لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۱۱ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۴۲

روز جهانی زنان در دیپلماسی؛ «نگرانی از محدودیت‌های شدید طالبان بر زنان در افغانستان»


زنان در افغانستان پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان با محدودیت‌های فراوانی روبه‌رو شده‌اند.
زنان در افغانستان پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان با محدودیت‌های فراوانی روبه‌رو شده‌اند.

پس از دو دهه فرصت مشارکت سیاسی، اجتماعی و اقتصادی زنان در افغانستان، اکنون با روی کار آمدن حکومت طالبان نه تنها زنان افغان حق و فرصت حضور در رهبری و تصمیم‌گیری را ندارند، بلکه از ابتدایی‌ترین حقوق‌شان از جمله آموزش، کار و فعالیت‌های اجتماعی محروم هستند.

فعالان حقوق زنان در افغانستان این وضعیت را نگران کننده می‌خوانند.

نسرین حمیدی، فعال حقوق زنان و مسئول جنبش آزاده‌گان در تبعید به رادیو آزادی می‌گوید، زنان نیمی از پیکر افغانستان هستند و حذف زنان از تمام بخش‌ها در افغانستان نگران‌ کننده است.

"زنان افغانستان نه تنها از عرصۀ دیپلوماسی کنار زده شدند، بلکه با آمدن طالبان آنان از مشارکت سیاسی، حق آموزش و کار، حق آزادی‌های فردی و اجتماعی‌شان محروم شدند."

او می‌افزاید که در وضعیت کنونی جامعۀ جهانی باید از حقوق زنان حمایت کند تا آنها بتوانند در تمام بخش‌های کشور سهم فعال داشته باشند.

نظیفه حق‌پال، دیگر فعال حقوق زنان در این باره به رادیو آزادی می‌گوید:

"ما به این باور هستیم که بخاطر آیندۀ سیاسی افغانستان باید زنان در سطوح سیاسی و رهبری حضور داشته باشند تا از معامله‌هایی که در سیاست در قبال حقوق زنان از سوی دولت‌مردان گرفته شده است، جلوگیری صورت گیرد."

از سوی دیگر برخی آگاهان روابط بین‌الملل می‌گویند، حضور زنان در دیپلوماسی در افغانستان نه تنها به بهبود مذاکرات و تصمیم‌گیری‌ها کمک می‌کند، بلکه سبب دست‌یابی به صلح پایدار نیز می‌شود.

سید عبدالرازق، یکی از این آگاهان به رادیو آزادی گفت:

"زنان در حقیقت واقع‌گرا و عمل‌گرا هستند و می‌توانند رفتارهای دیپلوماتیک بهتری از خود نشان دهند. تجارب عملی و میدانی نشان داده است که زنان در پیشرفت امور در ادارات، مکاتب، پوهنتون‌ها و حوزۀ دیپلوماسی بیشتر با شفافیت و صداقت برخورد کرده‌اند."

ملل متحد: مشارکت زنان در دیپلماسی اغلب نادیده گرفته می‌شود
ملل متحد می‌گوید که هر چند زنان سال‌هاست در عرصۀ دیپلوماسی فعال هستند اما فعالیت‌های‌شان اغلبا نادیده گرفته می‌شود.
ملل متحد می‌گوید که هر چند زنان سال‌هاست در عرصۀ دیپلوماسی فعال هستند اما فعالیت‌های‌شان اغلبا نادیده گرفته می‌شود.

این درحالی است که امروز ۲۴ جون، روز جهانی زنان در دیپلوماسی است. هدف از تجلیل از این روز، تأکید بر اهمیت حضور زنان در دیپلوماسی است.

سازمان ملل متحد به مناسبت امروز اعلام کرده است که زنان قرن‌ها در دیپلوماسی شرکت داشته‌اند، اما مشارکت آن‌ها اغلب نادیده گرفته شده است.

همه ساله از این روز در مقر سازمان ملل متحد در نیویارک تجلیل می‌شود. شعار امسال سازمان ملل متحد برای این روز «حضور زنان در دیپلوماسی چندجانبه» است.

این سازمان در ویب‌سایت خود نوشته است که تحقیقات نشان می‌دهد وقتی زنان در کابینه حضور دارند، قوانین و سیاست‌های مفیدی را برای اجتماع، مردم و سازگار با محیط زیست تصویب می‌کنند.

ملل متحد می‌افزاید که حضور زنان در نهادهای قانون‌گذاری کارایی حکومت را افزایش می‌دهد، زیرا سیاست‌ها آگاهانه و همه‌شمول می‌شود.

به بیان ملل متحد، در حال حاضر در بسیاری از کشورها خشونت در مقابل حضور زنان در دیپلوماسی وجود دارد که منجر به کاهش حضور زنان در این بخش می‌شود.

هر چند حکومت طالبان مدعی است که حقوق زنان در افغانستان در چارچوب شریعت اسلام تأمین است، اما در افغانستان تحت حاکمیت آنان در نزدیک به سه سال گذشته، زنان و دختران به گونۀ کامل از سطوح رهبری حذف شده‌اند. آنها از رفتن به مکاتب بالاتر از متوسطه، پوهنتون‌ها، کار در ادارات دولتی و غیردولتی، پارک‌های تفریحی و حتی سفر بدون محرم منع شده‌اند. این محدودیت‌ها نه تنها حقوق بنیادی زنان را نقض کرده، بلکه فرصت‌های رشد و پیشرفت آنها را نیز به شدت محدود کرده است.

XS
SM
MD
LG