افغانستان
رهبر طالبان در دیدار از ولایات شمالی و شمالشرقی افغانستان به تطبیق احکام شرعی تاکید کرده است

ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان در مورد پایان سفر رهبر طالبان ملا هبت الله آخوندزاده به ولایات شمالی افغانستان خبر داد.
در اعلامیه که آقای مجاهد امروز جمعه در صفحه ایکس (تویتر سابق) نشر کرده گفته میشود که رهبر طالبان در این سفر ۱۴ روزه که در هفتم ماه جاری سنبله آغاز شد از ۱۱ ولایت غربی، شمالی و شمال شرقی - هرات، بادغیس ، فاریاب، جوزجان، سرپل، بلخ، سمنگان، بغلان، کندز، تخارو بدخشان دیدار کرد. در این دیدار او با مقامات، علما، و ریش سفیدان این ولایات صحبت کرده و آنها را به عملی کردن قوانین شرعی دعوت نمود.
رهبر طالبان که از زمان برگشت آنها به قدرت در ماه اگست سال ۲۰۲۱ تا حال در هیچ محضر عام دیده نشده ، در حالی به عملی شدن قوانین شرعی تاکید می کند که نهادهای دفاع از حقوق بشر احکام و فرمانهای او را در این بخش مخصوصا در رابطه با زنان بسیار شدید می خوانند. به گفته آنها در این فرمانها حقوق اساسی زنان تا حد زیاد پامال شده است.
در جریان بیش از سه سال حاکمیت طالبان در افغانستان دروازه های مکاتب به روی دختران بالاتر از صنف ششم بسته شده و علاوه از محروم شدن زنان از فعالیت در بخش های دیگر، آنها از کار در بسیار موسسات دولتی و غیر دولتی هم ممنوع شده اند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
بر اساس یک ارزیابی جدید، نزدیک به ۳.۵ میلیون افغان در زمستان آینده در معرض خطر جدی سرمای شدید قرار دارند

این ارزیابی توسط یک سازمان بشردوستانه به نام “Reach” انجام شده که با جمعآوری، تجزیه و تحلیل دادهها در مناطق بحرانزده، تصمیمگیری مبتنی بر شواهد را تسهیل میکند.
این سازمان در آخرین گزارش خود هشدار داد که خطر تلفات انسانی و حیوانات به دلیل سرما در مناطق کوهستانی افغانستان وجود دارد.
این نگرانیها به ویژه در ولایتهای دورافتادهای مانند غور، بدخشان و بامیان که زیرساختها ضعیف هستند و احتمال تأثیر تغییرات اقلیمی شدید بر مردم و حیوانات بیشتر است، بسیار زیاد است.
این گزارش به تجربیات گذشته در شرایط اضطراری زمستانی، مانند حادثۀ جنوری ۲۰۲۳ در ولایت غور که در آن بیش از ۷۰ هزار دام در دمای منفی ۳۳ درجه سانتیگراد جان باختند، اشاره دارد.
این درحالیست که بازگشت صدها هزار مهاجر از ایران و پاکستان نگرانیها در مورد سرپناه و سایر امکانات آنها در افغانستان را افزایش داده است.
شمار اخراج شدگان و برگشتکنندگان از ایران به بیش از یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر رسید

کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان (UNHCR) میگوید که از آغاز سال جاری میلادی تا ۲۳ جولای بیش از یک میلیون ۶۸۴ هزار نفر از ایران برگشت کرده اند و یا اخراج شده اند.
این ادارۀ ملل متحد در گزارشی که روز پنجشنبه، ۲۴ جولای منتشر کرده، گفته که از این میان بیش از یک میلیون تن آنان اخراج شده اند.
به گفتۀ کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان، پس از ۱۳ جون بیشتر برگشتکنندگان و اخراج شدگان را افراد دارای برگۀ سرشمالی تشکیل میدهند.
پس از درگیریهای اخیر میان اسرائیل و ایران، این کشور روند اخراج مهاجرین افغان را شدت بخشیده است که به گفتۀ ادارههای ملل متحد این موضوع به بحران بشری افغانستان افزوده است.
طالبان عبدالسمیع غزنوی یک عالم دینی را دستگیر کردند

برخی از رسانهها و خبرنگاران افغان گزارش دادهاند که طالبان شیخ عبدالسمیع غزنوی یک عالم دینی را بازداشت کردهاند.
سمیع یوسفزی، خبرنگار افغان که تحولات تحت حاکمیت طالبان را دنبال میکند، روز پنجشنبه، ۲ اسد در صفحه ایکس (توییتر سابق) خود نوشته که مولوی غزنوی حدود یک هفته پیش از مدرسه دینیاش بازداشت شده و توسط یک محکمه نظامی حکومت طالبان به ۴۵ روز زندان محکوم شده است.
چند رسانه دیگر افغانستان نیز گزارشهایی از بازداشت مولوی غزنوی منتشر کردهاند.
تا کنون، مقامهای طالبان یا منابع نزدیک به مولوی غزنوی در مورد این بازداشت اظهار نظر نکردهاند.
عبدالسمیع غزنوی یکی از علمای دینی نزدیک به طالبان بود که گاهی از آموزش دختران و فرگیری علوم عصری حمایت میکرد و در این باره از سیاستهای طالبان انتقاد میکرد.
سازمان ملل: طالبان با افغانهای اخراج شده از ایران و پاکستان بدرفتاری میکند

سازمان ملل متحد در گزارشی مستند کرده که طالبان با افغانهایی که از ایران و پاکستان به کشور بازگردانده شدند، بد رفتاری می کند.
براساس این گزارش که روز پنجشنبه، ۲ اسد منتشر شد، افغانهای بازگشته با خطر شکنجه، بازداشتهای خودسرانه و تهدیدهای امنیتی روبهرو هستند.
در این میان، زنان و دختران، افراد وابسته به نظام پیشین، نیروهای امنیتی سابق، خبرنگاران و فعالان جامعه مدنی بیشتر از دیگران در معرض تهدید قرار دارند.
هیت معاونت سازمان ملل در افغانستان (یوناما) و دفتر حقوق بشر این سازمان بر اساس مصاحبه با ۴۹ افغان این گزارش را تهیه کرده است.
این درحالی است که آمار های سازمان ملل نشان می دهد که تنها در سال ۲۰۲۵ بیش از ۱.۹ میلیون نفر ، بیشترشان از ایران اخراج شدهاند.
پیشبینی شده تا پایان سال جاری بیش از سه میلیون مهاجر به افغانستان بازگردند.
طالبان پیش از این چنین گزارشهایی را رد کرده و گفتهاند برای همه عفو عمومی اعلام شده است.
اما پیش از نیز گزارش های از شکنجه و بازداشت فعالان، خبرنگاران، زنان و کارمندان نظام پیشین منتشر شده است.
طالبان از تاجران افغان خواست برای مهاجران بازگشته شغل ایجاد کنند

وزارت صنعت و تجارت طالبان روز چهارشنبه از تاجران افغان خواست در داخل کشور سرمایهگذاری کنند تا برای مهاجران بازگشته از ایران و پاکستان فرصتهای شغلی ایجاد شود.
نورالدین عزیزی، سرپرست این وزارت، گفت: «تاجران افغان به جای سرمایهگذاری در ترکیه و دیگر کشورها، در افغانستان سرمایهگذاری کنند تا از تولیدات و صنعت داخلی حمایت شود».
این درخواست در حالی مطرح میشود که میلیونها مهاجر در ماههای اخیر عمدتا از ایران و پاکستان به افغانستان بازگشتهاند و نگرانی درباره نبود فرصتهای شغلی افزایش یافته است.
طالبان: پاکستان ۱۲۲ زندانی افغان را آزاد کرد

مقامهای طالبان میگویند پاکستان ۱۲۲ مهاجر افغان را که در زندان بهسر میبردند، آزاد کرده است.
بخت جمال گوهر، مسئول انتقال مهاجران طالبان در تورخم، گفت این افراد که زنان و کودکان نیز در میانشان بودند، روز چهارشنبه به طرف افغانستان تحویل داده شدند.
به گفته او، برخی از این افراد دارای اسناد قانونی اقامت در پاکستان بودهاند. آنها بین دو روز تا سه سال در پاکستان زندانی بودند و بیشترشان از ولایتهای ننگرهار، لغمان، پروان، کابل، خوست و پکتیا هستند.
این اقدام در حالی صورت گرفته که اسلامآباد روند اخراج اجباری مهاجران فاقد مدرک افغان را شدت بخشیده است.
دو دیدار در لیگ شپگیزه کریکت امروز برگزار میشود

دو مسابقه در چارچوب لیگ شپگیزه کریکت امروز پنجشنبه در کابل برگزار خواهد شد.
نخستین دیدار صبح میان تیمهای آمو نهنگان و سپینغر بازان انجام میشود.
این بازیها پس از یک روز وقفه برای امروز برنامهریزی شدهاند.
دهمین دور لیگ شپگیزه اوایل همین هفته آغاز شده و تا اول اگست ادامه خواهد داشت.
طالبان: حقوق زوج بریتانیایی بازداشتشده رعایت شده؛ کارشناسان سازمان ملل: وضعیت سلامت آنها رو به وخامت است

با وجود نگرانی کارشناسان ملل متحد از وضعیت سلامت یک زوج بریتانیایی در بند طالبان، امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه حکومت طالبان، میگوید تمامی حقوق این زوج حفظ شده است.
متقی روز چهارشنبه در نشستی با رسانهها به مناسبت ارائه دستاوردهای یکساله وزارت خارجه گفت: « با خانواده خود در تماس هستند، خدمات درمانی دریافت کردهاند و تلاشها برای آزادی آنها ادامه دارد.» اما متقی در مورد علت بازداشت این زوج چیزی نگفته است.
پیتر رینولدز ۸۰ ساله و باربی رینولدز ۷۵ ساله از ماه فبروری نزد طالبان زندانی هستند.
پیش از این، کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد در بیانیه روز دوشنبه از مقامهای طالبان خواستند این زوج سالخورده را آزاد کنند و هشدار دادند سلامت آنها به سرعت رو به وخامت است و در صورت نداشتن دسترسی به مراقبتهای طبی، ممکن است با آسیب جبرانناپذیر یا حتی مرگ روبهرو شوند.
کارشناسان گفته اند که این زوج که ۱۸ سال در افغانستان زندگی کرده و یک کسبوکار پژوهشی و آموزشی بنیانگذاری کردهاند، در وضعیت جسمی و روانی نامناسب قرار دارند.
آنان در اعلامیه خود افزود: «هیچ دلیلی نمیبینیم که این زوج سالخورده در بازداشت بمانند»
طالبان: چاپ پاسپورت در بن آلمان پس از چهار سال از سر گرفته میشود

وزارت خارجه حکومت طالبان میگوید که پس از چهار سال وقفه، روند چاپ پاسپورت افغانستان در شهر بن آلمان آغاز میشود.
حافظ ضیا احمد، معاون سخنگوی این وزارت، چهارشنبه در حساب کاربری خود در شبکه «ایکس» نوشت: «بهزودی چاپ پاسپورت در شهر بن آغاز میشود و مشکلات مربوط به اسناد سفر افغانها در تمام کشورهای اروپایی رسیدگی خواهد شد.»
آلمان همین هفته دو کارمند کنسولی طالبان را در شهرهای بن و برلین پذیرفت.
منابع به رادیو آزادی تایید کردند که این دو کارمند کنسولی روز گذشته وارد آلمان شدند.
آلمان نخستین کشور اروپایی است که دو کارمند کنسولی طالبان را میپذیرد.
شش کارگر معدن زغال سنگ در بغلان جان باختند

در پی فروریختن ناگهانی یک معدن زغال سنگ در ولایت بغلان، ۶ کارگر جان باخته و ۱۸ تن دیگر زخمی شدند.
سید مصطفی هاشمی، رئیس اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان در بغلان به خبرگزاری فرانسه گفت که این حادثه روز سهشنبه، ۳۱ سرطان اتفاق افتاده است.
زخمیان به مراکز صحی و شفاخانه منتقل شدهاند اما اطلاعاتی درباره وضعیتشان ارائه نشده است.
در افغانستان، بیشتر کارگران معادن از تجهیزات ایمنی در جریان کار استفاده نمی کنند و حوادث مشابهی در گذشته نیز رخ داده است.