شماری از افرادی که مشکلات جسمی را تجربه کردهاند میگویند خدمات فیزیوتراپی برایشان کمک کرده تا سلامتیشان را دوباره به دست آورند.
محمد ولی دولتزی، باشندهٔ ولایت ننگرهار به رادیو آزادی گفت که چندی قبل در جریان بازی کریکت از ناحیهٔ کمر آسیب دید و پس از دریافت فیزیوتراپی اکنون بهتر شده است:
"من زیاد پیچکاری و تداوی کردم، دوا خوردم اما نتیجه نداد، اما فیزیوتراپی رفتم و تقریباً پانزده روز پشت سرهم رفتم. اکنون شکر خدا خوب شدم و کاملاً مانند سابق جور شدم."
متخصصان این حوزه میگویند که فیزیوتراپی یکی از رشتههای طبی است که به منظور بهبود سلامت جسمی افراد استفاده میشود و هدف از فیزیوتراپی کاهش درد، کاهش پندیدهگی عضلات، افزایش قدرت عضلانی و جلوگیری از آسیبهای فیزیکی است.
داکتر صدیقالله، ترینر فیزیوتراپی، به رادیو آزادی گفت که این خدمات برای سایر افراد مثل ورزشکاران، زنان باردار پس از زایمان و کسانی که گرفتگی عضلات دارند نیز مفید است:
"فیزیوتراپی هم برای افراد معلول و هم برای افراد غیرمعلول ارائه میشود. این خدمات شامل تمرینات، درمان با استفاده از وسایل و تجهیزات کمکی بوده و به بهبود سلامت جسمی و کاهش درد در فعالیتهای روزمره کمک میکند."
با این حال، بسیاری از کسانی که نیازمند فیزیوتراپی هستند و به سختی هزینهٔ آن را فراهم میکنند، میگویند که باید دولت خدمات فیزیوتراپی را در کلینیکها رایگان فراهم کند.
رمزیه، باشندهٔ ولایت کاپیسا، در صحبت با رادیو آزادی گفت:
"در افغانستان مشکلات زیاد است و باید خدمات درمانی رایگان باشد، زیرا مردم از درد و رنج از بین میروند و نمیتوانند تداوی کنند. اگر خدمات ارائه شود و مردم راحت شوند، چقدر خوب میشود. من همین حالا بسیار کمر درد هستم."
اما انجمن فیزیوتراپی افغانستان میگوید که براساس تفاهنامهٔ این انجمن با وزارت صحت حکومت طالبان، هزینهٔ هر جلسه فیزیوتراپی در شفاخانههای خصوصی ۲۰۰ تا ۲۵۰ افغانی است. به گفتهٔ این انجمن، چگونگی خدمات فیزیوتراپی در سالهای اخیر در کشور بهبود یافته و در حال حاضر بیشتر از هزار متخصص در این حوزه در شفاخانههای دولتی و خصوصی و یا موسسات کار میکنند.افتخار احمد احمدی، مسئول نشرات و معلومات این انجمن، به رادیو آزادی گفت که با توجه به شمار زیاد افراد معلول و بازمانده از جنگهای داخلی، نیازمندی به تعداد بیشتری از فیزیوتراپیستها وجود دارد:
"با تلاش انجمن ما، بخش فیزیوتراپی در شفاخانههای دولتی و ولایتی و ولسوالیها اضافه شده است، اما تشکیل فیزیوتراپی بسیار کم است. ما در شفاخانههای حوزوی فقط چهار فیزیوتراپیست داریم. این تعداد حتی برای یک ولسوالی هم کافی نیست، در بعضی از شفاخانههای دولتی اصلاً وجود ندارد."
او میگوید که سالانه تعدادی از فیزیوتراپیستها آموزش میبینند و باید برای آنها فضای کار ایجاد شود تا بتوانند به مردم خدمات بیشتر ارائه کنند.
اما شرافت زمان، سخنگوی وزارت صحت عامهٔ حکومت طالبان، در مورد این موضوع به پرسشهای رادیو آزادی پاسخ نداد.
این در حالی است که امروز، هشت سپتمبر، روز جهانی فیزیوتراپی است. این روز در سال ۱۹۵۱ به این هدف نامگذاری شد که فرصتی برای تمام فیزیوتراپیستها در سراسر جهان باشد تا آگاهی عمومی را دربارهٔ نقش حیاتی حرفهشان در سلامت جامعه افزایش دهند.
شعار امسال برای این روز "درد کمر کمتر با فیزیوتراپی" است.