شمار زیادی از افغانهای که بر اثر آفات طبیعی اخیر در افغانستان آسیب دیدهاند، این کشور را ترک کردهاند.
آنان میگویند برای پیدا کردن لقمه نانی چارهای دیگر جز مهاجرت به کشورهای همسایه را نداشتند. آنان که از مهاجرت خود یا وابستهگان خود پس از زلزلههای ولایت هرات و سیلابهایی که امسال در ولایات مختلف سرازیر شد سخن میگویند و شکایت دارند که کمکهای بشری را یا دریافت نکردند یا هم به اندازهای نبوده که بتواند در ساختن دوبارۀ زندهگیشان در افغانستان مؤثر باشد.
معاذ: زلزله مارا مهاجر ساخت
معاذ باشنده منطقۀ نوای خشک، میان درۀ ولایت فاریاب است. او میگوید شمار زیادی از وابستگان او پس از سیلابهای اخیر به امید مرحم گذاشتن بر زندهگی آب بردۀشان راه مهاجرت غیر قانونی به سوی ایران را در پیش گرفتند.
بهگفتۀ او شیراز و بندر عباس، شهرهایی در ایران هستند که بیشتر اقارب او برای کارگری به این شهرها رفتند. او افزون بر دیگر اقاربش تنها از ۱۱ بچه کاکاهایش را نام برد که بهگفتۀ او بعد از سیلابها از فرط ناداری به ایران رفتند. او همچنان گفت:
"احتمال دارد از یک قریه ۱۵۰ یا ۲۰۰ خانهای که ما اقارب، بچه کاکا و قوم و اقارب ما هستند دو مسجد وجود دارد شاید ۶۰ یا ۷۰ نفر روانۀ ایران شده باشند، همانجا کاریگری است کار میکنند، مردیکار هستند."
اسد باشنده غور نیز میگوید زلزلههای ماه اکتوبر پارسال در حوزۀ غرب و سیلابهای امسال سبب شد برادرش و پسرش که صنف ۱۱ مکتب بود برای پیدا کردن لقمه نانی راهی ایران شوند. او به رادیو آزادی گفت:
"زلزله شدید به طرف هرات شد، ما هم طرف مرز تورغندی قرار داریم، زلزله هم یک ماه مردم را متضرر کرد، خانههایشان ترک خورد، خانهها خراب شد، بعد از آن امسال سیل ویرانگر آمد، دیگه مردم مجبور شد که رفت، دیگر راه فرار گرفت، شاید یکجای برویم کار کنیم که یک لقمه نان برای باقیمانده بیاید."
آسیبدیدهگان: کمکهای بشری را دریافت نکردیم
این زلزلهزدهگان و همچنان سیلابزدهگان شکایت دارند که کمکهای بشری را یا دریافت نکردند یا هم به اندازهای نبوده که بتواند در ساختن دوبارۀ زندهگیشان در افغانستان مؤثر باشد.
رحیمه باشنده اصلی ولایت بامیان که هنگام زلزلههای هرات در منطقۀ جبرئیل هرات زندهگی میکرد نیز گفت:
"خانهام در هرات زیاد آسیب دید، به خاطر زلزله، آمدیم به ایران، ایران هم که غیر قانونی بودیم شرایط سخت بود دو سه ماه شوهرم نتوانست سر کار برود، خانه مادرم بودم سه، چهار ماهی، حالا تازه یک خانه و سرپناهی به خود پیدا کردیم."
حسنزاده باشنده ولایت هرات نیز دلیل مهاجرتاش به ایران پس از زلزلههای سال گذشته میلادی را چنین گفت:
"زلزلهها که تمام شد من حرکت کردم به طرف ایران به خاطریکه همان خانهای هم که مینشستیم کرایی بود، خانه کلاً شکست کرده بود، حتی من نزدیک یک ماه داخل ارگ هرات اگر موقعیت را بلد باشید خیمه داشتم، بخاطریکه خانههای ما کلاً شکسته بود."
این افراد در حالی ترک افغانستان را تنها راه برای پیدا کردن نان و آب روزمرۀشان بعد از متحمل شدن خسارات هنگفت در پی آفات طبیعی از سال گذشته تا کنون عنوان میکنند که بر اساس آمار ارائه شده از سوی سازمان بینالمللی مهاجرت یا «آی او ام» در ۳ ماه اخیر بیش از ۵۳۲ هزار افغان کشورشان را ترک کردهاند. این سازمان دلیل عمدۀ مهاجرت افغانان را یافتن فرصتهای اقتصادی و مشکلات امنیتی گفته است.
این درحالیست که کشورهای ایران و پاکستان همه روزه شمار قابل توجهی از مهاجران افغان بدون اسناد قانونی را از خاکشان اخراج میکنند.