روزنامۀ واشنگتن پست در گزارشی میگوید که طالبان بر اساس قانون امر به معروف و نهی از منکر این گروه، به وضع محدودیتها بر مردان در افغانستان نیز آغاز کردهاند.
در این گزارش که روز یکشنبه (اول میزان) منتشر شد، آمده است که کارمندان دولتی در کابل به بلند کردن ریش مجبور شدهاند و بسیاری از سلمانها از کوتاه کردن ریش مردان خودداری میکنند.
با این حال، برخی از مردم و سلمانها در کابل در گفتوگو با رادیو آزادی وضع این محدودیتها را تأیید میکنند و میگویند که در صورت سرپیچی از دستور طالبان، افراد این گروه با مردم برخورد جدی میکنند.
گل رحمان، باشندهٔ کابل، در این باره به رادیو آزادی گفت:
«من به سلمانی رفتم که ریشم را اصلاح کنم؛ اما سلمان ریشم را اصلاح نکرد. از سلمان پرسیدم که چرا ریشم را اصلاح نمیکنی، در پاسخ گفت که «کارمندان امر به معروف و نهی از منکر میآیند و در کنار زندانی کردن، جریمه و دوکان ما را هم بسته میکنند. این مشکل در همهٔ ولایتهای افغانستان ایجاد شده است.»
از سوی دیگر، یک سلمان در منطقهٔ دوصد فامیلی شهر کابل که به دلایل امنیتی نخواست نامش در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی گفت که محدودیتهای طالبان بر کار و بار آنان تأثیر منفی گذاشته است.
«از زمانی که امارت اسلامی قوانین جدید را وضع کرده است، کارهای ما نسبت به گذشته خیلی کم شده است. مردم مثل گذشته به سلمانیها نمیروند و این مسئله بر کار و بار ما بسیار تأثیر منفی گذاشته است.»
در همین حال، روزنامه واشنگتن پست در گزارشی میگوید که طالبان با توشیح قانون امر به معروف و نهی از منکر در کنار زنان، شرایط زندگی را برای مردان نیز دشوار کردهاند.
در ادامه آمده است که رانندگان تاکسی به دلیل انتقال زنان بدون محرم مورد بازپرس قرار میگیرند.
واشنگتن پست نوشته است که محتسبین امر به معروف و نهی از منکر طالبان همچنان مردان را مجبور به ادای نماز جماعت کردهاند و در صورت سرپیچی، دروازههای خانههایشان را میکوبند.
در بخشی از گزارش این روزنامه، حرفهای یک چهرهٔ حامی سابق طالبان گنجانده شده است.
او گفته که پس از محدودیتهای تازه توسط طالبان، از حمایت این گروه دست کشیده و اکنون دربارهٔ بیرون شدن از افغانستان فکر میکند.
یک تن دیگر به واشنگتن پست گفته که پیشیمان است که چرا تا حال خاموش بوده و صدایش را در برابر محدودیتهای طالبان بلند نکرده است.
طالبان در گذشته اعتراضهای زنان علیه اقدامات سختگیرانهٔ این گروه را سرکوب و چندین تن از معترضان زن را بازداشت و زندانی کردهاند.
وزارت عدلیه طالبان قانون امر به معروف و نهی از منکر را در ۴ فصل و ۳۵ ماده در ۳۱ ماه اسد، پس از توشیح ملا هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان، در جریدهٔ رسمی منتشر کرد.
در بخشی از این قانون آمده است که تمام بدن زن و پنهان کردن صورت زن به سبب ترس از فتنه ضروری است.
بر اساس قانون، صدای زنان «عورت» دانسته شده است.
توشیح این قانون طالبان واکنشهای گستردهٔ داخلی و خارجی را به دنبال داشته است.
در قانون همچنان آمده است که محتسبین وزارت امر به معروف و نهی از منکر مسئولیت دارند که رانندگان را از انتقال زنان بیحجاب و بدون محرم شرعی منع کنند.
قانون به محتسبین همچنان اجازه داده که از تراشیدن ریش و کمکردن آن، اصلاح موها برخلاف شریعت اسلامی و برخی موارد دیگر جلوگیری کنند.
محتسبین میتوانند متخلفان را توقیف و به محکمه معرفی کنند.