مریم، باشندۀ ولایت ارزگان که میگوید پسرش از سوی نیروهای خارجی کشته شده، خواستار پرداخت غرامت است.
او به رادیو آزادی گفت که پسرش بیگناه بود و نیروهای استرالیایی او را در پیش چشمانش کشتند:
"در جریان شب آمدند و عملیات کردند، باز همۀ ما را در یک اتاق جمع کردند و پسر مرا به دیگر اتاق بردند، بالای سر پسرم ایستاد شدند، یک پنجرهای بود که از آن میدیدمش، کشاش کردند و به او گفتند که با طالبان ارتباط داری. او را کش کردند و با برچه کشتند."
مریم میگوید، از پسرش دو بیوه و چند یتیم بجا مانده و حالا زندگیشان با بسیار سختی میگذرد.
او خواستار تأمین عدالت و پرداخت غرامت است.
نوریه، یک باشندۀ دیگر ارزگان هم میگوید که پسرش از سوی نیروهای خارجی کشته شده است.
او به رادیو آزادی گفت، مسئولیت سرپرستی چندین یتیم پسرش را به عهده دارد و در حال حاضر با فقر شدید دست و پنجه نرم میکنند. نوریه در بارۀ چگونگی کشته شدن پسرش گفت:
"بچه را که از قلعه بیرون شد، در باغ جلوش را گرفتند و بیدرنگ کشتندش. هر دو نفرشان از افراد موجود در هر اتاق نظارت میکردند، ظهر که شد آنها سوار طیارهها شدند، مه که بیرون شدم آنها نبودند، وقتی که دیدم (پسرم) شهید شده بود."
این تنها مریم و نوریه نیستند که میگویند که پسرانشان از سوی نیروهای خارجی کشته شدند، خانوادههای دیگری در ارزگان که یک زمانی میدان گرم درگیریها بود، تیز ادعاهای این چنینی را مطرح میکنند.
یک گروه کارشناسان ملل متحد هم به روز چهارشنبه در اعلامیهای از استرالیا خواسته که به آن خانوادههای در افغانستان که عزیزانشان به گونۀ غیرقانونی از سوی نیروهای استرالیایی کشته شدند، غرامت بپردازد.
در گزارش ها آمده است که بایستی استرالیا به ۳۹ خانوادهدر ارزگان غرامت بپردازد
این گونه قتلها جرمهای جنگی خوانده شده است.
در اعلامیۀ این گروه آمده است، استرالیا باید به تعهد خود برای پرداخت غرامت به ۳۹ خانوادۀ افرادی که از سوی نیروهای این کشور کشته شدند، عمل کند.
نتایح یک گزارش تحقیقی که چهار سال پیش به رهبری قاضی پاول بریرتُن در بارۀ ادعاهای جرمهای جنگی نیروهای استرالیایی در افغانستان تهیه شد، نشان داد که ۳۹ افغان به گونۀ غیرقانونی از سوی نیروهای استرالیایی شکنجه و پس از آن کشته شدند.
حکومت استرالیا یافتهها و سفارشهای این گزارش را پذیرفته است، اما تا هنوز به خانوادههای قربانیانی که حدود یک دهه است غم از دست دادن عزیزانشان را بر دوش میکشند، غرامت پرداخت نکرده است.
ریچارد بنیت، گزارشگر ویژۀ ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان و یکی از اعضای این گروه در صفحۀ ایکس خود از حکومت استرالیا خواسته که به گونۀ فوری در راستای پرداخت غرامت به خانوادههای ۳۹ قربانی اقدام کند.
به گفتۀ گروه کارشناسان ملل متحد، خانوادههای این قربانیان زندگی دشواری را در روستاهای خود سپری میکنند.
کارشناسان ملل متحد همچنان گفتند که استرالیا باید در کنار پرداخت غرامت، از خانوادههای قربانیان معذرتخواهی کند.
بیشتر نیروهای استرالیا که در چوکات ماموریت نیروهای بینالمللی در افغانستان ماموریت انجام میدادند، در ارزگان مستقر بودند.
ماموریت نیروهای استرالیایی به گونۀ رسمی در ماه جون ۲۰۲۱ به پایان رسید. در جریان ماموریت نزدیک به ۲۰ سالۀ استرالیا که پس از سال ۲۰۰۱ آغاز شد، ۴۱ نیروی این کشور در افغانستان کشته شدند.