برخی پناهجویان افغان در اندونیزیا ادعا میکنند که محمد یاسین نظری، پناهجوی ۳۵ سالۀ افغان، به دلیل عدم رسیدگی به مشکلاتش از سوی کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندهگان "یو ان اچ سی آر" در جاکارتا اقدام به خودکشی کرده است.
آنان روز پنجشنبه به رادیو آزادی گفتند که او حدود یک دهه منتظر رسیدگی به پرونده مهاجرتش برای اسکان مجدد بود، اما پاسخی دریافت نکرد و مشکلات اقتصادیاش هم بیشتر شده بود.
جواد ربانی، یک پناهجوی افغان در اندونیزیا، در این مورد به رادیو آزادی گفت:
"او در برابر دفتر "یو ان اچ سی آر" اعتراض داشت و از مدتی به این طرف اتاق خود را هم ترک کرده بود و با دیگر معترضین یکجا شکایت داشت، اما به صدایشان رسیدگی نشده و به اثر همین فشارها و از اینکه حالت روانی خوبی نداشت، اقدام به خودکشی کرده است."
عزت احمدی، یک فعال حقوق پناهجویان در اندونیزیا، مدعی است که او پس از بریدن رگهای دستانش سهشنبه شب، از سوی نگهبانان دفتر (یو ان اچ سی آر) بدون همراه با تکسی به شفاخانه فرستاده شد، اما جسدش ساعت هفت صبح روز چهارشنبه، ۳۱ جولای، در نزدیکی ایستگاه خط آهن در جاکارتا دریافت شد.
ضیا نظری، برادر محمد یاسین نظری، میگوید او ۳۵ ساله و از ولایت غزنی بود که در اواخر سال ۲۰۱۴ از افغانستان به اندونیزیا رفته بود.
او در صحبت با رادیو آزادی گفت به روز چهارشنبه از مرگ برادرش خبر شده است.
"یاسین تقریباً ده سال قبل همانند هزارها مهاجر دیگر به امید یک زندگی بهتر روانۀ اندونیزیا شد، ولی بیخبر از اینکه روزگار سیاه و تاریک در انتظارش است. روز یکشنبه با او صحبت کردم، گفت که سهشنبه، ۳۰ جولای، من با سازمان قرار ملاقات دارم، اما نمیدانم که به چه دلیلی سازمان به او راه نداده و چطور این حادثه بد برایش رخ داده است."
سفارت افغانستان در اندونیزیا مرگ "محمد یاسین نظری" پناهجوی افغان را تأیید کرده و میگوید محمد یاسین همراه با شماری از معترضان دیگر بهخاطر قطع کمکهای مالی سازمان ملل متحد در برابر دفتر کمیشنری سازمان ملل متحد در امور پناهندهگان دست به اعتراض زده بودند که بعداً این رویداد اتفاق افتاده است.
احمد طارق ثانی، سخنگوی این سفارت، به رادیو آزادی گفت تا هنوز علت اصلی مرگ محمد یاسین نظری مشخص نشده است.
"بعد از اینکه محافظین سازمان به آنها اجازه ملاقات با کیس آفیسرهای همان سازمان را نمیدهند، به رسم اعتراض آقای محمد یاسین با چاقویی که به دست داشت، رگ دستش را میزند. اینکه علت اصلی مرگش چیست؟ هنوز از طرف پولیس و طب عدلی معلومات دریافت نکردیم."
پناهجویان افغان در اندونیزیا به رادیو آزادی گفتند این سازمان "سی آر اس" نام دارد که شماری از پناهجویان را کمک مالی میکرد و محمد یاسین یکی از کسانی بود که کمکها برایش قطع شده بود و با مشکلات اقتصادی هم روبرو بوده است.
پناهجویان افغان میگویند که پیش از این هفده تن دیگر نیز به دلایل مختلف از جمله تأخیر در پروندههایشان دست به خودکشی زدهاند.
تلاش کردیم نظر مسئولان کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندهگان "یو ان اچ سی آر" در اندونیزیا را داشته باشیم، اما به سوالات رادیو آزادی پاسخ ندادند.
این در حالیست که از بیش از ده روز به اینسو تحصن پناهجویان افغان به هدف اسکان مجدد در کشورهای مهاجرپذیر و روشن شدن سرنوشتشان در برابر کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندهگان ادامه دارد.
شماری از این پناهجویان که بیش از ده سال به این طرف بهخاطر اسکان مجدد در اندونیزیا زندگی دارند، پیش از این نیز بارها اعتراضاتی را راهاندازی کردهاند که در برخی موارد با خشونت از سوی پولیس اندونیزیا هم مواجه شدهاند.
براساس معلومات سفارت افغانستان در اندونیزیا، به شمول افراد که اخیراً وارد اندونیزیا شده و ثبت سازمان ملل متحد هستند، تعداد ۵۵۰۰ افغان در این کشور زندگی میکنند.