لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۱۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۵۱

عفو بین‌الملل: مکانیزم ویژۀ برای ثبت شواهد نقض جدی حقوق بشر در افغانستان وجود ندارد


عفو بین‌الملل می گوید، که نگران نبود مکانیزم‌هایی برای جمع‌آوری شواهد نقض حقوق بشر در افغانستان است.
عفو بین‌الملل می گوید، که نگران نبود مکانیزم‌هایی برای جمع‌آوری شواهد نقض حقوق بشر در افغانستان است.

سازمان عفو بین‌الملل در گزارش تازه‌اش که روز سه‌شنبه، ۱۸ جون نشر کرده، ابراز نگرانی کرده که در حال حاضر هیچ مکانیزم بین‌المللی ویژه‌ای برای جمع‌آوری و ثبت شواهد موارد نقض جدی حقوق بشر در افغانستان به منظور تعقیب جنایات تحت قوانین بین‌المللی وجود ندارد.

این سازمان می‌گوید، در حالیکه طالبان به گونۀ سیستماتیک مصروف اقداماتی هستند که ممکن است جنایت علیه بشریت آزار و اذیت جنسیتی باشد، تلاش‌ها برای پاسخگویی آنها در این‌باره ضعیف بوده است.

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان تا زمان نشر گزارش به پرسش رادیو آزادی در این باره پاسخ نداد، اما پیش از این بارها نقض حقوق بشر در افغانستان را رد کرده است.

در گزارش عفو بین‌الملل آمده است که مطابق قوانین بین‌المللی، افغانستان دارای سابقۀ مصونیت از مجازات جنایاتی است که توسط طالبان و سایر طرف‌ها در درگیری‌های مختلف در گذشته و حال در این کشور انجام شده است.

عفو بین‌الملل همچنان از گزارش اخیر ریچارد بنیت، گزارشگر ویژۀ ملل متحد در بارۀ وضعیت حقوق بشر افغانستان استقبال کرده و به رویکرد هماهنگ جامعۀ بین‌المللی در بارۀ افغانستان تاکید کرده است.

عفو بین‌الملل: به نقض جدی حقوق بشری زنان و دختران باید رسیده‌گی شود
عفو بین‌الملل می گوید که شدیدا نگران «نقض گسترده» حقوق زنان و دختران در افغانستان است.
عفو بین‌الملل می گوید که شدیدا نگران «نقض گسترده» حقوق زنان و دختران در افغانستان است.

این سازمان گفته است، به موارد یاد شده در این گزارش که مربوط به نقض جدی حقوق بشری زنان و دختران از سوی حکومت طالبان است، باید رسیده‌گی شود.

عفو بین الملل از شورای حقوق بشر ملل متحد خواسته که در جلسۀ بعدی خود از طریق یک قطعنامه در بارۀ افغانستان نهادی را ایجاد کند که موارد جدی نقض حقوق بشری را جمع‌آوری و ثبت کند.

شماری از آگاهان سیاسی و فعالان حقوق بشر از این اقدام استقبال می‌کنند و می‌گویند که وقتش رسیده تا در این باره اقدام صورت گیرد.

غوث جانباز، دیپلومات پیشین و یکی از آگاهان سیاسی می‌گوید که باید از این ابتکار حمایت صورت گیرد و این موضوع پیگیری شود.

او به رادیو آزادی گفت:

"فکر می‌کنم که در شرایط کنونی ایجاد همچو نهاد نهایت ضروری و الزامی است تا بالاخره گروه حاکم در افغانستان و سایر حلقاتی که دست به جرایم جنگی زدند، دست به جرایم نقض حقوق بشری زدند مورد تعقیب و مجازات قرار بگیرند."

نجیبه سنجر، فعال حقوق بشر هم با تأکید بر ایجاد این گونه یک نهاد می‌گوید، این نهاد باید متشکل از افراد متخصص، مستقل و بی‌طرف باشد و زیر نظر ملل متحد و دیگر سازمان‌های بین‌المللی کار کند.

او به رادیو آزادی گفت:

"میکانیزم همچنان با نهادهای محلی، سازمان‌های غیر دولتی و سایر نهاد‌های بین المللی همکاری کند تا به شواهد موثق و اطلاعات جامع‌تری دسترسی پیدا کند و مهمتر از همه میکانیزم باید برنامه‌هایی برای حفاظت از شاهدان و قربانیان نقض حقوق بشر داشته باشد تا آنها بدون ترس بتوانند شهادت دهند."

مرتبط:

حکایات تلخ از دختران دانش‌آموز که در نبود مکتب، تن به ازدواج‌های اجباری داده اند

گزارش عفو بین الملل؛ طالبان سرکوب شدید و موارد نقض حقوق بشر را شدت بخشیده اند

عفو بین‌الملل پیش از این نیز در گزارش دیگری در بارۀ وضعیت حقوق بشر در جهان که در ماه اپریل نشر شد، گفته بود که مردم در افغانستان از سرکوب شدید و نقض حقوق بشر رنج می‌برند.

حکومت طالبان که مدعی است، حقوق تمام افغانان در چارچوب شریعت اسلام تأمین است، همواره از سوی سازمان‌های مختلف بین‌المللی از جمله ملل متحد به نقض جدی حقوق بشری به ویژه حقوق زنان و دختران افغان متهم شده است.

XS
SM
MD
LG