فدراسیون بینالمللی صلیب سرخ و هلال احمر روز گذشته ۱ جولای با نشر گزارشی از ادامۀ آسیبهای فاجعۀ اقلیمی ویرانگر در افغانستان ابراز نگرانی کرده است.
این فدراسیون با اشاره به سیلابهای ماههای اخیر در افغانستان گفته که ۳۳ ولایت از ۳۴ ولایت افغانستان از بارانهای شدید و سیلابها متأثر شدند که تأثیرات ناگوار آن تا هنوز بر زندهگی مردم آن مناطق پابرجا است.
بر بنیاد گزارش فدراسیون بینالمللی صلیب سرخ و هلال احمر، بیش از ۲۸۰ هزار تن بهگونۀ مستقیم از سیلابهای ماههای اخیر متأثر شدند و ۱ میلیون دیگر در معرض خطر قرار گرفتند.
این فدراسیون میافزاید، سیلابزدهگان هنوز هم با چالشهای متعددی از جمله نبود سرپناه و بیماریهای قابل انتقال از طریق آبهای بهجا مانده از سیلابها مانند اسهال و عفونتهای پوستی دست و پنجه نرم میکنند.
در گزارش آمده که در نتیجۀ سیلابهای ماههای اخیر ۳۰۰ تن جان باختند، ۴۰ هزار و ۵۰۰ خانه آسیب دیده که از این میان ۱۴ هزار و ۲۰۰ خانه ویران شده، ۱۸۴ هزار و ۲۰۰ هکتار زمین زراعتی تخریب شده و هزاران راس مواشی هم تلف شده است.
همزمان شماری از سیلابزدهگان میگویند، با گذشت حدود دو ماه از سرازیر شدن سیلابهای ویرانگر در مناطقشان، با چالشهای گوناگون دست به گریباناند.
سیلابزدهگان: توان ساخت زندهگی نو بدون دریافت کمک را نداریم
سیلاب زده: اتاقهای ما یک ذره همانطور گِلزده آب داخلش رفته، یک اتاق داشتم درز کرده، حالا میگویم شاید زلزله شود - نشود که یک دفعه چپه شود
پاچا خان، یک تن از سیلابزدهگان در بغلان به رادیو آزادی میگوید، تا هنوز خیمهنشین است و هیچ امکاناتی برای ساختن دوبارۀ زندگی آب بردهاش در دسترس ندارد.
"اتاقهای ما یک ذره همانطور گِلزده آب داخلش رفته، یک اتاق داشتم درز کرده، حالا میگویم شاید زلزله شود - نشود که یک دفعه چپه شود، در خیمه زندهگی میکنیم، داخل خیمه هستیم، میرویم از شهر یک ۱۰ یا ۱۵ روپیه آب یخ میخریم میآوریم یخچال نداریم و دیگه نداریم."
حمید، باشندۀ ولایت غور یکی دیگر از ولایاتی که سیلابها در آن دهها کشته و خسارات مالی هنگفت بهجا گذاشته، نیز به رادیو آزادی گفت:
سیلاب زده: به آفتابۀ پلاستیکی، به گیلاس آب خوردن ضرورت داریم، به آرد، کیلو یا سیر روغن ضرورت داریم
"خانه، کاشانه و سرپناه هم نباشه، دار و نداری هم داشته باشی او هم طعمۀ سیل ویرانگر شده باشد، بنا بر این دگه چه مشکلاتی نداری؟ به آفتابۀ پلاستیکی، به گیلاس آب خوردن ضرورت داریم، به آرد، کیلو یا سیر روغن ضرورت داریم، خورد یا مثقال چای ضرورت داریم، کالای به پوشیدن نداریم، به اصطلاح دگه هیچ چیز نداریم."
جانان سایق، سخنگوی وزارت دولت در امور رسیدهگی به حوادث حکومت طالبان و ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان تا زمان نشر این گزارش به پرسشهای رادیو آزادی در بارۀ روند کمکرسانی به سیلابزدهگان پاسخ ندادند.
دفتر هماهنگی امور بشردوستانۀ ملل متحد (اوچا) در افغانستان روز دوشنبه در گزارشی گفته است که به دلیل نبود بودجه برخی برنامههای کمکرسانی حیاتی خود از جمله ارائه حمایت طولانیمدت سرپناه برای هزاران خانوادۀ آسیبدیده از زلزله و سیلابها را به تعویق انداخته است.
مرتبط: