افغانستان
نظامیان حکومت پیشین افغانستان در پاکستان: زندگی ما دیگر مصون نیست
پس از کشته شدن برخی نظامیان پیشین افغان در پاکستان، اکنون شماری از نظامیان پیشین که پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان در پاکستان زندگی میکنند، میگویند دیگر زندگیشان در پاکستان نیز مصون نیست.
آنها میگویند، هرچند پیش از آن نیز نگران زندگی در این کشور بودند، اما اخیراً قتلهای مرموز نظامیان پیشین افغان آنها را ترسانده و نمیدانند چه کنند.
یکی از رؤسای امنیت در یکی از ولایتها در نظام جمهوری مخلوع که در حال حاضر در پاکستان زندگی میکند و به علت حساسیت موضوع نمیخواهد نامش در گزارش نشر شود، به رادیو آزادی گفت: "ما از مجبوری زیاد به پاکستان آمدیم، اگر نه میدانیم که اینجا نیز چقدر تهدید متوجه ما بوده میتواند، اگر راست بگویم ما راه خود را گم کردیم که چه کنم، آنجا طالبان ما را آرام نمیمانند و اینجا این وضعیت است."
این درحالیست که به تازگی در منطقۀ لورلای ایالت بلوچستان پاکستان از کشته شدن برات خان باختر، یک نظامی پیشین که در ولسوالی متاخان پکتیکا فرمانده امنیه بود، خبر داده شدهاست.
جنرال سمیع سادات، یک مقام بلندپایۀ اردوی پیشین افغانستان، ادعا میکند که قوماندان برات خان از سوی طالبان کشته شدهاست.
سادات روز یکشنبه ۱۸م اگست در صفحۀ اکس (توئیتر سابق) خود که یک عکس مشترکاش با برات را منتشر کرده نوشته که برات خان در کویته پاکستان پس از یک حمله کشته شدهاست.
او از حکومت پاکستان خواسته که به امنیت نظامیان پیشین مقیم در این کشور توجه جدی کند.
بر اساس گزارشها، قوماندان برات پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان، با خانوادۀ خود یکجا به پاکستان مهاجرت کرده بود و در آنجا در منطقۀ لورلای بلوچستان در مارکیت سبزی مصروف دکانداری بود.
چند روز پیش از این رویداد، در منطقۀ چاغی بلوچستان نزدیک مرز افغانستان و ایران از کشته شدن پنج نظامی افغان خبر داده شده بود.
افراد یادشده پس از شلیک مرمی بر آنها، بر لینهای برق آویزان شده بودند.
پولیس پاکستان روز یکشنبه ۱۸م اگست به روزنامه دان این کشور تأیید کردهاند که این افراد باشندهگان ولایت هلمند افغانستان هستند و بررسی در این مورد ادامه دارد.
محمد نعیم غیور، یکی از اعضای نیروهای مسلح پیشین افغانستان و آگاه امنیتی، میگوید که پس از فروپاشی نظام جمهوری پیشین، نظامیان پیشین زندگی دشواری را سپری میکنند:
"پس از سقوط دورۀ جمهوریت، بدبختانه که اعضای نیروهای نظامی افغانستان با مشکلات مختلف روبهرو شدند، صدها تنشان زندانی هستند و هزاران تن دیگرشان مجبور به مهاجرت به کشورهای همسایه شدند، اما بدبختانه آنجا هم نیز وضعیت از هر طرف نگرانکننده است."
در همین حال، اجمل عمر شینواری، سخنگوی عمومی نهادهای امنیتی در نظام جمهوری مخلوع، میگوید گروههای تروریستی از سربازان مسلح هراس دارند و از همینرو آنها را هدف قرار میدهند:
"حاکمان کنونی و همه گروههای تروریستی یگانه هراس از سربازان مسلح دارند، زیرا آنها برای حفظ منافع ملی قسم خوردهاند، اکنون به کشور خود متعهد هستند. در سه سال گذشته که در مناطق مختلف افغانستان و ایران افشا شدند به شکل مرموز کشته شدند و هنوز هم این روند ادامه دارد."
پیش از این، کمیته محافظت از نظامیان پیشین افغانستان نیز گفته بود که نظامیان نظام جمهوری مخلوع در این سه سال با خطر کشتارهای فراقانونی، شکنجه و بازداشت روبهرو هستند.
دفتر هیئت معاونت ملل متحد در افغانستان (یوناما) در گزارش سه ماههٔ خود مبنی بر وضعیت حقوق بشری در این کشور که در اواسط سال روان خورشیدی منتشر شد، گفته است که مقامها و سربازان پیشین و نیروهای امنیتی و دفاعی پیشین برخلاف عفو عمومی از سوی طالبان با تهدیدهای شدید از جمله بازداشت خودسرانه، بدرفتاری و کشتار صحرایی روبهرو هستند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
رئیس جمهور ایران می گوید، تلاش می کند، تا حق آبۀ ایران را از افغانستان بگیرد
مسعود پزشکیان رئیس جمهور ایران در مصاحبه اخیر تلویزیونی خود گفته که با مقام های طالبان صحبت می کند، تا حق آبۀ ایران را از حکومت افغانستان بگیرد.
از سوی دیگر، عباس علی آبادی، وزیر انرژی ایران، روز جمعه در جریان سفر به ایالت سیستان-بلوچستان ایران گفت که با مقامهای طالبان در مورد حق آبۀ ایران صحبت میکند.
مقامهای ایرانی اخیراً به تکرار حکومت افغانستان را متهم کردهاند که با ساختن بندها روی دریاهایی که آب آن به ایران سرازیر میشود، حق آبۀ ایران را نقض کرده است.
اما طالبان این اتهامات را رد کرده، گفته اند که براساس توافقنامۀ سال ۱۳۵۱ شمسی بین دو کشور، حق آبه ایران را از دریای هلمند تامین می کنند.
طالبان می گویند، کار ساختن بخش چهارم فاز اول، خط ریل خواف - هرات ۸۰ درصد پیش رفته است
وزارت فواید عامۀ حکومت طالبان می گوید که کار ساختن بخش چهارم فاز اول، خط ریل خواف - هرات ۸۰ درصد پیش رفته است.
محمد اشرف حق شناس سخنگوی این وزارت، روز شنبه(11 جنوری) در خبرنامه ای گفت که بخش چهارم فاز اول خط ریل خواف – هرات، 24 کیلومتر طول دارد و از ولسوالی های غوریان و زنده جان در هرات می گذرد.
خط ریل خواف - هرات که اعمار آن در دوران جمهوری مخلوع أفغانستان آغاز شد، یکی از راه های مهم خط ریل است که شهر خواف ایران را به هرات وصل می کند. این خط ریل نقش ارزنده ای در ترانسپورت کالاهای تجارتی به ایران، کشورهای آسیای میانه و اروپا دارد، اما چندین سال می شود که اعمار آن به دلایل مختلف، تکمیل نشده است.
معاون وزارت داخله بلاروس، با معين وزارت داخلۀ طالبان در مورد مبارزه با مواد مخدر گفتگو کرد
گینادی کازاکیویچ معاون وزارت أمور داخله بلاروس، در مورد مسایل امنیتی با مولوی عبدالله مختار معين وزارت أمور داخلۀ طالبان، گفتگو کرده است.
وزارت أمور داخلۀ طالبان در شبکۀ اکس(تویتر سابق) نوشته که این ملاقات قبل از ظهر شنبه(11 جنوری) در کابل صورت گرفته و علاوه بر مسایل امنیتی، تلاش ها در زمینۀ مبارزه با مواد مخدر و بهبود روابط بین دو کشور در محور گفتگو ها قرار داشته است.
براساس تلویزیون دولتی تحت کنترل طالبان، دینس موروز، معین انرژی برق بلاروس که در سفر به کابل معاون وزارت داخلۀ آن کشور را همراهی می کند، روز شنبه با رسول جواد رییس امور مالی شرکت برشنا، ملاقات کرده و از تشویق شرکتهای بلاروسی برای سرمایهگذاری در تولید برق از منابع انرژی قابل تجدید در أفغانستان اطمینان داده است.
در بیش از سه سال گذشته حکومت طالبان را هیچ کشور جهان به شمول بالاروس به رسمیت نشاخته است، اما بلاروس از در زمره کشورهایست که روابط نیک را با حکومت کابل حفظ کرده است.
پیکر مونسه همدم قاریزاده، در میمنه به خاک سپرده شد
پیکر مونسه همدم قاریزاده، مؤسس و صاحب امتیاز ماهنامۀ "همدم" در شهر میمنه مرکز ولایت به خاک سپرده شد.
مرکز خبرنگاران افغانستان با بیان این موضوع گفته که مونسه همدم قاریزاده که عضو اتحادیۀ خبرنگاران فاریاب نیز بود، روز جمعه در نتیجۀ بیماری که داشت در یکی از شفاخانههای پاکستان درگذشت.
این مرکز روز شنبه، 22 جدی در اعلامیهای گفته که این خبرنگار محلی حدود دو هفته پیش برای درمان به پاکستان منتقل شده بود، اما جزئیات بیشتری در بارۀ بیماری او نداده است.
بر اساس اطلاعات مرکز خبرنگاران افغانستان، مونسه همدم قاریزاده ماهنامۀ همدم را که بیشتر متمرکز بر مسایل زنان بود، در سال ۱۳۹۶ بنیان گذاشت.
این نشریه بعد از سقوط نظام جمهوری و بازگشت طالبان به قدرت غیر فعال بود اما به گفتۀ مرکز خبرنگاران افغانستان، کار آن در ۳۰عقرب ۱۴۰۳ دوباره از سر گرفته شد و شمارۀ ۱۵ام آن چاپ شد.
جان باختن ۲۴ تن در اثر گازگرفتگی از شروع زمستان سال جاری
شرافت زمان سخنگوی این وزارت در پیام ویدیویی که امروز شنبه نشر کرده از جان باختن ۲۴ نفر در اثر گازگرفتگی خبر داده و گفته که این ارقام نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.
او از مردم خواسته برای استفاده از بخاری های گازی اقدامات احتیاطی را در نظر بگیرند.
به گفته شرافت زمان در بین کشته شده ها ۱۵ مرد و ۹ زن شامل اند.
هفته گذشته در یک هوتل در خوست پنج عضو یک خانواده در نتیجه گاز گرفتگی جان دادند. سه هفته قبل هم در نتیجه انفجار بالون گاز در خوست چهار عضو یک خانواده کشته شدند که سه نفر آنها اطفال بودند.
مسابقات ریسمان کشی در بامیان برگزار شد
رقابتهای ریسمان کشی امروز شنبه ۲۲ جدی با اشتراک هشت تیم در مرکز ولایت بامیان برگزار شد.
این مسابقات از طرف آمریت تربیت بدنی و ورزش ولایت بامیان میان هشت تیم برای دو روز راه اندازی شده است.
در روز اول این رقابتها امروز چهار تیم به دور نهایی صعود کردند و فردا یکشنبه ۲۳ جدی مسابقه فاینل برگزار خواهد شد.
هدف از برگزاری این مسابقات رشد و توسعه ورزش های محلی و عنعنوی در میان مردم عنوان شده است.
برگزاری مسابقات بزکشی در بلخ
امروز شنبه ۲۲ جدی مسابقات بزکشی با اشتراک ۱۳۸ چاپ انداز در ولایت بلخ برگزار شد.
این مسابقات که از طرف ریاست تربیت بدنی و ورزش این ولایت برگزار شده است، در پایان صفت پهلوان با اسپ حاجی متین سلطان زاده با پرتاپ گوساله به دایره حلال برنده شد.
هدف از برگزاری این رقابتها آمادگی به مسابقات مهم آینده و ایجاد زمینه تفریحات سالم برای مردم عنوان شده است.
حکومت طالبان از اشتراک در کنفرانس کشورهای اسلامی در مورد آموزش دختران خودداری کرد
خالد مقبول صدیقی به خبرگزاری فرانسه گفته که آنها به حکومت طالبان در افغانستان هم دعوتنامه فرستاده بودند ولی هیچ کدام از مقامات آنها در این کنفرانس سهم نمی گیرد.
در کنفرانس دو روزه اسلام آباد که به ابتکار و دعوت سازمان «رابطه عالم اسلام» امروز آغاز می شود، رهبران سازمان همکاری اسلامی نماینده گان سازمانها و کشورهای مختلف اشتراک می کنند.
آنها در مورد محدودیت ها بر آموزش و کار زنان در کشورهای اسلامی مخصوصا افغانستان بحث می کنند.
ملاله یوسفزی، برنده جایزه صلح نوبل، میگوید که در نشست نمایندگان جهان اسلام در اسلامآباد، در مورد آموزش دختران، صدای خود را در حمایت از آموزش دختران و زنان افغان بلند خواهد کرد.
افغانستان تنها کشوری است که در آن میلیونها دختر و زن از رفتن به مکاتب و پوهنتونها محروم اند.
بی نتیجه ماندن گفتگو روی تبادله زندانیان میان امریکا و طالبان
حکومت طالبان می گوید، درمورد تبادله زندانی ها مذاکرات با امریکا ادامه دارد.
حمد الله فطرت معاون سخنگوی حکومت طالبان در پیام صوتی که امروز توسط رسانه ها به نشر رسیده گفته که مذاکرات در این مورد تا حال کدام نتیجه نداده است:
«با امریکایی ها گاه ناگاهی در مورد تبادله محبوسین صحبت میشود ولی تا کنون کدام نتیجه بدست نیامده. سالها میشود که یک تعداد افراد بیگناه ما غیر قانونی و بدون محاکمه توسط امریکائی ها در زندانها نگهداری میشوند و امارت اسلامی برای رهائی آنها تلاش دارد.»
آقای فطرت نگفت که چند افغان در ایالات متحده حبس میباشند و آیا این افراد اعضای طالبان استند یا خیر؟ اداره نظم زندانها در حکومت طالبان در ماه عقرب گفته بود که هم اکنون ۱۵۰ زندانی خارجی به شمول اتباع کشورهای همسایه در زندانهای افغانستان بسر میبرند، اما امریکائی ها در بین آنها نیست.
وزارت خارجه ایالات متحده وضعیت سلامتی سه زندانی امریکائی در محبس های تحت کنترول طالبان در افغانستان را نگران کننده خوانده است .
قبل از این بعضی از رسانه های بریتانوی خبر داده بودند که طالبان موضوع تبادله محبوسین با امریکا را تا سوگند وفا داری رئیس جمهور منتخب امریکا دونالد ترمپ به تعویق انداخته اند. آقای ترمپ ۲۰ ماه جنوری حلف وفاداری یاد میکند.
رئیس جمهور ایران خواستار مذاکره با افغانستان در مورد حق آبه دریای هلمند شد
مسعود پزشکیان رئیس جمهور ایران می گوید، هیئت های ایران و افغانستان به مذاکرات در مورد حق آبه دریای هلمند با هم به مذاکره کنند.
او در خطاب به مردم ایران گفت نیاز است که برای اعمار افغانستان کار مشترک انجام بدهند. بنابر گزارش رسانه های ایران پزشکیان دیروز در جریان دیدار از ولایت سیستان – بلوچستان در این مورد صبحت کرده است.
مولوی عبدالکبیر که اخیرا سرپرست وزیر حکومت طالبان در امور مهاجرین و عودت کننده گان تعین شده در ملاقات با سرپرست سفارت ایران در کابل گفته که در افغانستان هیچ موضوع وجود ندارد که روابط بین کابل و تهران را خراب کند. به گفته او موضوع حق آبه دریای هلمند هم حل شده است.
رئیس جمهور ایران گفته نیاز است که کشورهای همجواریکدیگر را به چشم برادر ببینند.
پیش از این پزشکیان خواهان رفتاردرست با پناهجویان افغان در ایران شده بود. اما این در حالیست که ایران تقریباً هر روز ده ها پناهجوی افغان را از خاک خود بیرون می کند.