شماری از مردم در ولسوالی بلخاب ولایت سرپل میگویند که از خدمات اولیهٔ زندگی مانند مراکز صحی، مکتب، سرک و سیستمهای مخابراتی محروماند. به گفتهٔ آنها، ولسوالیشان یکی از مناطق دورافتاده است و مردم با مشکلات فراوان دستوپنجه نرم میکنند.
اما در این حال و احوال، یک مقام محلی طالبان در سرپل بر جمعآوری عشر و زکات از مردم بلخاب تأکید کرده است.
علی رضا، یکی از ساکنان مرکز ولسوالی بلخاب در ولایت سرپل، با نگرانی از طالبان میخواهد که بهجای تمرکز بر جمعآوری عشر و زکات، بهتر است به مشکلات ابتدایی و ضروری مردم بلخاب توجه کنند.
عشر به معنای یکدهم از محصول زراعتی است، در حالی که زکات نوعی مالیات بر ثروت محسوب میشود که معمولاً از صاحبان دارایی و مالداران دریافت میشود.
او به این باور است که نیازهای اساسی همچون ساخت سرک، تأمین خدمات صحی و افزایش کیفیت آموزشی باید در اولویت قرار گیرند.
علی رضا به رادیو آزادی گفت: «خواست ما این است که حکومت طالبان به سرکهایمان توجه کند، کلینیکها را درست کند و مکاتب را فعالتر سازد.»
سخنان علی رضا بازتابی از صدای مردم فقیر و زراعتپیشه در بلخاب است که در آرزوی زندگی بهتر هستند.
اما محمد یعقوب عبدالرحمان اکه، والی سابق حکومت طالبان در سرپل، هفتهٔ گذشته طی یک سفر کاری به ولسوالی بلخاب به مأمورین تحت ادارهاش هدایت داد که هر چه عاجل عشر و زکات حاصلات زمینهای دهقانان بلخاب را جمعآوری کنند.
پس از این سفر، عبدالرحمان اکه به حیث قوماندان لوای دوم قول اردوی ۲۰۹ الفتح شمال تعیین شد. در تعیینات جدید حکومت طالبان، مولوی ظریف مظفر بهعنوان والی سرپل منصوب شده است.
محمد عیسی، یک بزرگ قومی بلخاب، در حضور عبدالرحمان اکه و جمعی از مردم بلخاب گفت:
«بزرگترین نگرانی و مشکل مردم بلخاب سرک است، سرک است، سرک است.»
او افزود که سالهاست خرابی سرکهای بلخاب مردم را با مشکلات فراوان مواجه کرده و باعث بروز حوادث ترافیکی شده است.
پیش از این، باشندگان برخی ولسوالیهای ولایات شمال کشور از جمعآوری عشر و زکات توسط طالبان انتقاد کرده بودند.
طرح جمعآوری عشر و زکات در حالی صورت میگیرد که اخیراً دیدهبان حقوق بشر در گزارشی از وضعیت نامناسب اقتصادی در افغانستان ابراز نگرانی کرده و گفته است که مردم این کشور میان ظلم طالبان و قحطی گرفتار شدهاند.
این نهاد در بخشی از گزارش خود نوشت، بیش از نیمی از جمعیت افغانستان حتی غذا برای خوردن ندارند.
سقوط افغانستان به دست طالبان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱ اقتصاد شکنندهٔ افغانستان را در آستانهٔ فروپاشی قرار داده است.
پس از تسلط طالبان، این گروه علاوه بر سایر مالیاتهای سنگین، شروع به جمعآوری عشر و زکات کرده و دهقانان و باغداران را موظف نموده تا محصولات خود را در زمان معین به مسئولین محلی بپردازند.
یک گزارش مفصل شبکهٔ تحلیلگران افغانستان که در سال ۲۰۲۲ منتشر شده نشان میدهد که طالبان پیش از بازگشت به قدرت در نزدیک به سه سال گذشته، سالهای سال در مناطق تحت کنترلشان از دهقانان محلی عشر میگرفتند و همچنان از دکانداران، شرکتها و سازمانهای غیردولتی پول جمعآوری میکردند. اما در ادامه میخوانیم که از این پولها برای عرضهٔ خدمات نه بلکه برای پیشبرد جنگ استفاده میکردند. حال هم بسیاری از مردم محل میگویند که از عرضهٔ خدمات اساسی چندان خبری نیست.