لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۷ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۶:۱۶

بیشترین موارد ابتلا به کولرا در بین کشورهای شرق میانه و آسیا در افغانستان ثبت شده است


داکتران نوشیدن آب صحی را به‌عنوان عامل اصلی پیش‌گیری از کولرا توصیه می‌کنند.
داکتران نوشیدن آب صحی را به‌عنوان عامل اصلی پیش‌گیری از کولرا توصیه می‌کنند.

سازمان جهانی صحت از افزایش بیماری و مرگ‌ومیر ناشی از کولرا در سراسر جهان، به‌خصوص افغانستان، ابراز نگرانی کرده‌است.

این سازمان روز چهارشنبه با نشر گزارش سالانه‌اش در این مورد، افغانستان را کشوری با بیشترین موارد بیماری کولرا در شرق میانه و آسیا معرفی کرده‌است.

«دبلیو اچ او» که همهٔ این موارد را به‌عنوان موارد مشکوک طبقه‌بندی کرده، افزوده که در سطح منطقه ۸۷ درصد واقعات کولرا و ۷۹ درصد مرگ‌ومیر ناشی از آن در افغانستان ثبت شده‌است.

گزارش حاکی از آن است که تعداد موارد گزارش‌شده در سال ۲۰۲۳ در کل جهان نسبت به سال ۲۰۲۲ میلادی ۱۳ درصد و تعداد مرگ‌ومیر آن ۷۱ درصد افزایش یافته است.

گزارش همچنان افزوده که بیش از ۴۰۰ نفر در سال ۲۰۲۳ بر اثر این بیماری قابل پیش‌گیری و به‌راحتی قابل درمان جان خود را از دست داده‌اند.

«دبلیو اچ او» می‌گوید، موارد ابتلا به کولرا را در ۴۵ کشور به ثبت رسانده که در سال گذشته ۴۴ درصد افزایش داشته است. این در حالی‌ست که در سال ۲۰۲۱ این موارد به ۳۵ درصد می‌رسید.

سازمان جهانی صحت از افزایش مرگ‌ومیر ناشی از کولرا در افغانستان ابراز نگرانی کرد
سازمان جهانی صحت از افزایش مرگ‌ومیر ناشی از کولرا در افغانستان ابراز نگرانی کرد

به‌گفتهٔ «دبلیو اچ او»، ۳۸ درصد از موارد گزارش‌شده در میان کودکان زیر پنج سال بوده‌است.

با این حال، برخی از خانواده‌های افغان که کودکان‌شان به این بیماری مبتلا هستند، می‌گویند به کلینیک‌های صحی دسترسی ندارند و تداوی آن‌ها در کلینیک‌های شخصی برای‌شان دشوار است.

محمد ولی، باشندهٔ منطقهٔ سور داگ ولسوالی خوگیانی ننگرهار، که کودکان‌اش به دلیل این بیماری مبتلا به اسهال شدید اند، در این مورد به رادیو آزادی گفت: "در ساحهٔ ما کلینیک نیست، اسهال بسیار بیماری خطرناک است. من شش کودک دارم، هر هفته یک کودک من حتماً به اسهال مبتلا می‌شود. اگر در کلینیک والسوالی بروم، در مسیر راه باید موتر بگیریم، راه خراب است، آب هم در رودخانه‌ها برآمده، توانایی کرایه دادن به موتر را نداریم."

جوانان و بزرگسالان نیز از این بیماری در امان نبوده‌اند.

پلوشه، ۲۰ ساله، باشندهٔ کندهار، به رادیو آزادی در این مورد می‌گوید: "من خودم و مادرم مریض هستیم، چند بار پیش داکتر رفتیم خوب نشدیم. بیماری کولرا داریم، هوا هم بسیار گرم است، بیشتر از این توانایی نداریم تا خود را تداوی کنیم."

در مورد گزارش تازهٔ سازمان جهانی صحت مبنی بر افزایش بیماری کولرا در افغانستان و شکایت‌های خانواده‌ها از نبود خدمات صحی، از شرافت زمان، سخنگوی وزارت صحت عامهٔ حکومت طالبان، پرسیدیم، اما تا زمان نشر این گزارش به پرسش‌های رادیو آزادی در این مورد پاسخ نداد.

با این حال، سازمان جهانی صحت می‌گوید که کولرا یک عفونت حاد روده‌ای است که از طریق غذا و آب آلوده منتقل می‌شود و جوامعی‌که دسترسی محدودی به خدمات صحی دارند بیشتر از این ناحیه آسیب می‌بینند.

داکتران نیز نوشیدن آب صحی را یکی از عوامل پیش‌گیری این بیماری خطرناک عنوان می‌کنند.

داکتر فرید‌الله عمری در این مورد به رادیو آزادی می‌گوید: "سال روان سیلاب‌ها بیشتر سرازیر شد که در بلند رفتن واقعات کولرا و بیماری‌های دیگر نقش داشت. همچنان مهاجرت‌ها و سوم نیز عدم استفاده از آب صحی و استفاده از آب ایستاده و چاه‌های آب این بیماری را افزایش می‌دهد."

داکتر عمری همچنان پائین بودن سیستم معافیت بدن به‌ویژه در میان کودکان و بزرگسالان را از عوامل دیگر ابتلا به کولرا عنوان کرد.

موارد ابتلا به کولرا در سال ۲۰۲۳ نسبت به سال ۲۰۲۲ در سطح جهان ۱۳ درصد افزایش یافته است.
موارد ابتلا به کولرا در سال ۲۰۲۳ نسبت به سال ۲۰۲۲ در سطح جهان ۱۳ درصد افزایش یافته است.

در گزارش «دبلیو اچ او» نیز به درگیری‌ها، تغییرات اقلیمی، نبود آب صحی، فقر، مهاجرت و بی‌جا شدن خانواده‌ها، درگیری‌های در حال ظهور و افزایش رویدادهای طبیعی اشاره شده و آن‌ها را در افزایش این بیماری مهم خوانده است.

سازمان جهانی صحت همچنین می‌گوید که این اولین سالی است که چندین کشور مرگ‌ومیر ناشی از وبا را گزارش می‌کنند که خارج از مراکز بهداشتی رخ داده و به‌عنوان «مرگ‌های اجتماعی» شناخته می‌شود.

بر اساس این گزارش، بیشتر مرگ‌ومیرهای ناشی از کولرا در پنج کشور از میان ۱۳ کشور به ثبت رسیده که بیشترین آن در جوامع رخ داده که دسترسی به خدمات صحی در آن محدود است.

در سال ۲۰۲۳ افغانستان، جمهوری دموکراتیک کانگو، مالاوی و سومالیا شیوع گستردهٔ بیش از ۱۰ هزار مورد مشکوک یا تأیید شده را گزارش کرده‌اند که اتیوپیا، هائیتی، موزامبیک و زیمبابوه به این آمار افزوده‌‌اند.

XS
SM
MD
LG