افغانستان
نظامیان حکومت پیشین افغانستان در پاکستان: زندگی ما دیگر مصون نیست
![پس از قتلهای مرموز در پاکستان، نظامیان پیشین افغان در ترس به سر میبرند](https://gdb.rferl.org/cd5c8eee-6ff8-4363-ae76-3f4e634ce8f5_w250_r1_s.jpg)
پس از کشته شدن برخی نظامیان پیشین افغان در پاکستان، اکنون شماری از نظامیان پیشین که پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان در پاکستان زندگی میکنند، میگویند دیگر زندگیشان در پاکستان نیز مصون نیست.
آنها میگویند، هرچند پیش از آن نیز نگران زندگی در این کشور بودند، اما اخیراً قتلهای مرموز نظامیان پیشین افغان آنها را ترسانده و نمیدانند چه کنند.
یکی از رؤسای امنیت در یکی از ولایتها در نظام جمهوری مخلوع که در حال حاضر در پاکستان زندگی میکند و به علت حساسیت موضوع نمیخواهد نامش در گزارش نشر شود، به رادیو آزادی گفت: "ما از مجبوری زیاد به پاکستان آمدیم، اگر نه میدانیم که اینجا نیز چقدر تهدید متوجه ما بوده میتواند، اگر راست بگویم ما راه خود را گم کردیم که چه کنم، آنجا طالبان ما را آرام نمیمانند و اینجا این وضعیت است."
این درحالیست که به تازگی در منطقۀ لورلای ایالت بلوچستان پاکستان از کشته شدن برات خان باختر، یک نظامی پیشین که در ولسوالی متاخان پکتیکا فرمانده امنیه بود، خبر داده شدهاست.
جنرال سمیع سادات، یک مقام بلندپایۀ اردوی پیشین افغانستان، ادعا میکند که قوماندان برات خان از سوی طالبان کشته شدهاست.
سادات روز یکشنبه ۱۸م اگست در صفحۀ اکس (توئیتر سابق) خود که یک عکس مشترکاش با برات را منتشر کرده نوشته که برات خان در کویته پاکستان پس از یک حمله کشته شدهاست.
او از حکومت پاکستان خواسته که به امنیت نظامیان پیشین مقیم در این کشور توجه جدی کند.
بر اساس گزارشها، قوماندان برات پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان، با خانوادۀ خود یکجا به پاکستان مهاجرت کرده بود و در آنجا در منطقۀ لورلای بلوچستان در مارکیت سبزی مصروف دکانداری بود.
چند روز پیش از این رویداد، در منطقۀ چاغی بلوچستان نزدیک مرز افغانستان و ایران از کشته شدن پنج نظامی افغان خبر داده شده بود.
افراد یادشده پس از شلیک مرمی بر آنها، بر لینهای برق آویزان شده بودند.
پولیس پاکستان روز یکشنبه ۱۸م اگست به روزنامه دان این کشور تأیید کردهاند که این افراد باشندهگان ولایت هلمند افغانستان هستند و بررسی در این مورد ادامه دارد.
محمد نعیم غیور، یکی از اعضای نیروهای مسلح پیشین افغانستان و آگاه امنیتی، میگوید که پس از فروپاشی نظام جمهوری پیشین، نظامیان پیشین زندگی دشواری را سپری میکنند:
"پس از سقوط دورۀ جمهوریت، بدبختانه که اعضای نیروهای نظامی افغانستان با مشکلات مختلف روبهرو شدند، صدها تنشان زندانی هستند و هزاران تن دیگرشان مجبور به مهاجرت به کشورهای همسایه شدند، اما بدبختانه آنجا هم نیز وضعیت از هر طرف نگرانکننده است."
در همین حال، اجمل عمر شینواری، سخنگوی عمومی نهادهای امنیتی در نظام جمهوری مخلوع، میگوید گروههای تروریستی از سربازان مسلح هراس دارند و از همینرو آنها را هدف قرار میدهند:
"حاکمان کنونی و همه گروههای تروریستی یگانه هراس از سربازان مسلح دارند، زیرا آنها برای حفظ منافع ملی قسم خوردهاند، اکنون به کشور خود متعهد هستند. در سه سال گذشته که در مناطق مختلف افغانستان و ایران افشا شدند به شکل مرموز کشته شدند و هنوز هم این روند ادامه دارد."
پیش از این، کمیته محافظت از نظامیان پیشین افغانستان نیز گفته بود که نظامیان نظام جمهوری مخلوع در این سه سال با خطر کشتارهای فراقانونی، شکنجه و بازداشت روبهرو هستند.
دفتر هیئت معاونت ملل متحد در افغانستان (یوناما) در گزارش سه ماههٔ خود مبنی بر وضعیت حقوق بشری در این کشور که در اواسط سال روان خورشیدی منتشر شد، گفته است که مقامها و سربازان پیشین و نیروهای امنیتی و دفاعی پیشین برخلاف عفو عمومی از سوی طالبان با تهدیدهای شدید از جمله بازداشت خودسرانه، بدرفتاری و کشتار صحرایی روبهرو هستند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
روزا اوتونبایوا: محدودیتهای طالبان بر زنان، آسیبهای بلندمدت وارد کرده است
![روزا اوتونبایوا، نماینده ویژه سرمنشی سازمان ملل متحد در افغانستان (عکس آرشیف)](https://gdb.rferl.org/01000000-0a00-0242-4ce9-08db72e571b6_w250_r1_s.jpg)
روزا اوتونبایوا، نماینده ویژه سرمنشی سازمان ملل متحد و رئیس هیئت معاونت این سازمان در افغانستان، یوناما میگوید که محدودیتهای طالبان بر زنان و دختران افغان، آسیبهای طولانی مدت را به بار آورده است.
یوناما در شبکۀ اکس (توییتر سابق) نوشته که خانم اوتونبایوا، روز سهشنبه ۳۰ ماه دلو با هیئت سازمان همکاری اسلامی در کابل گفتوگوهای سازنده داشته است.
روزا اوتونبایوا همچنین گفته که نیاز به تعامل بیشتر و اقدامات عملی فوری در مورد وضعیت افغانستان وجود دارد.
طارق بخیت، معاون سازمان همکاری اسلامی و نمایندۀ این سازمان برای افغانستان در کابل است و با شماری از مقامات طالبان نیز ملاقات کرده است.
اطلاعیۀ کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان؛ مهاجران افغان پیش از ۲۸ فبروری از اسلام آباد و راولپندی نقل مکان کنند
![پاکستان - مهاجران افغان (عکس آرشیف)](https://gdb.rferl.org/10867799-efd9-4576-ad9f-8d6eda5d1059_w250_r1_s.jpg)
کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، یو ان اچ سی آر، اطلاع داده است که تمامی مهاجران افغان باید پیش از ۲۸ فبروری ۲۰۲۵ از شهرهای اسلام آباد و راولپندی پاکستان نقل مکان کنند.
این سازمان در اعلامیهای سهشنبه ۱۸ فبروری گفت، برای آنعده از مهاجران افغان که نامههای مربوط به برنامههای اسکان مجدد یا سایر برنامههای نقل مکان را دارند، مهلت تعیین شده اخراج شان از اسلام آباد و راولپندی ۳۱ مارچ است.
در این اعلامیه تاکید شده که مهاجران افغان که دارای ویزه معتبر اقامت در پاکستان اند، از این اقدام مجزا اند و میتوانند به اقامت در این دو شهر ادامه دهند.
معلومات در مورد شمار مهاجران افغان که در اسلام آباد و راولپندی به گونه غیرقانونی زندگی میکنند، فراهم نشده است.
حکومت پاکستان هنوز رسماً در این مورد چیزی نگفته است اما سازمان بین المللی مهاجرت به تازگی گفت که روند اخراج پناهجویان افغان از اسلام آباد و راولپندی شدت گرفته است.
به گفتۀ این سازمان از ۱۶ جنوری تا ۳۱ جنوری امسال حدود ۱۰ هزار افغان از پاکستان به افغانستان بازگردانده شدند.
یک مقام طالبان: بیش از دو هزار قیراط زمرد پنجشیر را فروخته ایم
![](https://gdb.rferl.org/902ba1a1-de77-401b-a64f-08dd4a814ce6_cx0_cy16_cw0_w250_r1_s.jpg)
یک مقام محلی طالبان از فروش بیش از دو هزار قیراط زمرد از معادن ولایت پنجشیر به تاجران داخلی خبر داده.
این در حالی است که برخی منتقدان نگرانیهایی را در مورد شفافیت این معاملات ابراز میکنند.
مولوی محمد قاسم امیری، رئیس معادن و پترولیم طالبان در پنجشیر، روز دوشنبه، ۳۰ دلو با انتشار اعلامیهای گفت که ۲۰۳۰ قیراط زمرد از طریق مزایده و با حضور هیئتی از کمیته نظارت این اداره به فروش رسیده است. به گفته او، این سنگهای قیمتی به مبلغ بیش از ۴۹ هزار دالر امریکایی به تاجران داخلی فروخته شدهاند.
امیری افزود که ده درصد از عواید این فروش به خزانه حکومت طالبان واریز شده است. اما او نگفته که از این پول برای چه اهدافی کار گرفته خواهد شد.
برخی از ناظران و فعالان بخش معادن نسبت به نبود شفافیت در روند استخراج، معیارهای مزایده و فروش سنگهای قیمتی ابراز نگرانی میکنند.
در حال حاضر، هفتصد معدن زمرد در ولایت پنجشیر تحت کنترول طالبان قرار دارد.
بانک جهانی می گوید روند بازسازی اقتصادی افغانستان کند است
![توزیع کمکهای بشردوستانه در افغانستان-تصویر از آرشیف](https://gdb.rferl.org/4785c7f9-d0a5-4269-b593-19f91acad678_w250_r1_s.jpg)
بانک جهانی در گزارشی تازه اعلام کرده است که بازسازی اقتصادی افغانستان کند و با چالشهای پی هم روبرو است.
در این گزارش که روز دوشنبه ۲۹ دلو منتشر شد، ابهام در سیاستهای حکومت طالبان، انزوای مالی افغانستان، کاهش کمکهای خارجی و روابط ضعیف تجاری با همسایهاش پاکستان از دلایل رکود اقتصاد این کشور شمرده شدهاند.
بر اساس ارزیابی این گزارش، میلیونها افغان در افغانستان که سالها جنگ و بلایای طبیعی آن را ویران کرده به دلیل سطح بالای فقر، بیکاری، امکانات محدود و کاهش قدرت خرید نیازمندیهایشان در شرایط نامناسب اقتصادی زندگی میکنند.
با آنکه افغانستان در نزدیک به نیم قرن گذشته همواره به کمکهای خارجی وابسته بوده است، اما پس از بازگشت طالبان به قدرت در سال ۲۰۲۱، کمکهای بینالمللی به این کشور به شدت کاهش یافت و فعالیتهای اقتصادی در داخل افغانستان نیز متاثیرشد.
پنجمین نشست چهرههای مخالف طالبان «ویانا» آغاز شد
![پنجمین نشست ویانا](https://gdb.rferl.org/35b2c694-b861-4748-b4fd-08dd4a80fec4_cx0_cy0_cw99_w250_r1_s.jpg)
پنجمین نشست چهره های مخالف طالبان «ویانا» امروز سهشنبه در شهر ویانا، پایتخت اتریش آغاز شد.
هدف از برگزاری این نشست یافتن نقشه راه آینده افغانستان اعلام شده است.
محمدالله افضلی مسئول رسانهای پنجمین دور نشست ویانا گفته است که احمد مسعود رهبر جبهه مقاومت و یاسین ضیا، رهبر جبهه آزادی امروز در این نشست سخنرانی خواهند کرد.
علی میثم نظری مسئول روابط خارجی «جبهه مقاومت ملی افغانستان در صفحه ایکس خود نوشته است در این نشست بیش از ۹۰ چهره سیاسی، نمایندگان احزاب و زنان حضور اشتراک کردند.
طالبان نشستهای قبلی ویانا را بیفایده خوانده و گفتهاند که در این اجلاس، تمام چهرههای آزمایششده گرد هم میآیند.
این نشست فردا نیز ادامه خواهد داشت.
بر اساس خبرگزاری مقاومت، انتظار میرود در این نشست موضوعاتی چون تشدید فشارهای بینالمللی بر طالبان، حمایت از حقوق زنان و اقلیتها و راههای تقویت مقاومتهای داخلی در مقابل طالبان مورد بحث قرار گیرد.
تاکنون چهار دوره از این نشستها با حضور شماری از سیاستمداران دورهٔ نظام جمهوری مخلوع افغانستان و برخی فعالان در ویانا، پایتخت اتریش برگزار شده است.
د افغانستان بانک ۲۰ میلیون دالر دیگر به بازار لیلام میکند
![یکی از صرافان در افغانستان-تصویر از آرشیف](https://gdb.rferl.org/E36F90D7-BDA5-4EF4-B2E9-FBBE4D0DF78C_cx0_cy4_cw0_w250_r1_s.jpg)
د افغانستان بانک که تحت کنترل طالبان قرار دارد، روز سه شنبه ۲۰ میلیون دلار دیگر را برای تثبیت ارزش افغانی در برابر ارزهای خارجی، بهویژه دالر به لیلام میگذارد.
این بانک در هفتههای اخیر، همزمان با کاهش ارزش افغانی در برابر دالر چندین بار اقدام به تزریق دالر به بازار کرده است.
د افغانستان بانک روز گذشته در بیانیهای از بانکهای خصوصی، صرافیها و مراکز تبادل ارز خواست تا در این مزایده شرکت کنند.
بر اساس نرخ تعیینشده توسط د افغانستان روز گذشته هر دالر آمریکا با نرخ تقریبی ۷۳ افغانی و ۷۶ پول تبادل میشد.
در ماه جنوری پس از انتشار خبرهایی مبنی بر تعلیق کمکهای مالی آمریکا به افغانستان، نرخ دالر در برابر افغانی از ۶۸ به نزدیک ۸۰ افغانی افزایش یافت.
رئیس بانک مرکزی طالبان برای شرکت در کنفرانس بین المللی به روسیه رفت
![نور احمد آغا، سرپرست بانک مرکزی افغانستان و هیئت همراهش](https://gdb.rferl.org/4c07a82c-e9e0-4f11-b49d-08dd4a80fec4_cx6_cy11_cw84_w250_r1_s.jpg)
نور احمد آغا، سرپرست بانک مرکزی افغانستان که تحت کنترل طالبان است، امروز برای شرکت در کنفرانس بینالمللی امنیت سایبری در امور مالی، کابل را به مقصد روسیه ترک کرد.
بانک مرکزی افغانستان گفته است که نور احمد آغا و هیئت همراهش برای شرکت در این کنفرانس به شهر یکاترینبورگ روسیه رفتند.
این کنفرانس از ۱۹ تا ۲۱ فبروری برگزار می شود و در آن نمایندگان بخش مالی کشورهای مختلف، کارشناسان و تحلیلگران حضور خواهند داشت.
هدف از این کنفرانس بحث در مورد امنیت سیسمهای مالی، سیستم های بانکی مدرن و گام های موثر در برابر تهدیدات امنیت سایبری است.
سازمان ملل متحد اعلام کرده است که تحریم های مسافرتی نور احمد آغا برای این سفر به طور موقت لغو شده است.
یک هیأت طالبان برای اولینبار به جاپان سفر کرد
![عبداللطیف نظری، معاون وزارت اقتصاد طالبان-تصویر از آرشیف](https://gdb.rferl.org/6e80293e-d231-46a4-a609-08dd4a814ce6_cx0_cy8_cw0_w250_r1_s.jpg)
یک هیئت از دولت طالبان، به رهبری عبداللطیف نظری، معاون وزارت اقتصاد این گروه، به دعوت بنیاد نیپون به جاپان سفر کرده است.
این نخستین سفر مقامات طالبان به جاپان از زمان به قدرت رسیدن این گروه در آگست ۲۰۲۱ محسوب میشود.
یکی از مقامات بنیاد نیپون روز دوشنبه به رسانههای جاپانی گفت که هدف از این سفر، آگاهسازی طالبان از اهمیت پذیرش کمکهای بشردوستانه برای افراد آسیبپذیر از سوی جامعه جهانی است.
این مقام جاپانی همچنین ابراز امیدواری کرد که این سفر بتواند نگرش مقامات طالبان را در مورد وضعیت زنان تغییر دهد.
زنان در افغانستان با محدودیتهای شدید مواجه هستند و طالبان، بر اساس تفسیر خود از اسلام، آنها را از تحصیل و کار منع کرده است.
به دلیل نقض گسترده حقوق بشر، جامعه جهانی، از جمله جاپان تاکنون حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است.
قومندانی امنیه طالبان وقوع انفجار در نزدیکی میدان هوایی کابل را رد کرد
![یک نیروی پولیس طالبان، آرشیف](https://gdb.rferl.org/01000000-c0a8-0242-e22a-08dbe033beab_w250_r1_s.jpg)
خالد زدران سخنگوی قوماندانی امنیه حکومت طالبان در کابل گزارشها در مورد وقوع انفجار در میدان هوایی کابل را تکذیب کرده است. زردان امروز به رادیو آزادی گفت که هیچ مشکلی وجود ندارد.
قبلا برخی از رسانه ها به نقل از منابع گزارش دادند که امروز انفجاری در سرک میدان هوایی رخ داد.
جزییات بیشتر از این رویداد در دسترس نیست.
طالبان: پولیس پاکستان شماری از پناهجویان افغان را از بلوچستان اخراج کرد
![پولیس پاکستان در حال بررسی اسناد مهاجرین افغان، آرشیف](https://gdb.rferl.org/e3bc5a88-1d2d-4138-81c1-410ae88606e4_w250_r1_s.jpg)
وزارت مهاجرین و عودت کنندههای حکومت طالبان میگوید که پولیس پاکستان شنبه شب به خانه های پناهجویان افغان در کویته و کچلاک در ایالت بلوچستان یورش برده و تعدادی از آنان را به افغانستان اخراج کرده است.
این وزارت در صفحه ایکس، توییتر سابق این اقدام پاکستان را محکوم کرده و آن را نقض اصول اسلامی، بین المللی و همسایگی خوانده است.
بر اساس اعلامیه وزارت مهاجرین و عودت کنندهگان حکومت طالبان، پناهجویان اخراج شده افغان، شامل ۶۵ کودک و ۳۰ زن هستند که از طریق گذرگاه مرزی سپین بولدک در ولایت قندهار به افغانستان بازگردانده شدهاند.
این وزارت از سازمان های بین المللی خواسته تا به حمایت و کمک های خود از مهاجرین افغان در پاکستان ادامه دهند.
پاکستان در ماه های اخیر اخراج پناهجویان افغان را تشدید کرده است.
بر اساس آمار رسمی، از سال ۲۰۲۳ تا کنون حدود یک میلیون مهاجر افغان از این کشور اخراج شده اند.