغانستان در ایران دادخواهی بکنند.»
این درحالیست که روند اخراج مهاجران افغان از ایران به افغانستان به شدت افزایش یافتهاست.
به اساس معلومات مقامهای محلی حکومت طالبان، تا حدود سههزار پناهجوی افغان روزانه از ایران به افغانستان اخراج میشوند.
بسیاری از مهاجران افغان در ایران بارها از آزار و بدرفتاریها در آن کشور شکایت کردهاند.
از سوی هم یک نظامی پیشین که به دلیل حساسیت موضوع نخواست ناماش در گزارش ذکر شود، در صحبت با رادیو آزادی با استقبال از راهاندازی این کمپاین ادعا کرد که تعدادی از همکاران سابق او پس از آنکه از ایران اخراج شدند از سوی طالبان بازداشت، شکنجه و به قتل رسیدهاند.
«ما متأسفانه شاهد چندین نمونهاش بودیم که مهاجرین از اینجا اخراج شدند البته نظامیان وقتی که سر مرز و داخل وطن رفتند به زندان و شکنجه به قتل رساندند، این بسیار یک عمل نیک است که تا ارگانهای زیربطی داخل ایران و تمام سازمانهای بیرون از ایران را به این نقطه معطوف بسازند که باید توجه جدی صورت بگیرد، در غیر از او صورت جان هزاران هزار نظامی افغان که در ایران بدون مدرک و غیرمجاز هستند به خطر میاندازد.»
این درحالیست که اسکندر مومنی، وزیر داخله ایران، اخیراً در مصاحبه با شبکه خبر تلویزیون ایران تأکید کرده که دیگر تحمل افغانهای مهاجر در آن کشور دشوار است و در گام نخست روند اخراج مهاجران بدون اسناد را تسریع خواهند بخشید.
«برنامهای در دست اقدام داریم که بدور از هیجاناتی ایجاد میشود و بخواهیم یکدفعه تصمیمات آنی و هیجانی بگیریم، تسریع باید شود یعنی سرعت باید داده شود، همراه با یک برنامه مناسب در واقع سازماندهی مناسب. اولویت اول آنهایی است که بهصورت غیرقانونی و غیرمجاز وارد میشوند و حضور دارند.»
پیش از این مقامهای ایران اعلام کردهاند که قصد دارند تا شش ماه آینده حدود دو میلیون پناهجوی بدون اسناد را از آن کشور اخراج کنند.
براساس معلوماتی که یک ماه قبل در صفحۀ کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان ایران نشر شده، در حال حاضر حدود ۸.۳ میلیون مهاجر افغان در ایران بسر میبرند.