ستره محکمۀ بنگلادیش سهمیۀ ریزف شدۀ مشاغل دولتی برای خانوادههای اشتراککنندهگان جنگ آزادی آن کشور علیه پاکستان را از ۳۰ درصد، به پنج درصد کاهش داد. اما این تصمیم نتوانست قناعت تظاهرکنندهگان بر ضد این سهمیهبندی را فراهم کند.
براساس گزارش خبرگزاری فرانسپرس، تظاهرات سرتاسری در بنگلادیش، علیه سهمیههای سیاسی شدۀ پذیرش برای مشاغل دولتی که حدود یک هفته قبل آغاز شده، به بدترین ناآرامیهای دوره صدارت شیخ حسینه تبدیل شده و تا اکنون در نتیجۀ آن، حداقل ۱۵۵ تن کشته و صدها تن دیگر زخمی شدهاند.
این ناآرامیها به دنبال خشم جوانان، علیه سهمیههای مشاغل دولتی که ۳۰ درصد آن به خانوادههای کسانی اختصاص یافته که برای استقلال بنگلادیش از پاکستان جنگیدهاند، آغاز شده است.
اگرچه حکومت شیخ حسینه، صدراعظم بنگلادیش، در سال ۲۰۱۸ میلادی این قانون را لغو کرده بود، اما ستره محکمۀ بنگلادیش در ماه گذشته دوباره آن را احیا کرد. ولی بعد از درخواست تجدیدنظر از سوی حکومت، ستره محکمه آن را به حالت تعلیق درآورد و قرار بود که در ماه آینده در مورد اجرایی بودن آن، تصمیم بگیرد، ولی با تشدید تظاهرات و منازعات داخلی، حکم خود را دیروز اعلام کرد.
شاه منجورالحق، وکیل مدافع محصلان روز یکشنبه با اشاره به جزئیات این حکم گفت:
"بخش استیناف ستره محکمه، نظر به ماده ۱۰۴ قانون اساسی، یک راهحل را به سیستم سهمیه ارائه کرده است. راهحل این است که با در نظر داشت دیدگاه فعلی، ۹۳ درصد همۀ مشاغل به مردم عام داده خواهد شد، ۷ درصد آن برای سهمیهبندی تخصیص یافته که ۵ درصد آن برای فرزندان و نواسههای مبارزان آزادی، یک درصد برای اقلیتهای قومی و یک درصد دیگر هم برای معلولین و اعضای جنسیت سوم، خواهد بود."
منجورالحق همچنین گفته که محکمه پس از صدور حکم از محصلان معترض نیز خواسته که "به صنفهای درسیشان برگردند".
اما این حکم نتوانسته است قناعت کامل تظاهرکنندهگان را حاصل کند.
یک سخنگوی گروه «محصلان علیه تبعیض» جنبش اصلی سازمانده این اعتراضات، که از افشای نامش خودداری کرده به فرانسپرس، گفته که این گروه از حکم ستره محکمه استقبال میکند، اما اعتراضات را تا زمان پذیرفته شدن همۀ خواستههایشان لغو نخواهند کرد.
پس از اینکه پولیس ضد شورش بنگلادیش در تأمین نظم و امنیت ناکام شد، اکنون عساکر اردوی این کشور در حال گزمۀ اکثر شهرها در سراسر بنگلادیش هستند.
در حالیکه خدمات انترنتی در سراسر بنگلادیش از روز پنجشنبه به اینسو قطع شده، به شدت جریان اطلاعات و معلومات متأثر شده و ارتباط بنگلادیش را با جهان بیرون محدود ساخته است.